Paarden en historische koetsen bij de Fraeylema Koetsentocht 2021 in Midden-Groningen

Het paardenmeisje in mij kwam eventjes naar boven. Afgelopen zaterdag 4 september nam ik een kijkje bij de Fraeylema Koetsentocht in Midden-Groningen. De paarden klikklakten met hun hoeven door de straatjes, gevolgd door de koetsen en koetsiers gekleed in bijpassend historisch kledij uit de vorige eeuw. Het ‘schoonste geheel’ won. Maar bovenal was het genieten. Én natuurlijk legde ik een aantal plaatjes vast, die ik graag met jou deel.

Wat je misschien niet weet, is dat ik in mijn kinder- en tienerjaren een heus paardenmeisje was. Elke week reed ik bij een manege op een pony. Toen mijn oma die in de provincie Groningen woont, vertelde dat op 4 september na twee jaar weer eens de jaarlijkse Fraeylema Koetsentocht 2021 zou plaatsvinden, voelde ik kriebels om een kijkje te nemen.

Koetsentocht naar Fraeylemaborg Midden-Groningen

De koetsentocht begon bij een manege in Schildwolde en eindigde bij de Fraeylemaborg in Slochteren, met een tussenstop in Siddeburen en Noordbroek. Samen met mijn oma en moeder nam ik eerst een kijkje bij de lunchpauze in Siddeburen. Daar mochten we de paarden, koetsen en rijtuigen van dichtbij bekijken, de paarden aaien en een praatje maken met de koetsiers. De deelnemers in de rijtuigen droegen trouwens historische kledij, passend bij hun rijtuigen en koetsen uit de vorige eeuw. De tocht was als het ware een rijdend museum. Alle deelnemers werden op hun vertoning beoordeeld, inclusief een goede verzorging van de paarden en rijtuigen, zodat aan het einde ‘het schoonste geheel’ tot winnaar kon worden uitgeroepen.

Paarden observeren in Siddeburen

Aan een deelnemer met een Haflinger als paard (bruine grote pony met blonde manen) vertelde ik dat ik als tienermeisje elke week op zo’n prachtige Haflinger reed.  ‘Elk meisje wil een paard, totdat ze zestien jaar oud zijn, dan komen ze thuis met een ezel,’ antwoordde hij. Niet mijn woorden dus, maar ik moest er wel om lachen. 

Na de lunchpauze wandelden we naar een straatje waar we aan de kant van de weg gingen staan. Zo konden we de paarden en koetsen goed voorbij zien hobbelen.

Natuur en zonnetje bij Fraeylemaborg in Slochteren

Het zonnetje brak eind van de middag door, dus genoten we ook nog even van de natuur achter de Fraeylemaborg. 

De Koetsentocht eindige bij de borg in Slochteren. Daar observeerden we de paarden voor een laatste keer. Op de Facebookpagina van Fraelyma Koetsentocht lees je wie de winnaars zijn (ik heb helaas niet onthouden welke naam bij welke koetsier of welk rijtuig hoorde). Toen besloot mijn hoofd dat het een mooie dag was geweest en keerden we terug naar huis.

Ik kon het natuurlijk niet laten om ook maar even op de foto te gaan.

Liefs,
Dee

Geen enkele foto in deze blog mag zonder mijn toestemming elders worden gedeeld.

Advertentie

5 reacties op “Paarden en historische koetsen bij de Fraeylema Koetsentocht 2021 in Midden-Groningen”

 1. Heerlijke beelden van die optocht van paarden en koetsen

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat leuk ook mooie foto’s
  En ja een paard voelt veel aan

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel.😁En dat doen ze zeker, paarden spiegelen vaak ook het gedrag en emoties van de ruiter.

   Geliked door 1 persoon

   1. Wees maar zeker. Daarom is het zo een prachtig dier.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: