Recept: gebakken zoete aardappel met courgette en avocado | lente vibe

Zoete aardappel. Een groente die ik het liefst verwerk in een zelfbedacht recept, met diverse groentes. Maar dan wel allemaal gebakken in de oven, zodat de smaak van de zoete aardappel vol blijft. Sinds ik op mezelf woon maak ik regelmatig een eigen zoete aardappel recept klaar. Ik houd ervan om te experimenteren met de smaak van diverse groentes en kruiden. Mijn favoriete zoete aardappel recept is een gerecht met courgette en avocado. Dit recept geeft me vanwege de zachte kleurtjes in elk seizoen een lente vibe. Die wil ik graag met jou delen.

Zoete aardappel is officieel een groente, toch ziet het Voedingscentrum deze aardappel meer als een koolhydraatbron. Er zitten in tegenstelling tot andere groentes, meer suikers in. Maar gelukkig ook vezels. In tegenstelling tot de gewone aardappel, is de zoete aardappel rijk aan vitamine A. Ook zit er meer vitamine C in. De gewone aardappel kent dan weer meer andere vitamines en mineralen, zoals vitamine B1, B6 en foliumzuur. 

Zoete aardappel recept

Maar misschien is het voor dit recept allemaal bijzaak wat er in zoete aardappel aan voedingsstoffen te vinden is, want feit blijft dat zoete aardappel in combinatie met een veelzijdig voedingspatroon gewoon gezond is. Dat maakt dit heerlijke recept met een lente vibe misschien wel extra aantrekkelijk!

Welke ingrediënten heb je nodig? recept per persoon

 • 1 of 2 middelgrote oranje zoete aardappels
 • 1/3 courgette
 • 1 avocado
 • ½ rode ui
 • 2 cherrytomaten
 • 1 scheut olijfolie
 • 2 scheutjes magere yoghurt
 • 75 gram couscous (voor kleine eters is 40 gram voldoende)
 • Kruiden naar smaak toevoegen:
  Witte peper, zout, paprikapoeder,
  oregano en tijm

Stap 1: Was, schil en snijd alle groentes (en verwarm de oven alvast voor op 210 graden)

Was al het vuil van alle groentes. Schil de zoete aardappel, courgette en rode ui. Snijd de zoete aardappel over de lengte in plakjes van ongeveer 1 cm breed. Snijd de courgette in halve maantjes, de cherrytomaatjes door de helft en snijd de ui en avocado in blokjes.

Stap 2: Smeer ovenschaal in met olijfolie en voeg groentes toe

Pak een ovenschaal erbij en smeer de randen in met olijfolie. Leg alle zoete aardappelstukken erin en smeer alle gedeeltes die zichtbaar zijn in met olijfolie. Doe hetzelfde met de stukken courgette. Verspreid de rode ui over de groente in de schaal en leg op enige afstand van elke hoek (of rand bij een ronde ovenschaal) een halve cherrytomaat. De tomaatjes blijven aan het einde van de ovenrit misschien niet heel, maar verspreiden hun sap en zorgen zo voor extra smaak. 

Let op: de avocado gaat niet in de oven! Die doe je er op het allerlaatste moment bij.

Stap 3: Strooi met kruiden naar smaak

Zelf strooi ik over de groentes in de ovenschaal altijd overal wat zout, witte peper, paprikapoeder en flink wat oregano en tijm. Maar je kunt natuurlijk ook andere kruiden gebruiken, dat blijft altijd iets naar persoonlijke smaak. Toch daag ik je uit om dit recept de eerste keer volledig naar de ingrediënten te bereiden.

Stap 4: Zet ovenschaal met groentes in de oven

Zet de schaal met inhoud in de oven op 210 graden (elektrische stand) en zet de wekker op 20 minuten. 

Stap 6: Maak de couscous

Doe de couscous alvast in een pannetje en bedek het met een laagje heet water (uit de waterkoker). Leg de deksel op de pan en laat staan.

Stap 7: Roer de groente in de ovenschaal

Na 20 minuten is het belangrijk om alle groente in de schaal even door te roeren, of om te keren, om aanbranden te voorkomen. Smeer alles wat aan de bovenkant zichtbaar is weer in met olijfolie. Zet daarna de ovenwekker op nog zo’n 25-35 minuten. Kijk af en toe of het goed gaat en prik met een vork in de zoete aardappel om te ontdekken of deze gaar is. Als de zoete aardappel gaar is, dan kun je er makkelijk doorheen prikken.

Stap 8: Puntjes op de ‘i’ en smullen maar!

Als je nog water tegenkomt in de pan met couscous, giet het water dan af. Schep de couscous daarna op een bord, wellicht als een mooi bolletje tegen de rand. Schep daarna alles uit de ovenschaal ernaast en verdeel de stukjes avocado over de groentes. Giet als laatste een of meer streepjes yoghurt over de groentes heen, dit mag je zo kunstzinning doen als je zelf wilt. En dan ben je helemaal klaar om het bord op te dienen en van het heerlijke gerecht te smullen!

Eetsmakelijk alvast! En laat je me weten wat je van het recept vond als je deze een keer bereid?

Liefs,
Deborah

Advertentie

2 reacties op “Recept: gebakken zoete aardappel met courgette en avocado | lente vibe”

 1. Hier schrijf ik komen eten ik ben er klaar voor 😊

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: