Wat vond ik van de 30-Day Minimalism (opruim) Challenge?

Afgelopen november stond voor mij in het teken van de 30-Day Minimalism Challenge. Ik ging een maand lang ‘ontspullen’. Op 1 november deed ik 1 item weg, op 2 november 2 items en zo ging het de rest van de maand door. Hoeveel spullen deed ik in totaal weg? Hoeveel items heb ik een tweede leven bij iemand anders kunnen geven? Waarom deed ik dit en heb ik mijn doel bereikt? Hoe kijk ik, twee maanden later, terug op deze opruimchallenge? 

Even geen zin om te lezen? Als je op ‘play’ hierboven klikt, lees ik deze blogpost graag aan jou voor.

Ik heb bewust twee maanden gewacht om te reflecteren op de challenge, vandaar dat ik nu pas deze blogpost deel. De reden daarvoor is dat ik de challenge als een grote uitdaging heb ervaren en ik daar in alle rust op wilde terugblikken. In deze blogpost ga ik verder niet in op wat de 30-Day Minimalism oorspronkelijk inhoudt, dit kun je teruglezen in de blogpost die ik vooraf aan de challenge schreef.

Wat is mijn eerste indruk van de 30-Day Minimalism Challenge?

Ik ben blij en opgelucht dat ik in november de 30-Day Minimalism Challenge ben aangegaan. Het is fijn om te weten dat ik geen spullen meer in huis heb die daar niet horen. Ik ervaar zoveel meer ruimte en rust in mijn hoofd. En natuurlijk ook in mijn huis, letterlijk.

De meeste dagen vond ik het heel leuk om al mijn spullen uit te zoeken. Ik besefte elke dag een beetje meer dat ik behoorlijk wat spullen bezit die mij blij maken. Ik heb tijdens het uitzoeken dan ook al mijn spullen een vaste plek gegeven, per categorie. Zo heb ik alle boeken die ik wil houden allemaal op een mooi plekje in mijn boekenkast gezet. Dat ik precies weet waar ik alles voortaan terug kan vinden of na gebruik kan terugzetten, geeft ook zoveel rust! Sommige dagen zat ik minder lekker in mijn vel, dan vond ik het moeilijker om keuzes te maken. Zeker als ik dan ook nog ontzettend moe was. Dan wilde ik alles houden. Op die dagen liet ik de challenge vaak voor wat het was. Op mijn ‘goede dagen’ zocht ik vervolgens meer spullen uit. Ik moet daarbij zeggen dat het mij hielp om het opruimen van mijn huis niet in één dag of een paar dagen te realiseren, maar over (bijna) een maand te verspreiden. Zo kreeg ik de ruimte om tussendoor op adem te komen.

Hoelang heb ik de challenge volgehouden?

De eerste twee weken gingen me vrij gemakkelijk af, doordat ik elke dag voldoende spullen kon vinden die ik weg wilde doen. Maar vanaf de derde week werd het moeilijker en kostte de challenge elke dag meer tijd en mentale energie. Aan al het uitzoeken kwam op dag 26 een einde. Die dag was ik er ‘helemaal klaar’ mee. Aan de ene kant in positieve zin, want ik kon niets meer vinden dat ik weg wilde doen. Aan de andere kant was ik er mentaal gezien ook klaar mee, omdat ik behoorlijk wat stress begon te ervaren. Bij elk item in mijn huis vroeg ik mezelf af of ik dit item wilde houden of niet. Dat zijn heel wat items en keuzes waar mijn brein mee bezig was! Ook haalde ik dagelijks een gedeelte van mijn huis overhoop… Ik kan je vertellen dat een maand lang tussen de rommel leven, niet rustgevend is. Vanwege mijn beperkte energie was het voor mij helaas niet realistisch om dagelijks alle items, die ik wegdeed, de deur uit te werken. Op dag 26 hakte ik de knoop door en stopte ik ermee.

Waar zijn mijn ‘opgeruimde’ items gebleven?

Op de laatste dag heb ik slechts 14 items weggedaan. Na afloop realiseerde ik me dat ik tijdens het opruimen in totaal 7 spullen was vergeten mee te tellen. Als ik deze spullen optel bij alle items van dag 1 tot en met dag 26, dan heb ik als het goed is in totaal 339 items weggedaan. Dat is minder dan de 465 die de challenge tot en met dag 30 zou tellen, maar het was gelukkig niet mijn doel om zoveel mogelijk spullen weg te doen. Mijn voornaamste doel was om mezelf bewust te maken van alle spullen die ik heb. Dat is met zekerheid gelukt. Daarover straks meer. 

Eerst wil ik vertellen waar alle spullen, die ik wegdeed, zijn gebleven. Elke dag van de challenge deelde ik via mijn Instagramaccount welke items ik die dag wegdeed. In totaal heb ik onder andere via deze weg 77 spullen een tweede leven gegeven en daarmee veel mensen blij kunnen maken. 27 spullen heb ik via Instagram en Marktplaats kunnen verkopen en 154 items liggen nog bij mij en mijn moeder thuis, om verkocht te worden of naar een kringloopwinkel te worden gebracht. De reden dat ik deze spullen niet meteen naar een kringloopwinkel heb gebracht is omdat ik ze eerst wilde proberen te verkopen. Deze items zijn helaas nog steeds niet allemaal de deur uit, ook omdat kringloopwinkels op dit moment gesloten zijn vanwege de (corona)lockdown. Als laatste heb ik helaas 88 items moeten weggooien, omdat die simpelweg kapot of niet herbruikbaar waren.

Wat verbaasde me?

Het verbaasde me hoeveel papier, boeken, tijdschriften en sieraden ik wilde wegdoen. Ergens wist ik dat ik een boekenmens ben en daarom veel boeken bezit, maar ik had niet gedacht dat alle boeken die ik wilde houden uiteindelijk allemaal in mijn – toch wat smalle – boekenkast zouden passen. Ik moet eerlijk zeggen dat dat waarschijnlijk niet lang meer duurt, omdat ik nog altijd nieuwe boeken blijf kopen. Maar ik heb met mezelf afgesproken dat boeken kopen oké is, omdat het een hobby is en ik daarmee de boekenbranche steun, zolang ik eens in de zoveel tijd al mijn boeken blijf uitzoeken. Tijdschriften daarentegen wil ik minder vaak aanschaffen. Ik had twee abonnementen op tijdschriften die ik nauwelijks las, dat vind ik zonde van mijn geld. Die abonnementen heb ik dan ook direct opgezegd. 

Daarnaast had ik ontzettend veel stapels met papieren die ik wegdeed. Zijn dat ‘echte items’? Voor mij wel. Ik heb niet elk papiertje als één item geteld die ik wegdeed, maar elke stapel. Bijvoorbeeld een stapel met samenvattingen die ik voor mijn studie maakte, een stapel met gebruiksaanwijzingen voor apparaten, enz. Ook deed ik veel sieraden weg. In eerste instantie wist ik niet zo goed of ik die moest weggooien of dat ik die nog kon weggeven. Ik heb alle oorbellen, kettingen, armbanden eerst goed schoongemaakt en vervolgens op Marktplaats gezet. Tot mijn verbazing zijn sieraden uiteindelijk de categorie geworden waarvan ik de meeste items heb verkocht. Misschien omdat de drempel via Marktplaats lager is, maar wellicht ook omdat de verzendkosten voor kleine items niet veel zijn (vaak maar 1 postzegel).

Het verbaasde me ook hoeveel spullen ik nog bij mijn moeder had liggen die ik moest uitzoeken. Ik had heel wat items achtergelaten toen ik ging verhuizen, omdat ik niet wist of ik voor alles een plekje zou vinden in mijn studio. Al moet ik ook zeggen dat ik veel items al eerder had weggedaan of zelfs aan mijn moeder had gegeven, maar mijn moeder die alsnog had teruggelegd bij mijn spullen… Als laatste iets totaal anders wat me verbaasde. Namelijk hoeveel ik over duurzaamheid en recyclen heb geleerd! Daarover vertel ik tegen het einde van deze blogpost meer.

Heb ik mijn doel bereikt?

Mijn doel was om mezelf bewust te maken van alle spullen die ik heb, in de hoop dat ik voortaan beter nadenk voordat ik iets nieuws koop. Dat ik mezelf afvraag of ik iets écht nodig heb én of ik het écht leuk vind. Ik kan je vertellen dat ik de afgelopen maanden veel minder overbodige spullen heb gekocht dan ik in de maanden vóór de challenge kocht. In november voelde het alleen al tegenstrijdig om kerstversiering te kopen. Maar, ik had nog helemaal geen kerstversiering voor mijn huisje, omdat ik sinds afgelopen juni op mezelf woon. Had ik die versiering écht nodig? Werd ik er blij van? Uiteindelijk heb ik een aantal versieringen gekocht die ik volgend jaar ook weer kan uitstallen. 

Ik dacht bewust na en dacht ook meteen aan de lange termijn. Zo wil ik geen spullen meer kopen die ik na één keer gebruiken wil wegdoen. Ergens had ik dit doel al langer dan deze challenge in mijn hoofd, maar door deze uitdaging aan te gaan en er zo intensief mee bezig te zijn, lukte het beter om me in de praktijk aan mijn eigen woorden te houden. Sterker nog, op een regenjas en een paar broeken na (want veel broeken waren te groot geworden), heb ik sinds november geen kledingstukken gekocht. Dat is voor mij een grote overwinning. Wel heb ik geld aan andere dingen uitgegeven, zoals een ‘wake up light’ en een bullet journal. Deze twee items stonden al een lange tijd op mijn verlanglijstje. Door deze challenge ben ik gaan beseffen waar ik mijn geld het liefste aan uitgeef. Daarbij heb ik meer motivatie om voor duurdere items op mijn verlanglijstje te sparen, zoals een tweede cameralens. Mijn doel met deze challenge is dus bereikt.

Wat leerde ik over duurzaamheid?

Kun je het glanzende papier makkelijk scheuren? Dan mag het in de papierbak. Zitten er nog nietjes in het papier? Dan mag het in de papierbak. Maar zit er plastic omheen? Dan niet. De website van Milieu Centraal hielp mij gedurende de challenge enorm om te bepalen waar ik specifieke items kon weggooien of heenbrengen. Zo leerde ik bijvoorbeeld ook dat je elektrische apparaten vaak daar kunt terugbrengen waar je het apparaat hebt aangeschaft. Dit geldt ook voor batterijen of medicijnen die over de datum zijn. Alhoewel je werkende apparaten vaak ook nog kunt verkopen. Zelfs spullen die in mijn ogen niets meer waard waren (buitenlands geld dat niet meer geldig is) kun je soms nog verkopen (want verzamelaars)! Ook versleten kleding, schoenen en textiel kun je in een lokale textielbak gooien. Die items worden vervolgens gerecycled. Kledingstukken en dergelijke spullen die nog bruikbaar zijn kun je ook in zo’n bak gooien. In veel gemeentes zijn die bakken van het Leger des Heils of Sympany. Herbruikbare kleding verkopen zij tegen sociale prijzen in hun tweedehandskledingwinkels. Natuurlijk kun je kleding ook zelf naar kringloopwinkels brengen. 

10 tips om alle spullen in je huis op te ruimen + checklist

In een andere blogpost geef ik je tien tips om zelf alle spullen in je huis eens grondig uit te zoeken, op te ruimen én dit ook écht vol te houden. Klik hier om de post te lezen.

Alle foto’s die je bestelt via mijn shop worden afgedrukt zonder mijn logo/watermerk erop. Deze voeg ik echter wel toe aan foto’s die ik op mijn blog deel, want helaas worden ze anders nog te vaak zonder mijn toestemming elders gebruikt.


Advertentie

Eén reactie op “Wat vond ik van de 30-Day Minimalism (opruim) Challenge?”

  1. Je hebt zeker je doel bereikt. En opruimen staat ook voor jezelf je innerlijke.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: