Is spiritualiteit echt zo zweverig als het klinkt?

Laat het woord ‘spiritualiteit’ vallen in een gesprek en je krijgt gegarandeerd een paar fronsende wenkbrauwen te zien. ‘Spiritualiteit? Daar doe je toch niet aan! Dat zweverige gedoe! Ik sta graag met mijn beiden benen op de grond’, zeggen ze dan. Maar is dit wel terecht? Ga je van spiritualiteit écht in een zwevende wereld leven?

Het antwoord is ‘nee’. Veel mensen denken bij spiritualiteit alleen aan waarzegsters en auralezers. Weliswaar vallen zij wel onder ‘spiritualiteit’, toch is dit maar een hele kleine groep vergeleken met andere spirituele levensvormen. De definitie van spiritualiteit is namelijk erg breed, maar komen allemaal op hetzelfde neer: zoeken naar je innerlijke zelf en deze ontwikkelen tot de beste versie van jezelf. Klinkt dit zweverig? Misschien een beetje.

Bewust
Meditatie, Mindfulness en yoga zijn andere voorbeelden van spiritualiteit. Ook deze worden als ‘zweverig’ gezien. Dit kan ik enigszins begrijpen, gezien beoefenaars van deze spirituele activiteiten vaak helemaal in zichzelf zijn verkeerd tijdens de oefeningen en dus ‘in hun eigen wereld’ zijn. Maar toch vind ik dit geen reden om het zweverig te noemen. Ik heb namelijk mensen ontmoet die aan meditatie, yoga of mindfulness doen en dit zijn serieus de meest nuchtere en alerte personen die ik ooit in mijn leven ontmoet heb.

Hoe kan dit dan? De verklaring is heel simpel. Door spiritueel bezig te zijn, leren ze zichzelf goed kennen en leren ze om zichzelf te accepteren zoals ze zijn. Kortom zijn ze alleen tijdens hun oefening met zichzelf bezig om na de oefening – dus in het gewone dagelijkse leven – meer focus te hebben op hun omgeving en aandacht te hebben voor de mensen om zich heen. Ze zijn dus bewust van wat er om hun heen gebeurt en houden dit nauwlettend in de gaten om van alle situaties te leren: ontwikkelen.

Onderzoek
De laatste jaren hoor ik het begrip ‘spiritualiteit’ steeds vaker voorbij komen in gesprekken, tijdschriften, het nieuws, blogs en noem het maar op. Het kwam dan voor mij als een verassing dat uit het KRO-onderzoek ‘God in Nederland’ van vorige week blijkt dat het aantal dat zichzelf spiritueel noemt in Nederland is afgenomen. In 2014 ging het om ruim 40 procent. Deze is dit jaar gedaald tot 31 procent. Volgens onderzoekers en theologen komt dit echter niet doordat mensen echt minder spiritueel bezig zijn.

Nu raad je het waarschijnlijk al… Het komt waarschijnlijk doordat steeds minder mensen zichzelf willen associëren met de term ‘spiritualiteit’. Gek, want het is toch zeker zo dat mensen nog steeds zoeken naar een zingeving voor hun leven? Deze zou niemand kunnen vinden vóórdat degene weet wie hij/zij is en wat hij/zij belangrijk vindt in het leven.. Het zou natuurlijk ook kunnen komen doordat iedereen zijn eigen weg tot zingeving zoekt (dit is spiritualiteit, maar dáárom juist) en zich dáárom dus niet meer met ‘iets’ of een ‘term’ van deze ‘omschrijving’ in verband brengt.

Hokjes
Dit laatste is misschien ver gezocht, maar ik denk dat dit onbewust wel eens waar kan zijn. Niet dat dit erg is, want waarom zou je iedereen in een ‘hokje’ willen plaatsen? Op die vraag heb ik eigenlijk wel een antwoord: het is makkelijker om iemands waarden en normen te omschrijven en zo weten media als blogs, tijdschriften, tv-makers etc. makkelijker hun doelgroep te bereiken. Deze zoeken dan namelijk in termen.

Maar moeten we dat nog willen? Moeten we álles willen plaatsen? Moeten we álles een naam willen geven?  De kans is namelijk zo groot dat iets – dat niks tot weinig met datgene waar je die naam aan hebt gegeven te maken heeft – heel die naam een andere betekenis geeft dan de oorspronkelijke. En zo wordt de weg vrijgemaakt voor kritiek gebaseerd op vooroordelen.
IMG_1155 - kopie

~Deeserve it

Advertentie

4 reacties op “Is spiritualiteit echt zo zweverig als het klinkt?”

 1. Spiritueel zijn is in enkele woorden te zeggen. Met jezelf bezig zijn, opzoek gaan en zijn naar jezelf. Juist voor heel veel mensen is dat egoïstisch.

  Mooi uitgelegd.

  Aum Shanthi

  Like

  1. Dat vind ik een heel mooi onderwerp voor een volgende blogpost! Dat het egoïstisch is, of gevaarlijk omdat je afstand doet van God, heb ik heel vaak gehoord inderdaad. Ik snap de gedachte, maar ik ben het er niet mee eens. Veel religies richten zich naar buiten toe: naar anderen, omdat ‘naastenliefde’ het grootste goed is. Dit vind ik een hele mooie waarden om naar te streven, alleen veel mensen vergeten dat ze eerst zichzelf moeten leren kennen, van zichzelf moeten houden om anderen hun liefde te kunnen geven… want hoe kunnen anderen jou leren kennen als jij jezelf niet kent? In het christelijke geloof miste ik dus een stukje die ik daar niet kon vinden, deze heb ik dmv yoga en mindstyle-boeken wel gevonden. Voor mij is dus een combinatie van een religie met spiritualiteit nodig om in het leven te kunnen staan, maar ik denk dat dit voor iedereen wel weer anders is.

   Geliked door 1 persoon

   1. Graag gedaan want het hangt nauw samen eigenlijk. Het is mij ook meermaals gezegd, maar het raakt me niet. Alleen omdat ik met mijn gevoel weet dat je ergens de rust kan in vinden daar anderen jaloers op zijn.
    Nu ik ben niet gelovig. Maar voor wat zou je afstand moeten doen van God, dat eigenlijk God jezelf is. Maar juist dat wordt ook niet begrepen.
    Dat zijn juist kudde en juist deze interpreteren heel veel dingen verkeerd omdat ze naar iemand gaan luisteren. Maar als je liefde voelt straal je dat uit en dan moet men niet luisteren maar voel je dat. Als een yoga leraar of lerares iets vertelt met zachte stem om dan nadien de oefening te doen dan voel je zo energie stromen.
    Dat is zeker voor iedereen anders, en iedereen zal het leven bewandelen op zijn manier.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

 2. Ja….zweverig…. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: