Mijn eigen natuurfoto op een schoolplaat | Inspiratie voor wanddecoratie

Al een tijdje was ik inspiratie aan het opdoen voor leuke wanddecoratie. Die witte muren in mijn woonkamer begonnen met na twee jaar namelijk te vervelen. Maar wat vind ik leuk? Wat past bij de sfeer in mijn huis? In de afgelopen jaren heb ik zoveel prachtige natuurfoto’s gemaakt, welke verdient het om een eye catcher te worden boven mijn bank? Ik zocht online naar ideeën. En uiteindelijk vielen mijn ogen op een sfeervolle schoolplaat met zwarte latten van Fotocadeau.

Twee jaar geleden verhuisde ik naar mijn huidige studio. Eindelijk op mezelf wonen. Omdat dit absoluut niet mijn droomhuis is, wist ik niet precies hoelang ik hier zou wonen. Maar helaas is het vinden van mijn droomhuis met de huidige woningmarkt een droom geworden die wat verder in de toekomst is komen te liggen. Maar goed, om een lang verhaal kort te maken, had ik nog altijd kale witte muren. Hoewel mijn meubels en accessoires zeker sfeer geven, voelde mijn woonkamer nog niet helemaal af. Door de grove structuur van de muren heb ik lang nagedacht of verven wel zo’n goed idee was. Veel mensen hebben het me afgeraden, omdat het zelfs met de ‘juiste’ kwasten en rollers een hele zware klus zou zijn die uiteindelijk niet het gewenste resultaat oplevert.

Schoolplaat met eigen foto en zwarte latten

Maar gelukkig zijn er meer opties dan verven. Zo keek ik al eventjes rond naar leuke wanddecoratie. Ik ben iemand die niet van standaard houdt, dus keek ik iets verder dan een canvasdoek. Ook moest het iets zijn waarop mijn eigen natuurfotografie natuurlijk heel mooi zou uitkomen. Toen ik de fotoproducten op de website van Fotocadeau bekeek, vielen mijn ogen op een schoolplaat, waarop ik mijn eigen foto kan laten afdrukken. Ik zag het al helemaal boven mijn bank hangen. En ik wist vrijwel meteen welke foto ik op de plaat wilde. Een prachtige zonsondergang die ik een halfjaar geleden vastlegde bij de Loonse en Drunense Duinen. Omdat de zonsondergangen die ik fotografeer altijd veel contrasten en schaduwen kennen, zouden de zwarte latten waarschijnlijk perfect uitkomen. Deze foto wilde ik op een groot formaat. Aan de andere kant van mijn kamer, boven mijn werkplek, wilde ik ook een fotoplaat aan de muur hangen, daarvoor koos ik een kleiner formaat met een foto uit dezelfde serie.

Deze twee eigen foto’s koos ik uit om te laten afdrukken op twee schoolplaten van Fotocadeau.

Ook wel ‘textielposter’ genoemd

Hoewel ik de schoolplaat al helemaal voor me zag, kon ik me niet helemaal voorstellen hoe het materiaal van de plaat er in werkelijkheid uit zou zien. Op de foto’s lijkt het in elk geval geen standaard ‘gladde’ schoolposter. In de beschrijving op de website staat dat de plaat gemaakt is van textiel, en ook wel ‘textielposter’ wordt genoemd. Het textiel is veel steviger dan een papieren poster. Dat is fijn, want zo kan de plaat minder snel kreukelen of scheuren. Ook is die makkelijk schoon te maken. Ik besloot ervoor te gaan.

Tip om het juiste formaat wanddecoratie te kiezen

Maar welke formaten moest ik kiezen? Hoewel ik iemand ben met een zeer creatieve geest en groot visualisatie vermogen, weet ik dat mijn ruimtelijke oriëntatie niet altijd betrouwbaar is. Mijn zus gaf me daarom de tip om met afplaktape verschillende mogelijke formaten af te plakken op de muur. Dat deed ik, en zo kon ik precies zien hoe een formaat op mijn muur zou uitkomen. Hoe handig! Voor de grote schoolplaat koos ik een formaat van 70 x 100 cm en voor de kleinere plaat een van 30 x 40 cm. Ik koos voor mijn werkplek een kleinere foto omdat ik één grote eye catcher genoeg vind in eenzelfde ruimte, anders weten mensen die hier binnenkomen niet naar welke ze moeten kijken en dan krijgen beide foto’s niet de aandacht die ze verdienen.

Staande of liggende foto?

In mijn hoofd klonk het logisch om in eerste instantie voor een liggende (horizontale) foto te kiezen voor boven de bank. Aangezien mijn bank ook in de breedte het langst is. Maar de muren in mijn studio zijn heel hoog, maar liefst 4 meter. Juist die hoogte geeft mijn woonkamer een ruimtelijk gevoel. Een liggende foto zou dit breken en de ruimte kleiner doen laten aanvoelen. Terwijl een staande (verticale) foto de hoogte juist accentueert en mijn woonkamer dus extra ruimtelijk doet lijken. Daarom koos ik voor staande foto’s.

De schoolplaten overtroffen mijn verwachtingen!

Mijn keuzes waren gemaakt en ik bestelde de schoolplaten online. Ik vond het spannend, want het zou zomaar zo kunnen zijn dat ze in het echt niet aan mijn verwachtingen zouden voldoen. Ik liet mijn natturfoto’s trouwens voor een paar euro extra controleren door een professional, maar al snel werden ze goedgekeurd. Toen de wanddecoratie eenmaal bezorgd was en ik de platen in handen hield, vond ik ze nog mooier dan ik me had voorgesteld! De kleuren van mijn foto’s komen heel mooi uit op de textielposter, echt precies hoe de kleuren op mijn laptopscherm verschijnen. En het valt me op dat het textiel vrij glad is, en zelfs een beetje glanst.

Met een spijker ophangen aan de muur

Ik was aan het klunzen om de poster precies goed tussen de magnetische latten te laten klemmen. Maar met een beetje geduld lukte het. Nu hoefde ik de schoolplaten alleen nog aan de muur te hangen. Maar geloof het of niet, ik had nog nooit van mijn leven zelf wanddecoratie aan de muur gehangen. Dus vroeg ik mijn zwager om hulp. Hij ontdekte al snel dat mijn muren geschikt zijn om een simpele spijker te dragen. Dus hij sloeg met een hamer twee spijkers in beide muren en hing de platen eraan op. That’s it.

Genieten van het resultaat

Ik kon niet stoppen met staren naar de opgehangen foto’s. Ik had verwacht dat het mooi zou zijn, maar als het er dan eindelijk zo hangt dan is het toch wel écht genieten. De plaat boven mijn bank lijkt ergens zelfs een schilderij, een heus kunstwerk. Ik zag deze foto, die ik zelf heb gemaakt, dan ook voor het eerst op zo’n groot formaat, en dat geeft me een gevoel van trots en dankbaarheid. Die plaat heb ík vastgelegd. Ik was erbij. Elke keer als ik naar een van de schoolplaten kijk voelt het dan ook écht alsof ik weer even midden op de zandvlakte van de Loonse en Druinense sta en geniet van de zonsondergang. Dan voel ik me een klein blij meisje die al haar zorgen loslaat, haar armen uitstrekt naar de lucht en zich overgeeft aan iets zoveel groters en mooiers dan haar eigen kleine wereld.

Voor- en nadelen van een schoolplaat bij Fotocadeau op een rijtje

Voordelen:

 • Een schoolplaat is origineel, uniek en geeft net dat beetje extra sfeer aan een ruimte;
 • Je kunt veel diverse soorten eigen foto’s gebruiken voor een schoolplaat: familiefoto’s, natuurfotografie, stadsfotografie, foto’s van (huis)dieren, enz.;
 • De kleuren in een foto komen heel mooi uit op het textiel van een schoolplaat;
 • Zelfs een groot formaat schoolplaat is eenvoudig op te hangen aan de muur met een spijker;
 • Je kunt de kwaliteit van je eigen foto laten controleren door een professional, nog voordat deze werkelijk wordt afgedrukt op een textielposter;
 • Het textiel is veel steviger dan een papieren poster.

Nadelen:

 • De randen van een schoolplaat worden (vanwege het materiaal) niet zo ‘netjes’ en recht afgesneden als bij een fotoposter;
 • Je hebt enigszins geduld nodig om de plaat precies goed tussen de magnetische latten te laten klemmen, zonder dat je witte randen blijft zien.

Naast deze prachtige schoolplaten biedt Fotocadeau overigens nog veel meer leuke wanddecoratie! Zo kun je bij Fotocadeau foto lijstjes bestellen. En ook een leuke tip: fotocollage maken ideeën.

Wat vind jij van de schoolplaten? Voor mijn slaapkamer en gang naar de keuken ben ik overigens ook nog inspiratie aan het opdoen voor wanddecoratie. Heb jij andere leuke tips? Laat het me weten in een reactie.

Liefs,
Dee

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Fotocadeau.

Advertentie

5 reacties op “Mijn eigen natuurfoto op een schoolplaat | Inspiratie voor wanddecoratie”

 1. Heel mooi
  Geniet ervan

  Aum Shanti

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel, ga ik zeker doen!😁

   Like

   1. 🙏😊

    Aum Shanti

    Like

 2. een heel mooi geheel geworden prachtig hoor

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: