Gandhi Wijsheden: Gedachten die onze toekomst bepalen

Gandhiquote

Een doorzetter was hij. Een echte volhouder. Hij geloofde in iets wat zijn denken beïnvloedde. Zijn gedachten werden zo woorden en zijn woorden werden daden. Goede daden, dat waren het. Ondanks dat hij zijn droom niet helemaal bereikte, werd hij wel een inspiratie en voorbeeld voor velen.

“Your beliefs become your thoughts,
Your thoughts become your words,
Your words become your actions,
Your actions become your habits,
Your habits become your values,
Your values become your destiny.”-Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi leidde het geweldloos verzet tijdens de Indiase onafhankelijkheidstrijd. Door zijn geloof in het kunnen behalen van zijn doel, bereikte hij dan ook een deel hiervan. Hij droomde namelijk van een onafhankelijk én verenigd India, waar moslims en hindoes in vrede met elkaar zouden samenleven. India werd onafhankelijk, maar zowel de hindoes als de moslims kregen hun eigen land. De hindoes India en de moslims Pakistan.

“Be the change that you wish to see in the world.”-Mahatma Gandhi

Toch was dit een hele grote en positieve verandering in die tijd. Hij koos namelijk niet om met zijn vijand te vechten, hij koos voor geweldloos verzet. Andere koloniën van Engeland zagen dit als een teken dat de Britten ondanks de Tweede Wereldoorlog te verslaan waren. Er volgde een tweede grote golf van dekolonisatie.

“The future depends on what you do today.” -Mahatma Gandhi

Hoe heeft Gandhi dit allemaal voor elkaar gekregen, denk ik bij mezelf wel eens. Ik zie hem al naar machtige mensen roepen: “Hé, ik wil dat er een onafhankelijk land voor mijn landgenoten komt. Ik ben niet van plan er voor te vechten, dus kunnen jullie Britten niet gewoon even ophoepelen?” Nu was Gandhi natuurlijk wel een politicus, maar ik wil met deze gedachtegang alleen maar duidelijk maken dat het in deze tijd (2015) toch wel erg onvoorstelbaar is om iets geweldloos ‘uit te vechten’. Dit terwijl het misschien juist een oplossing zou kunnen zijn.

Mahatma Gandhi was een wijze man. Ik denk dat er velen mensen in deze wereld zijn die heel veel van hem zouden kunnen leren. Vandaar dat ik deze boodschap met mijn lezers wil delen. Ook deel ik dit, omdat het heden niet altijd het enige is waar we naar moeten kijken. Ik ben namelijk van mening dat de geschiedenis ons een hoop kan leren. Jij leert immers zelf toch ook van dingen die je eerder in je leven hebt meegemaakt? Zie de geschiedenis dan als het leven van elk mens op aarde.

“Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.” -Mahatma Gandhi

Onthoud dat jij de enige bent die jouw gedachten kan beheersen. Als je positief denkt, zal je positivisme aantrekken. Vrede is wat iedereen zou moeten willen nastreven. Geluk is volgens Gandhi als je gedachten en je woorden overeenstemming bereiken.

“Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony.” -Mahatma Gandhi

~Deeserve it

Advertentie

4 reacties op “Gandhi Wijsheden: Gedachten die onze toekomst bepalen”

 1. Je zou de film eens moeten bekijken misschien krijg je dan antwoord op je bepaalde vragen.
  Hij is ook niet zomaar vermoord.
  Een mooi stukje dat je schrijft over een groot persoon.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. De film heb ik een tijdje geleden wel gezien, misschien is het inderdaad weer eens handig om hem nog een keer te bekijken voor de vragen die ik nu heb. Bedankt voor de tip!

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben zeker als je hem terug kijkt dat heel wat vragen beantwoord zullen worden.
  Juist door niet te vechten maar jezelf te blijven en met jezelf door te gaan krijg je bepaalde volgelingen en dat was Gandhi zijn grootste steun om door te zetten. Zelf in de gevangenis waar hij overleefde op enkele korrels rijst.
  Aum Shanthi

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: