Vaccineren tegen COVID-19: ja of nee? Hoe mijn gedachten schommelden én ik een keuze maakte

‘Daar denk ik later over na,’ antwoordde ik telkens wanneer iemand vroeg of ik me wilde laten vaccineren tegen COVID-19. Ik was bang dat mijn hoofd kortsluiting zou ondergaan, want hoe moest ik in de chaos van alle beschikbare informatie een overzichtelijk rijtje maken met voor- en nadelen? In maart was het zover. Ik ontving een uitnodiging voor het Moderna-vaccin. Ik moest een keuze maken. In deze blogpost neem ik je mee in mijn gedachten, die heen en weer schommelden van ‘ja, ik wil mijn kostbare lichaam beschermen’ naar ‘nee, chemotherapie heeft vier jaar geleden al genoeg schade achtergelaten in mijn lichaam’.

Het was ergens halverwege maart 2021 dat ik mijn brievenbus opende en een brief van het ziekenhuis zag liggen. Een uitnodiging om een vaccinatieprik tegen corona te halen. Huh, ik hoorde toch bij de laatste groep die in juni of juli aan de beurt zou zijn? Of toch niet?  ‘Omdat er in de patiëntengroep waar u toebehoort een hoger risico is dat een coronavirusinfectie ernstig verloopt, wordt u gevaccineerd.’ Ik ging naar de website van het RIVM en vulde een vragenlijst in om te ontdekken onder welke vaccinatiegroep ik val. Oh, natuurlijk. Bijna vergeten, ik heb in de afgelopen vijf jaar (in 2017) de diagnose lymfeklierkanker gehad, dus hoor ik nog bij een risicogroep. Medisch gezien ben ik na vijf jaar ‘schoon’ pas écht genezen van kanker. Alhoewel ik de rest van mijn leven op controle blijf. Maar dat is een ander verhaal. 

Wat zijn de bijwerkingen van het Moderna-vaccin?

Lichtelijk in paniek zette ik een paar stappen naar achteren en liet ik me op de bank zakken. Wilde ik me laten vaccineren? Ik las de bijwerkingen die 1 op de 10 mensen na het Moderna-vaccin (maximaal 48 uur) ervaart: ‘Zwelling in de onderarm, hoofdpijn, misselijkheid, braken, spierpijn, pijn of zwelling op de plaats van injectie, zich erg moe voelen, koude rillingen en koorts.’ De bijwerkingen waren in elk geval bekend. Maar had ik daar trek in? Nee, natuurlijk niet.

Hoe kan een vaccin dat zó snel ontwikkeld is werken én betrouwbaar zijn?

Ik las in het nieuws dat het Moderna-vaccin een vaccin is met redelijk weinig tot geen (ernstige) bijwerkingen in vergelijking tot andere vaccines zoals AstraZeneca. Maar die heftigere bijwerkingen van AstraZeneca (trombose) kwamen nu pas aan het licht. Wat als ik me liet prikken met het Moderna-vaccin en ze achteraf ernstigere bijwerkingen ontdekken? Hoe konden wetenschappers überhaupt binnen zo’n korte tijd een vaccin tegen corona ontwikkelen dat wérkt én veilig is? 

Bij de Volkskrant las ik het antwoord: het Moderna-vaccin, even als die van Pfizer, is een nieuw en bijzonder mRNA-vaccin die oorspronkelijk werd ontwikkeld als vaccin tegen huidkanker (melanoom). Wetenschappers zijn dit vaccin al jarenlang aan het onderzoeken, waardoor ze vast kunnen stellen dat er weinig tot geen sprake is van ernstige bijwerkingen op de lange termijn. Ook ontdekten ze dat deze techniek tegen meerdere ziektes zou moeten werken, zoals COVID-19. Ze moesten alleen nog de genetische code aan het vaccin toevoegen: SARS-CoV-2, die was al bekend gemaakt door Chinese wetenschappers. Deze mRNA-techniek wordt inmiddels ook gebruikt voor de ontwikkeling van vaccins tegen hiv, zika, griep en hondsdolheid. Die tegen kanker is overigens nog niet op de markt, dat blijkt iets complexer. 

mRNA-vaccin: uhmm, wat?

Maar hoe werkt zo’n mRNA-vaccin dan? Kort gezegd stimuleert het de aanmaking van een bepaald eiwit dat in het lichaam nodig is om antistoffen tegen een ziekte aan te maken. Ik was verrast over hoe eenvoudig ik deze informatie kon vinden op internet én dat ik het begrijp. Het stelde me gerust, en de geruchten die ik weleens hoorde dat dit vaccin mijn dna volledig zou aantasten of veranderen, beschouwde ik daarmee als onjuist.

Als ik trouwens bang was voor trombose-ontwikkeling, zou ik eigenlijk ook geen paracetamol, ibuprofen of de pil meer mogen slikken, want die kennen dezelfde zeldzame risico’s. Aan de andere kant, het vaccin en de informatie was en is nog zo nieuw en actueel, dat maakte het toch spannend.

Nieuwsartikelen helpen me niet…

Ik zocht en las meer artikelen over de verschillende vaccins. Huisartsen die vóór vaccineren zijnHuisartsen die tegen vaccineren zijn omdat er ‘wetenschappelijk nog veel onduidelijk is’. Werd ik wijzer van alle informatie? Ja. Hielp het om een keuze te maken? Nee. Ik wilde ervaringsverhalen horen, maar ik las (in maart 2021) niet veel ervaringen van mensen die zich al daadwerkelijk hebben laten vaccineren. Ik hoorde in mijn omgeving wel ‘via via’ dat een paar mensen koorts hadden opgelopen na een prik. Maar als journalist wist ik dat de negatieve verhalen vaker worden verteld dan wanneer er helemaal niets aan de hand is. Dat is notabene de definitie van ‘nieuws’: alles wat afwijkt van het ‘normale’. 

Wat vinden mensen uit mijn omgeving?

Ik raakte in gesprek met mensen uit mijn omgeving én volgers via Instagram. De meesten wilden zich maar al te graag laten vaccineren en zouden een gat in de lucht springen als ze het Moderna-vaccin voorgesteld zouden krijgen. Dit vaccin is nog altijd het meest positief in het nieuws geweest. Ik realiseerde me dat ik enorm blij en dankbaar mag zijn dat ík een uitnodiging kreeg voor dit vaccin.

‘De kans dat ik ernstige coronaklachten krijg of doodga is klein, maar de kans dat ik op 21-jarige leeftijd kanker kreeg was dat ook’

Maar heb ik niet al genoeg troep in mijn lichaam laten druppelen vier jaar geleden toen ik chemotherapie onderging? Waar ik bovendien nog altijd last van heb? Maar toen had ik geen andere keuze. Mijn leven hing van chemotherapie af. Nu had ik wél een keuze. Mijn leven hangt namelijk niet van een vaccin af. Of wel? De kans dat ik corona krijg ligt in theorie elke dag op de loer. De kans dat ik ernstig ziek van corona word of zelfs doodga, is daarentegen klein, alhoewel ik wél in de risicogroep val. De kans dat ik kanker kreeg op mijn 21ste met alle gevolgen van dien, was ook klein. Toch kreeg ik kanker. 

Ik overleefde kanker. Maar ik leef sindsdien nog elke dag met chronische vermoeidheid en cognitieve problemen. Áls ik corona krijg, zou ik dat waarschijnlijk ook overleven. Maar welke schade houd ik daaraan over? Inmiddels is bekend dat mensen na corona nog lange tijd last kunnen hebben van klachten, zoals ernstige vermoeidheid. Ik ben al vier jaar lang extreem moe! Al stijgt mijn energie gelukkig, langzaamaan. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dankbaar voor alle energie die ik wél heb én voor alles wat ik kan doen en heb in mijn leven. Maar de gedachte dat ik door corona weer vanaf nul zou moeten starten… In dat geval kan een Moderna-vaccinatie voor 94% van de gevallen corona óf ernstige klachten voorkomen. Wat stellen al die ‘lichte’ vaccin-bijwerkingen die maximaal twee dagen duren dan nog voor? 

Maar ik leef gezond en heb een sterk immuunsysteem, toch ?

Maar wacht eventjes. Ik eet, drink, beweeg én leef veel gezonder dan vóórdat ik kanker kreeg. Is mijn immuunsysteem inmiddels niet zó sterk dat het mijn lichaam tegen corona zou kunnen beschermen? Ik denk oprecht dat ik een veel gezondere leefstijl erop nahoud dan de gemiddelde Nederlander. Maar feit blijft dat ik nog altijd met bijwerkingen van chemotherapie kamp, én dat mijn positieve mindset me soms íets te vaak doet geloven dat ik weer een optimaal gezond mens ben. Dat ben ik niet. Ik hoor niet voor niets in ‘de risicogroep’. Iemand met wie ik in gesprek raak via Insta helpt me om daarbij stil te staan. Zij hoort ook bij een risicogroep maar had nog geen uitnodiging ontvangen en zegt dat een prik bij haar veel angst zou wegnemen en vrijheid zou geven. 

Ik weet hoe het is om in ‘quarantaine’ te leven: dat gun ik écht níemand

Toen ik kanker had leefde ik bijna een jaar geïsoleerd van de buitenwereld. Ik weet hoe het is om in ‘quarantaine’ te moeten leven. Een ‘griepje’, infectie of koorts kon me het leven kosten. Ik mocht niet met het openbaar vervoer. Als iemand in mijn omgeving ziek was mocht degene niet bij me op bezoek. In een restaurant was ik continu alert op mensen die hun neus ophaalden. En thuis gebruikten mijn moeder en ik allebei een apart toilet. Als ik aan deze beperkingen terugdenk, schieten de tranen me in de ogen. Ik gun het niemand om zó voorzichtig te moeten leven. Als ik me niet voor mezelf zou laten vaccineren, dan wellicht voor die ene persoon die in beperkte vrijheid of angst leeft. Maar bij het Moderna-vaccin is nog níet wetenschappelijk bevestigd of je na inenting besmettelijk kunt zijn en het coronavirus kunt overdragen of niet. De keuze moest dus voor mezelf zijn.

‘Is het überhaupt geen wonder dat de overheid preventief wil ingrijpen door een vaccin in het leven te roepen om te voorkomen dat ík ernstige corona-klachten krijg?’

Dan denk ik aan alle ongezonde factoren die mijn immuunsysteem aantasten, waar ik zelf geen invloed op heb. Uitlaatgassen, rokers, de absurde voedselindustrie die door de jaren heen steeds meer vitamines en mineralen uit groente en fruit kweekt zodat de massaproductie opgeschroefd kan worden… want geld is blijkbaar belangrijker dan gezondheid. Ik begrijp dat veel mensen op deze problemen wijzen én dat ze moeten worden aangepakt. Mee eens. Maar áls de overheid of organisaties al iets daaraan gaan veranderen, hoelang gaat dat dan duren? Corona is nu. Is het überhaupt geen wonder dat de overheid preventief wil ingrijpen door een vaccin in het leven te roepen om te voorkomen dat ík ernstige corona-klachten krijg? Bestond er maar een vaccin tegen kanker. Oh wacht, er bestaat een bewezen vaccin tegen het HPV-virus dat tot baarmoederhalskanker, kanker in de vagina, schaamlippen, anus, penis, mond of keelholte kan leiden. Daar zie ik nu ik kanker heb gehad pas de werkelijke waarde van in. 

Daarbij heb ik meer vaccins in mijn leven gehad, waar ik nooit last van heb gehad. Waarom zou ik die tegen COVID-19 dan ineens niet willen?

Beschermt God me niet gewoon tegen corona?

Mijn laatste gedachten gingen over het geloof en vaccineren. Ik ben christen, maar geen stereotype. Kon ik niet gewoon geloven dat God me beschermt tegen corona? Of me geneest als ik ziek ben? Natuurlijk kon dat. Ik vind het fascinerend hoe een grote groep christenen op deze manier kan geloven, dat het lot van hun leven ‘in Gods handen ligt’. Ik geloof dat God me van kanker genezen heeft, al dan niet door doctoren heen. Alhoewel ik nog altijd bijwerkingen ervaar. Ik geloof dat ik ook zeker om bescherming tegen corona kan bidden. Maar dát is het. Wat als God mij op een andere manier wil beschermen dan ‘gewoon geloven’? Wat als het vaccin ‘de oplossing’ voor corona is waar zovelen voor hebben gebeden? 

Vaccineren… een kwestie van ‘erin geloven’ of niet?

Ik besefte ook dat ik vaak maar al te graag weloverwogen keuzes wil maken op basis van gegronde en feitelijke argumenten en bewijzen. Maar sommige keuzes en de mogelijke gevolgen daarvan kan ik nooit helemaal honderd procent zeker weten of uitstippelen. Ik vergelijk het met het moment dat ik tussen twee verschillende chemotherapieën moest kiezen. Of wel of geen ondernemer worden. Je kent voor een groot deel de voor- en nadelen, maar je kunt niet van tevoren voorspellen hoe die voor jou gaan uitpakken. Misschien is wel of niet vaccineren ook een kwestie van ergens in geloven of niet.

Mijn conclusie: ‘Soms besef je de ernst van een ziekte pas als het te laat is, en dat laat ik me geen tweede keer gebeuren’

Na heel wat gedachteschommelingen, heb ik uiteindelijk de keuze gemaakt om me wél te laten vaccineren. Daar voelde ik me simpelweg het fijnst bij. De gedachte dat ik mijn eigen kostbare lichaam (en wellicht ook mijn medemens) bescherm tegen ernstige corona-klachten en nóg beperktere energie, gaf voor mij de doorslag. Ja, ook al is de kans dat ik ernstig ziek word van corona of zelfs doodga klein. Dat was de kans dat ik op 21-jarige leeftijd kanker kreeg ook. Corona is misschien niet te vergelijken met kanker, maar soms besef je de ernst van een ziekte pas als het te laat is, en dat laat ik me geen tweede keer gebeuren.

Voel je vrij om jouw gedachten te delen in een reactie. En weet: wat voor mij een goede keuze is hoeft voor jou niet per se de goede te zijn. Ga bij jezelf vooral na wat voor jou écht belangrijk is en welke argumenten daarbij écht van waarde zijn. Beide keuzes zijn goed.

Op spierpijn en warme tintelingen rond de prikplek en wat vermoeide ogen na, heb ik overigens geen bijwerkingen ervaren van de vaccinatie-prik.

Liefs,
Dee

Advertentie

7 reacties op “Vaccineren tegen COVID-19: ja of nee? Hoe mijn gedachten schommelden én ik een keuze maakte”

 1. Ik heb mijn 2 vacinaties met pfizer gehad.Heb alleen,n een, paar dagen een zere arm gehad. Voor de rest is alles heel goed verlopen

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel dat je dit deelt.😊 De zere arm herken ik, daar heb ik ook een paar dagen last van gehad. Maar fijn om te horen dat alles goed is verlopen.😁

   Like

 2. Ik heb ook lang getwijfeld. Alles op een rijtje gezet voor mezelf.
  Heb een eerste prik moderna gehad en maandag de tweede.
  Ik heb van de eerste geen bijwerkingen gehad. Juist op de plaats van inspuiting een beetje pijn.
  Waar ik het wel moeilijk blijf mee hebben. Is dat men het vaccin niet verplicht. Maar wil je ergens op vakantie gaan vragen ze of je ingeënt bent anders moet je getest worden. Dat weer geld kost.
  En voor mijn gedachten zullen ieder jaar een prik nodig hebben en dat zou ik niet doen.
  Prachtig hoe je jouw ervaring jouw gedachten beschrijft.
  En hoe je overwinning was en is met je kanker dat mij ook nog goed in de hersenen zit.
  En waar jezelf zoals je schrijft nog bijwerkingen van heb door de troep die ze in je lichaam brengen.
  Maar de overwinning komt door jezelf.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel voor je uitgebreide reactie. Wat mooi dat je een keuze voor jezelf hebt kunnen maken! En inderdaad, er zitten ook na vaccinatie nog vraagtekens bij een aantal zaken…

   Geliked door 1 persoon

 3. 🙏🌹

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 4. Deb! Wat een prachtig en helder stuk. Heel mooi hoe we een kijkje in je hoofd konden nemen bij het maken van deze keuze. Trots op jou!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel voor je lieve reactie, Sharon!😊🤗

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: