Ik ben vóór vaccinatie maar tégen uitsluiting en psychische problemen bij mijn medemensen

Ik hang de telefoon op en de tranen lopen over mijn wangen. Mensen spelen met hun eigen levens, laten zich door zieken besmetten, alleen maar om voor twaalf maanden een coronapas te ontvangen. Mijn medemensen. Voelen ze zich zó radeloos? Mensen die de keuze hebben gemaakt om zich níet te laten vaccineren. Om medische of andere redenen, het doet er niet toe. Tot hoeveel meer psychische problemen zullen de maatregelen leiden?

Ja, ik heb me als ex-kankerpatiënt wél laten vaccineren omdat het me geruststelt dat de kans op ernstige en misschien levensbedreigende coronaklachten daarmee afneemt. Maar ik begrijp dat niet iedereen er zo over denkt. Ik ben daarom tégen een 2G-samenleving (waarin alleen vaccinatie- of genezingsbewijs als toegangspas geldt), want ik ben tégen uitsluiting en psychische problemen bij mijn medemensen.

Oplopende maatregelen tegen corona…

Nee, ik heb geen spijt van mijn beslissing. Ik wil niet nog een keer in mijn twintigerjaren ernstig ziek zijn, ik leef al met genoeg fysieke en cognitieve klachten als gevolg van kanker en chemotherapie. De vaccinatie stelt me nog altijd gerust. En wat ik ervan vind dat anderen zich niet laten vaccineren? Dat is hún keuze voor hun eigen gezondheid. Maar het is ook hun eigen verantwoordelijkheid wanneer ze als gevolg daarvan ernstige coronaklachten krijgen, en misschien nog een halfjaar of langer een nasleep ervaren. Die hadden ze wellicht kunnen voorkomen, dat blijkt inmiddels uit cijfers. Maar feit blijft dat aan elke keuze voor- en nadelen kleven. Als na een jaar blijkt dat het vaccin ernstige bijwerkingen achterlaat in mijn lichaam, dan is dat ook mijn eigen keuze en verantwoordelijkheid geweest. Maar daar wil ik het verder niet over hebben. Ik wil het hebben over de maatregelen en verplichtingen die door de overheid steeds verder worden opgevoerd. Wegen die maatregelen écht op tegen de maatschappelijke mentale klachten als gevolg daarvan?

Psychische problemen stijgen als gevolg van coronamaatregelen

Het CBS doet sinds 2001 regelmatig onderzoek naar de mate waarin Nederlanders psychische problemen ervaren. Afgelopen anderhalf jaar ondervond 15,5 procent van alle Nederlanders (vanaf 12 jaar) psychische klachten. Dit is het hoogste percentage dat het CBS óóit heeft gemeten. Begin 2021 voelde 26,6 procent van de jongeren (tussen de 18 en 25 jaar) zich mentaal niet oké. In 2019 was dit nog 12,6. Jongvolwassenen tussen de 20 en 35 jaar ervaren overigens de meeste mentale klachten, stelt een onderzoek van Trimbos-instituut. Over wat voor klachten gaat dit dan? Denk aan: gevoelens van angst, slaapproblemen en depressieve gevoelens.
Als je erover nadenkt is het niet gek dat psychische gevolgen toenemen zodra de maatregelen toenemen of er zelfs sprake is van een lockdown. De maatregelen beperken factoren die nodig zijn voor een gezonde mentale gesteldheid en het tegengaan van psychische klachten. Factoren zoals: deelnemen aan sociale activiteiten of een sportschool bezoeken.

‘Alle factoren die nodig zijn voor een gezonde mentale en fysieke gesteldheid worden niet-gevaccineerden straks ontnomen’

Wat voor psychische klachten zal de uitsluiting van mensen in een maatschappij voortbrengen? Uitsluiting van mensen. Mijn medemensen die worden afgesloten van alle factoren die zij nodig hebben voor hun mentale gezondheid. En voor hun fysieke eigenlijk ook. Ja, de regering geeft iedereen een keuze: wel of niet vaccineren. Maar als je je niet vaccineert, dan komen er ineens een hoop voorwaarden bij kijken. Als je nog enigszins mee wilt doen met het dagelijks leven in de maatschappij, op zowel werk als sociaal gebied, ontkom je er niet aan om je te laten vaccineren. Anders krijg je geen coronapas en geen toegang tot sportscholen, restaurants en andere gelegenheden, maar straks misschien ook niet meer tot je werkkantoor, schoolgebouw of supermarkt. Alle factoren die nodig zijn voor een gezonde mentale en fysieke gesteldheid. Ik zeg het nog maar een keer. Dan bestaat er geen andere oplossing dan vaccinatie… Of niet?

Frauderen met coronapas?

Veel mensen willen zich niet laten vaccineren. En staan zo stijf op hun poten dat ze gedwongen worden om creatief na te denken. Hoe kunnen ze aan een coronapas komen zonder zich te laten vaccineren? Wat kunnen ze doen? Ze moeten zich radeloos voelen, want ze willen alles eraan doen om mee te doen met de maatschappij, behalve vaccineren. En dat mag. Maar welke keuze hebben ze dan nog? Allereerst zijn er mensen en bedrijven die (illegaal, laat dat duidelijk zijn) QR-codes verkopen tegen hoge prijzen. Los van het feit dat ik het walgelijk vind dat mensen over de rug van mijn niet-gevaccineerde medemensen flink geld verdienen, vind ik het nog heftiger dat mijn medemensen zich gedwongen voelen om zich op het illegale pad te begeven. Anderen voelen zich gedwongen een QR-code van iemand anders op zijn mobiel te plaatsen, want een voordeel van de app is dat het geen persoonsgegevens tot in specifieke details mag laten zien. Mensen voelen zich gedwongen om fraude te plegen. Ik snap het ergens wel, want als je straks misschien je baan verliest omdat je niet gevaccineerd bent, maakt dat je bang en wil je wellicht alles doen om dit te voorkomen. En wat ik nog heftiger vind… dat is het volgende.

Levens op het spel zetten

‘Mijn medemensen voelen zich zó radeloos dat ze hun éigen leven op het spel zetten, en zichzelf laten besmetten met corona, zodat ze voor een halfjaar een coronapas ontvangen.’

Een opdrachtgever belt me op. Hij heeft corona. Zijn klachten klinken niet best. Maar daar belt hij niet voor, hij is geschokt over wat corona met de mensheid doet. Hij vertelt dat hij een vriend sprak, een medemens, die in een ‘wappie’-whatsappgroep zit. Die vriend heeft ook corona en elke tien minuten komt er een ‘wappie’ bij hem langs om zichzelf met corona te besmetten. Sorry, wat? Over heel mijn lichaam voel ik kippenvel. Ik voel boosheid opkomen. Bewust mensen ziek maken, wie denkt hij wel dat hij is. ‘Waarom?’ vraag ik. ‘Als ze ziek worden en zichzelf laten testen, dan kunnen ze voor een jaar een genezingsbewijs, coronapas dus, ontvangen.’ Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik denk aan mijn neefje van 18 jaar die niet meer kan voetballen omdat hij zich niet wil laten vaccineren. Krijgt hij dit soort radeloze ideeën straks ook in zijn hoofd? Dit is onmenselijk. Zodra ik de telefoon ophang laat ik de tranen komen. Ik voel me radeloos. En deze mensen, mijn medemensen, zijn waarschijnlijk zelf zó radeloos op zoek naar een oplossing dat ze met hun eigen leven spelen om aan de voor hun onmogelijke eisen van de regering te voldoen. Hoeveel zullen de psychische problemen als gevolg hiervan stijgen?

Eigen keuze, eigen verantwoordelijkheid, eigen consequenties

Ik geloof nog altijd in oplossingen en ik ben van mening dat corona een onvoorspelbare ziekte is die moet worden teruggedrongen. Maar niet op deze manier. Hoe dan wel? Met maatregelen die voor iedereen gelijk zijn. Laat allereerst ieder mens zijn eigen keuzes maken voor zijn eigen gezondheid. Zo doe je vaccineren tenslotte ook met name voor jezelf, niet voor de ander (ook omdat het bewijs daar nog onvolledig voor is). En als iedereen zijn eigen keuze daarin maakt, dan is het ook ieders eigen verantwoordelijkheid wat de consequenties daarvan zijn. Al ben ik van mening dat als je coronaklachten ervaart, of je nou wel of niet gevaccineerd bent, je jezelf het beste kunt laten testen. Ben je positief? Blijf dan thuis en spreek niet af met medemensen, want je kunt er niet vanuit gaan dat een ander het jou in dank afneemt als hij door jou ook ziek wordt.

Aandacht voor werkelijke oorzaken van ziektes?

Maar ook denk ik dat de overheid veel meer aandacht mag besteden aan de werkelijke oorzaken van ziektes. Dan heb ik het even over ziektes in het algemeen. Wist je dat veel medisch wetenschappelijke onderzoeken worden gesponsord door de meest rijke farmaceuten? Dit betekent dat bij veelvoorkomende ziektes zoals corona, kanker en diabetes vooral wordt onderzocht hoe dit behandeld kan worden, achteraf, niet wat de veroorzakers zijn, want anders verdienen ze straks misschien geen geld meer aan de medicijnen ervoor… En wist je dat een verkeerd/ongezond voedingspatroon een van de grootste oorzaken is van kanker en diabetes? En dat heel veel mensen veel ongezonder eten dan ze denken? Zelfs vers groente en fruit in de supermarkt bezitten tegenwoordig niet altijd meer de voedingswaarden die we nodig hebben. Die zijn eruit gekweekt voor massaproductie. Laat de regering dáár óók onderzoek naar doen, om ziektes in de toekomst überhaupt te voorkomen en niet altijd alleen maar achteraf te kunnen genezen. Een vaccinatie kan ik natuurlijk ook enigszins als preventief zien, en soms kan het ook zeker voor een deel helpen (nogmaals: ik ben voorstander), maar het pakt de werkelijke oorzaak helaas niet altijd aan (en laat ik niet vergeten dat achter vaccins ook behoorlijke grootgeldverdieners zitten).

Omdat ík mens ben

Dit was een hele mond vol. Maar ik kon niet anders dan mij verplicht voelen om mijn kritiek op een mogelijke 2G-samenleving te delen. ‘Wappies’, ‘complotdenkers’ of hoe jij ze ook wilt noemen, zijn nog altijd mijn medemensen. En ik gun het niemand om zich zo radeloos te voelen dat iemand zich gedwongen voelt om zijn eigen leven (of ‘kwaliteit op leven’) bewust op het spel te moeten zetten. Misschien omdat ik weet hoe het is om ernstig ziek te zijn en na vier jaar nog altijd met een nasleep te moeten leven, misschien omdat ik veel mensen in mijn omgeving ken die niet gevaccineerd zijn en ik hun pijn zie, misschien omdat ik geloof in een liefdevolle God in wiens ogen ieder mens gelijk is én even veel sociale naastenliefde verdient. Maar nog het meeste: omdat ík mens ben.

Liefs,
Dee

Advertentie

10 reacties op “Ik ben vóór vaccinatie maar tégen uitsluiting en psychische problemen bij mijn medemensen”

 1. Zonder goede rede je niet laten vaccineren en andere in gevaar brengen vind ik asociaal gedrag. sorry

  Geliked door 1 persoon

  1. Daar hoef je geen sorry voor te zeggen, jouw mening mag er wezen. 🙂 Overigens ben ik het zelf ook niet eens met roekeloos gedrag waarmee anderen bewust in gevaar worden gebracht. Bij klachten niet testen en naar je werk gaan bijvoorbeeld.

   Like

 2. Hier kan men eindeloos discussies over leveren.
  Gezond om gaan zo kom je er wel doorheen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. Zolang het vruchtbare discussies zijn waardoor we iedereen en zijn beweegredenen beter begrijpen, denk ik dat er best discussies over gevoerd mogen worden. 🙂

   Geliked door 1 persoon

   1. Daar ben ik mee eens 😉🙏

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

 3. Ik geloof dat ik heel blij ben dat ik jouw blog heb gevonden, want ik denk dat wij praktisch op 1 lijn zitten wat corona en vaccineren betreft. En in mijn omgeving hoor ik zoveel geroep en geschreeuw dat het fijn is mijn eigen gedachten bij een ander te lezen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hey Samantha, dankjewel dat je reageert, heel fijn dat je herkenning voelt. En ik denk dat jij en ik zeker niet de enige zijn met deze gedachten.😊Zo jammer dat anderen soms alleen maar schreeuwen en niet serieus naar elkaar luisteren.

   Geliked door 1 persoon

   1. Het probleem is denk ik dat mensen verstrikt raken in hun eigen denkwijze en menen dat die de enige goede denkwijze is. De wereld hangt aan elkaar van meningen en daarin is er geen goed of fout :/ Natuurlijk zie ikzelf ook liever dat er meer mensen gevaccineerd zijn en er zo hopelijk meer vat komt op corona, maar als ik dan hoor over een vaccinatieplicht in Oostenrijk, voel ik me weer naar omdat ik van mening ben dat je het niemand kunt opleggen.
    Ogen dicht en doorademen is soms de enige remedie hierin.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: