Zelfbeheersing, heb jij het in je? (8 Tips)

Ben jij nog nooit uit je slof geschoten tijdens een heftige discussie? Blijf jij kalm in een dikke stresssituatie? Kan jij rustig aan je buurman duidelijk maken dat jij het vervelend vindt dat zijn hond jou elke ochtend om 5.00 wakker blaft? Kan jij jouw handen in bedwang houden als iemand een enorme belediging op jouw persoonlijkheid maakt? Dan ken jij absoluut het woord: zelfbeheersing. Maar niet iedereen kent dat in zijn leven. Soms nemen emoties de overhand en dat kan nare consequenties geven.

Zelfbeheersing is het vermogen om rustig te blijven als je geëmotioneerd bent.

Waarom is zelfbeheersing belangrijk?
Om kunnen gaan met je eigen emoties is – zeker in onze westerse cultuur – een belangrijke sociale competentie. Het zorgt er namelijk voor dat jij in staat bent om jouw kritiek op iets, een handeling van iemand of uitspraak, jouw belangen, verlangens en dergelijke te verdedigen zonder dat jij de verbintenis of relatie met die iemand beschadigd. Het is dus goed om je belangen te laten horen, alleen niet té heftig.

Tips om zelfbeheersing te versterken:
1. Relativeren
Denk eens na over al die keren dat jij jezelf niet kon beheersen en schrijf dit op. Vraag jezelf af wat er was waarom je jezelf niet kon beheersen, wat was het probleem? Hoe zou je hier in het vervolg beter mee kunnen omgaan/handelen?
2. Neem meer tijd
Je hoeft niet het eerste wat in je opkomt te zeggen of doen. Denk eens wat langer na over hoe je reageert, al tel je even tot tien. Die tien seconde kunnen soms heel wat schade voorkomen.
3. Accepteer kritiek
Het kan vervelend zijn als je van je collega te horen krijgt dat je iets verkeerd doet of dat hij/zij moeite heeft met jouw houding. Terecht of onterecht, val niet gelijk in aanvallende terugkerende reactie. Denk na of het terecht kan zijn, pas als je het er echt niet mee eens bent kun je om meer uitleg vragen of rustig uitleggen dat jij het anders ziet.
4. Heb geduld
Wees niet gelijk op je teentjes getrapt als er weer een pakketje niet op tijd is bezorgd of wanneer jouw proefwerk niet op tijd is nagekeken. Natuurlijk is het niet terecht als een pakketje te laat komt of een tentamen niet op tijd is nagekeken en heb jij zeker het recht hierop als iets anders wat beloofd, maar woede lost niets op. Het is niet de bedoeling dat je laks wordt, je kunt duidelijk aangeven op een kalme toon dat je het verschrikkelijk vindt wat er zojuist is gebeurd om het een volgende keer te laten voorkomen.
5. Streef níet naar perfectionisme
Perfectionisten kunnen soms heel veel moeite hebben met zelfbeheersing. Dit komt omdat zij in hun hoofd precies het beeld hebben van hoe iets eruit moet zien. Dit beeld wordt echter maar zelden gehaald. Wat leidt tot voortdurende teleurstellingen. Onthoud dat perfectie niet bestaat, ook al denk je dat te zien bij een ander. Niemand ziet dat jij iets ‘extra’s’ wat je ergens aan had toe willen voegen om het ‘perfect’ te maken, uiteindelijk niet heb kunnen afmaken of heb weggelaten.
6. Krop frustraties niet op
Als je je dan in een situatie bevindt en je hebt je beheerst, betekent dit niet dat die frustraties van jou er al uit zijn. Krop het niet op, want dat barst er zeker een bom en dan tien keer zo hard. Zoek iets waarin je je frustraties kwijt kan. Praat er met een dierbare vriend over, schrijf het op in je dagboek, uit het in je sport (boksen, hardlopen) of ga hout hakken in het bos (wel waar het legaal mag!).
7. Zeg “Nee” tegen wraak
Als iemand jou beledigt of iets doet dat jij écht niet kan uitstaan, zijn er verschillende keuzes om te reageren. Je kan het laten gaan, je gaat die persoon zien als vijand en wil je hem/haar straffen of je gaat de confrontatie aan en vraagt degene waarom die dat zegt. Het slimste is toch wel om de confrontatie aan te gaan en het te vragen, maar let daarbij op dat je niet tegen die persoon ingaat. Laat degene zijn/haar frustraties uiten en draai de (persoonlijke) aanval om: vraag wat degene zou doen in zo’n situatie, maar vooral blijf kalm. Laat alleen niet over je heen lopen, kom op voor jezelf als het nodig is, maar als er geen woord tussen te krijgen is dan moet je het laten gaan. Dan is het het simpelweg niet waard. Vraag het dan later nog eens als degene wat bedaard is.
8. Let op je houding
Hoe jij zit of staat geeft aan hoe jij je verbonden voelt met een onderwerp. Heb jij je armen over elkaar terwijl jij jouw mening geeft in een vergadering? Dan blijf je daarbij. Jouw armen herinneren je eraan dat jij niet gaat toegeven aan iets anders.

Volgens een test zit het met mijn zelfbeheersing wel goed: “Je wilskracht is sterk. Je zou de wereld op je schouders kunnen dragen.” Tof om te horen, haha! Maarja, hoeveel zegt nou zo’n kleine test hé…
Vind jij het toch leuk om zo’n testje te maken en ben je benieuwd naar jouw uitslag over hoeveel zelfdiscipline jij hebt? Test het hier: http://tests.psychologiemagazine.nl/Persoonlijkheid/Wilskrachttest

~Deeserve it

(Gek feitje: als ik een pluizige paardenbloem zie kan ik mezelf niet beheersen, die móet ik wegblazen. Gelukkig doe ik daar volgens mij niemand kwaad mee, haha.)

 

Nu ook op yoo.rs te lezen! 🙂 https://yoo.rs/deeserveit/blog/zelfbeheersing-heb-jij-het-in-je-8-tips-1454667850.html#reaction-238582

Advertentie

2 reacties op “Zelfbeheersing, heb jij het in je? (8 Tips)”

  1. Ik kreeg ook dit resultaat na het testje!

    Geliked door 1 persoon

  2. mijn schouders zakken door van dat gewicht van de wereld

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: