14 x waarom kamillethee goed is voor jouw gezondheid

Als ik verkouden ben, drink ik kamillethee. Als mijn darmen borrelen, drink ik kamillethee. Als iemand anders moeilijk in slaap komt, zeg ik: ‘Drink eens kamillethee.’ Ik kwam erachter dat ik mezelf of anderen vaak aanraad om kamillethee te drinken. Tijd om eens te researchen. En je raadt het misschien al, ik vond nog meer redenen waarom kamillethee goed is voor jouw en mijn gezondheid. 

Wat is kamille? Kamille (of; Chamomile) betekent letterlijk “op de grond groeiende appel”. Het is een algemene naam voor een paardenbloemachtige plant van de Asteraceae-familie. Eeuwen geleden maakten mensen al kamillethee van verse en/of gedroogde kamillebloemen. Kamille is daarbij een kruid en kruidenthee werd vroeger vooral gebruikt als medicijn, als geneesmiddel om verschillende klachten of ziektes te verminderen en zelfs te genezen. Dat kamille goed is voor je gezondheid, is dus niet per se nieuws. Maar omdat veel mensen tegenwoordig thee vooral drinken omdat het lekker is, vertel ik in deze blogpost waarom kamillethee goed is voor je gezondheid.

1. Kamillethee vermindert koorts
Lig je op bed te zweten van de koorts? Dan kan een kopje kamillethee helpen, maar bij veel mensen (inclusief mezelf) werkt een stoombadje met kamillethee nog beter. Uit onderzoek blijkt dat kamille een koortswerende en infectiebestrijdende werking heeft. De kamille zorgt ervoor dat je lichaam gaat zweten, de bacteriën worden in je lichaam aangepakt en koorts wordt op deze manier uit je lichaam verdreven. Zo komt je lichaamswarmte sneller op normale temperatuur dan wanneer je enkel je lichaam het werk laat doen om beter te worden.

2. Kamillethee helpt tegen griep, verkoudheid en keelpijn
Bij griep, verkoudheid of keelpijn heb je vaak last van een virus. Een virus gaat meestal vanzelf weer over, toch is het een fijn idee dat kamille de klachten kan verzachten. Een kopje kamillethee (met honing) werkt rustgevend voor de keel en een stoombadje kan helpen om slijm en snot te verminderen. Ik heb zelf weleens een stoombadje genomen toen ik verkouden was. Ik hing met mijn hoofd boven de stoom en binnen een halve minuut hingen er snottige slierten uit mijn neus en die bleven maar komen. Heel charmant. Eerst wekte het stoombadje met kamille dus alleen maar slijm en snot op, maar na mijn gezicht te hebben gewassen en een paar keer te hebben gesnoten, hoefde ik al snel niet meer dan twintig keer op een dag naar een zakdoekje te zoeken.

3. Kamillethee verzacht buikpijn en misselijkheid (maag- en darmklachten)
Zo’n twee jaar geleden moest ik heel wat chemokuren ondergaan (lees hier mijn verhaal) waardoor mijn darmwanden flink aangetast werden, sindsdien heb ik redelijk snel krampen in mijn buik. Als ik last heb, drink ik kamillethee, daar wordt mijn buik rustig van. Kamille kan ervoor zorgen dat bacteriën en schimmels in de maag en darmen worden opgeruimd. Het heeft een ontstekingsremmend effect op de slijmvliezen in je spijsverteringsstelsel, waardoor klachten als maag- en buikkrampen, misselijkheid en gasvorming in de darmen worden verminderd. Het drinken van kamillethee helpt ook bij: menstruatiepijn, diarree, maagwandontsteking, preventie van maagzweren en een opgeblazen buikgevoel.

4. Kamillethee verzacht pijn bij ontstekingen (en geneest)
Wondjes, ontstekingen… Denk aan ontstoken tandvlees bijvoorbeeld. Even een paar keer je mond spoelen met kamillethee zou de pijn al moeten verzachten. Een paar dagen herhalen en de ontstekingen zijn genezen.

5. Kamillethee vermindert stress en spanning (en kan migraine-aanval voorkomen)
Heb jij vaak last van spanning en daardoor buikklachten of hoofdpijn? Dan kan kamillethee voor ontspanning zorgen. In kamille zit een stofje dat goed tegen zenuwaandoeningen werkt, waardoor het onder andere heftige emoties kan verzwakken en angsten kan tegenhouden. Daarbij verzacht het kruid de buikpijn en kan het bij regelmatig drinken (minimaal één keer per dag) ook een migraineaanval voorkomen. Als je al last hebt van een migraineaanval zal één kopje kamillethee echter niet genoeg zijn om het te doen laten verdwijnen. Bij de kleinste symptomen kun je daarom uit voorzorg beter al meteen deze thee drinken. Een mooi excuus om tijd te maken voor het drinken van een kopje thee, denk ik zo.

6. Kamillethee zorgt voor geestelijke en lichamelijke rust en ontspanning
Eigenlijk gelden hier dezelfde redenen als bij punt 4, kamille werkt rustgevend voor het lichaam. Niet alleen verzacht het bepaalde lichamelijke klachten, het voorkomt ook spanning en onrust in je geestelijke bovenkamer. En als je nergens last van hebt, wekt kamille alleen nog maar meer een relaxed gevoel op.

DDM_Kamthee_07

7. Door Kamillethee slaap je ’s nachts beter (en minder nachtmerries)
Val je moeilijk in slaap? Of slaap je ’s nachts onrustig? Kamille bevat een stofje dat bepaalde receptoren in je hersenen kunnen beïnvloeden waardoor slaap kan worden aangewakkerd. Ook kan het op deze manier ernstige slapeloosheid verminderen. Kamillethee werkt daarbij ontspannend voor je lichaam en geest waardoor je sneller in slaap kan komen én beter in slaap kan blijven. Op deze manier ervaar je een betere nachtrust en word je uitgerust en met meer energie wakker.

8. Kamillethee kan (indirect) depressie verminderen
Uit onderzoek is gebleken dat de slaapkwaliteit van een groep depressieve vrouwen die ieder twee weken lang kamillethee dronk, een stuk beter werd ten opzichte van een groep depressieve vrouwen die in die weken geen kamillethee dronk. De symptomen van depressie werden ook minder bij de eerste groep, wat waarschijnlijk de directe oorzaak is van een betere nachtrust.

9. Kamillethee vermindert hooikoortsklachten
Een stoombadje met kamillethee kan wonderen doen voor mensen met hooikoorts. Door de dampen met kamille te inhaleren tijdens het stomen zouden klachten als; een loopneus, rode ogen, niesbuien, kriebelhoest, branderige keel, hoofdpijn en vermoeidheid verminderen. Ik heb zelf een allergie voor graspollen waar ik het onder andere heel benauwd van kan krijgen, maar ik krijg er ook prikkende ogen en niesbuien van, dus ik denk dat ik daarvoor zelf ook maar eens een keer een stoombadje met kamillethee ga proberen.

10. Van Kamillethee krijg je sterker en gezonder haar (minder haaruitval)
Volgens sommige bronnen kan kamillethee de haarwortels versterken. Ook helpt het tegen haaruitval. En heb je blond haar? Dan kan kamille zorgen voor een prachtige glans. De kamillethee hoef je voor deze werking niet te drinken, maar je zult je haar ermee moeten spoelen. Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, jij die dit leest wel?

DDM_blogkamillethee_01klein

11. Kamillethee helpt tegen eczeem, uitslag en jeuk
Zelf heb ik voornamelijk door mijn urticaria (netelroos) weleens last van eczeem of uitslag. Ik drink regelmatig kamillethee maar ik heb nog niet gemerkt of ik de dagen dat ik het drink er minder last van heb. Toch blijkt uit onderzoek dat kamille een ontstekingsremmende, ontsmettende én jeukstillende werking kan hebben. Zo zou kamillethee, maar ook bepaalde kamille-olie of crèmes waarkKamille in is verwerkt, onder andere helpen tegen: eczeem, netelroos, allergische uitslag, huidirritatie door bestralingstherapie, een droge of geïrriteerde hoofdhuid en een droge of ruwe en schrale huid.

12. Kamillethee is goed voor je hart
Uit onderzoek blijkt dat er in kamille een soort antioxidant zit die de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlagen. Door het drinken van kamillethee verklein je dus waarschijnlijk jouw risico op hart- en vaatziekten. Ik zeg “waarschijnlijk”, omdat er eigenlijk meer onderzoek voor nodig is om de werkelijke relatie tussen kamillethee en de gezondheid van je hart te kunnen bevestigen. Maar het verlaagt in elk geval wel je bloeddruk en cholesterolgehalte.

13. Kamillethee verlaagt je bloedsuikerspiegel (en kan bepaalde diabetes voorkomen)
Hoe werkt dit? In kamille zitten ontstekingsremmende stoffen die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat aan de cellen van de alvleesklier. De alvleesklier is een erg belangrijk orgaan in je lichaam, die zorgt met het hormoon “insuline” ervoor dat suiker uit je bloed wordt gehaald. Schade aan je alvleesklier kan ontstaan als je bloedsuikerspiegels chronisch verhoogd zijn. Uit een onderzoek is gebleken dat diabetici (type 2) die bij de maaltijd kamillethee dronken een opvallend lagere bloedsuikerspiegel hadden dan diabetici die water dronken.

14. Kamillethee kan bepaalde soorten kanker voorkomen
Vaak is het niet te achterhalen waardoor iemand kanker kreeg, toch zijn er wel degelijk onderzoeken die aantonen welk voedsel kanker kan veroorzaken maar ook welk voedsel kanker kan voorkomen. Uit een onderzoek blijkt dat kamille een antioxidant bevat (apigenine) dat kankercellen kan bestrijden, ja écht! Dan hebben ze het met name over de kankercellen van; de borst, huid, prostaat, baarmoeder en het maag-darmkanaal. Er is wel meer onderzoek nodig om dit officieel te bevestigen. Maar nu ik weet waar kamille al allemaal goed voor is, wil ik dit gegeven als ex-kankerpatiënt maar al te graag aannemen. Wat denken jullie?

DDM_Kamthee_06

Zijn er bijwerkingen van Kamillethee en hoeveel kopjes mag je per dag drinken?
Het kan zijn (al is de kans klein) dat je allergisch bent voor kamille. Dan is (duh) kamillethee uiteraard niet zo goed voor je gezondheid. Ook als je bloedverdunners slikt, is kamillethee niet het beste om te drinken omdat het kruid zelf ook bloedverdunnend kan werken. Wat ook belangrijk is om te weten: kamille is een kruid en voor kruiden geldt: gebruik het met mate. Een of twee kopjes kamillethee per dag is daarom genoeg.

Waar kun je het beste kamillethee kopen?
In de Supermarkt wordt kamillethee in zakjes verkocht, deze thee is zó fijn gemalen dat ze snel maar vaak ook minder (échte volle) smaak leveren. Bij niet voorverpakte zakjes, losse thee ook wel genoemd, zijn de bladeren minder gebroken. Dit betekent dat ze in het water meer ruimte nodig hebben om water te absorberen, maar ook dat ze meer smaakstoffen, aroma’s én vitamines en mineralen kunnen leveren aan je kopje thee. Bovendien kun je uit één zak losse thee vaak meer kopjes thee halen dan uit een doosje waar een beperkt aantal verpakte theezakjes in zitten. Losse thee kun je het beste bij een lokale theewinkel halen of bij een online theeshop bestellen. Zelf bestel ik mijn kamillethee bij Nicole’s Choice of Bon Appethee, thee van de beste kwaliteit.

DDM_Kamilletheeblog

Zo, en nu ga ik even uhhh op de bank kruipen met een heerlijk warme kop kamillethee in mijn handen.

Liefs, Deborah
Logo

Bronnen:
-Redactie. De geneeskracht van kamille. Mens en gezondheid. Geraadpleegd op 14 september 2019, vanhttps://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/109656-de-geneeskracht-van-kamille.html
-Tarja’s Blog. 5 potentiële gezondheidsvoordelen van kamillethee. Geraadpleegd op 14 september 2019, van https://www.isditwelgezond.nl/kamillethee-gezondheidsvoordelen/
-Redactie. (17 november 2016) 22 fantastische voordelen van kamillethee. Geraadpleegd op 14 september 2019, van https://www.optimalegezondheid.com/voordelen-kamillethee/
-Jenny. (20 januari 2017). Waarom is kamillethee gezond? Goed Eten Gezond Leven. Geraadpleegd op 14 september 2019, van https://goedetengezondleven.nl/waarom-is-kamillethee-gezond/
-Redactie. Kamillethee. JDE Professional. Geraadpleegd op 14 september 2019, van https://www.jacobsdouweegbertsprofessional.nl/thee/soorten/kamillethee/
-Redactie. 18 amazing benefits of Chamomile Tea for your health. Natural Remedy Ideas. Geraadpleegd op 14 september 2019, van  https://naturalremedyideas.com/chamomile-tea-benefits/
-Redactie. Echte kamille: Matricaria Recutita. Ecolomie. Geraadpleegd op 14 september 2019, van https://www.ecolonie.eu/nl/projecten/plant-van-de-maand/echte-kamille-matricaria-recutita
-Redactie. Losse thee in vergelijking tot theezakjes: hoe een overstap maken. Teasenz. Geraadpleegd op 14 september, van https://www.teasenz.nl/verschil-theezakjes-losse-thee

Advertentie

Eén reactie op “14 x waarom kamillethee goed is voor jouw gezondheid”

  1. Ik drik regelmatig kamille thee maar er beter van slapen heb ik nog niet ondervonden

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: