Een paar maanden geleden pakte ik het opruimen van alle spullen in mijn huis grondig aan. Een maand lang ruimde ik op. Elke dag maakte ik keuzes: wil ik dit item houden of heeft het bij iemand anders wellicht een beter leven? Om er zeker van te zijn dat ik dit opruimen zou volhouden, researchte ik naar tips. Deze tips én alle tips die ik vanuit mijn eigen opruimervaring kan meegeven, heb ik voor jou samengebundeld in deze blogpost. Je kunt ze gebruiken om heel je huis op te ruimen, maar voor slechts één of enkele categorieën gelden ze natuurlijk ook.
Even geen zin om te lezen? Als je op ‘play’ hierboven klikt, lees ik deze blogpost graag aan jou voor.
Afgelopen november ging ik de 30-Day Minimalism Challenge aan. Een opruimchallenge waarin ik een maand lang elke dag een bepaald aantal spullen uit mijn huis wegdeed. Wil je weten of deze challenge misschien ook iets voor jou is? Lees dan mijn blogpost waarin ik vertel wat ik van deze challenge vond én wat het me heeft gebracht.
10 opruimtips
1. Herinner jezelf regelmatig aan waarom je spullen wilt uitzoeken
Voordat je begint met opruimen, is het verstandig om goed bij jezelf na te gaan waarom je wilt opruimen. Misschien kun je al jouw spullen niet meer in alle kasten kwijt en ben je het zat om tussen de rommel te leven. Wellicht ervaar je onrust in je hoofd, omdat je weet dat je veel spullen niet eens gebruikt. Of je kunt veel spullen moeilijk terugvinden, omdat veel items geen vaste plek (meer) in je huis hebben. Schrijf alle redenen voor jezelf op. Lees dit lijstje elke keer, voordat je gaat opruimen, nog eens door. Of pak het erbij als je de neiging krijgt om op te geven. Ik maakte ook zo’n lijstje dat ik er regelmatig bij pakte tijdens het opruimen. Het hielp mij om mezelf aan mijn hoofddoel te herinneren én door te zetten.
2. Opruimen doe je alleen!
Als je alleen woont spreekt deze tip wellicht voor zich. Als je samenwoont of een gezin hebt, kan het lastiger zijn. In mijn geval had ik nog een aantal spullen bij mijn moeder thuis liggen. Als ik iets weg wilde doen, vroeg mijn moeder regelmatig of ik ‘dat wel zeker wist’. Dan legde ik die items apart om te bewaren. Zodra ik weer thuis was en nog eens over die spullen nadacht, dacht ik vaak: waarom bewaar ik die? Ik heb het niet nodig. Ik vind het ook niet per se leuk. Het kan gewoon weg! Onthoud dat jij de enige bent die over jouw spullen mag beslissen. Je hoeft niets te bewaren wat anderen wellicht zouden willen houden. Sterker nog, het kan enorm opluchten om zelf te mogen beslissen en overbodige spullen een nieuw thuis te geven. Continu een mening van iemand anders aanhoren, kan daarentegen verwarrend werken. Let er wel op dat jij alleen jouw eigen spullen uitzoekt. Gedeelde spullen kun je beter samen opruimen, om ruzie te voorkomen.
3. Stel doelen per categorie en houd een checklist bij
Naast een hoofddoel zijn kleinere doelen belangrijk. Welke kamers in je huis wil je bij langs? Welke plekken in een specifieke kamer? Als spullen uit eenzelfde categorie niet allemaal op één plek liggen, is het wellicht handiger om per categorie op te ruimen. Schrijf alle categorieën op en focus je per opruimsessie op één categorie (bijvoorbeeld ‘boeken’). Dit hielp mij om in kleine stapjes naar een groot doel toe te werken. Als ik alleen maar gefocust was op mijn einddoel en zag hoeveel spullen ik nog moest uitzoeken, kon ik namelijk behoorlijk gedemotiveerd raken. Naast elk doel op je lijst kun je ook nog eens drie hokjes tekenen achter elke categorie. Het eerste hokje vink je af nadat je voor de eerste keer die categorie hebt uitgezocht. Het tweede hokje vink je af wanneer je voor de tweede keer die categorie hebt uitgezocht en de derde voor de derde keer. Waarom zou je drie keer dezelfde spullen uitzoeken? Naarmate ik meer en meer opruimde merkte ik dat ik steeds kritischere keuzes begon te maken. Zo wilde ik aardig wat spullen, die ik in eerste instantie wilde houden, uiteindelijk toch écht liever wegdoen.
Vind je het moeilijk om zelf een checklist op te stellen? Download onderaan deze blogpost dan de checklist-template die ik speciaal voor jou maakte. Dit is een Word-document, dus je kunt alle categorieën makkelijk zelf aanpassen of aanvullen.
Volgens sommige opruimexperts is de volgorde waarin je opruimt belangrijk. Zo zegt Marie Kondo dat je met kleding moet beginnen, dan boeken moet uitzoeken en als allerlaatste sentimentele items. Bij mij werkte dit niet, omdat kleding mijn favoriete categorie was (waaraan ik vaak ook sentimentele waarde hecht). Mijn tip: kies eerst de categorie die jou het makkelijkste lijkt. Of ga meteen voor de moeilijkste, dan valt de rest mee. Het is echt helemaal aan jou!
4. Moeilijke keuzes? Stel jezelf 4 vragen
Gedurende het opruimen vond ik het soms enorm moeilijk om keuzes te maken. Opruimexpert Marie Kondo geeft de tip om alleen spullen te houden die jou blij maken. Die jou een ‘spark joy’ gevoel geven. Dat werkte tot op een zekere hoogte voor mij. Sommige spullen heb ik nou eenmaal nodig, die maken mij niet per se blij. Ook vind ik het ene kledingstuk de ene dag leuker dan de andere dag. Daarom dacht ik goed na welke vragen mij nog meer zouden helpen om moeilijke knopen door te hakken. Dit waren de volgende vier vragen:
-Heb ik het item afgelopen jaar gebruikt?
-Heb ik het in de toekomst écht nodig?
-Vind ik het leuk of word ik er blij van?
-Heeft iemand anders er meer aan dan ik?

5. Maak minimaal 5 stapels: houden, twijfel, weggeven, verkopen, weggooien
Tijdens het opruimen is het handig om verschillende stapels te maken. Dit deed ik het liefste op de grond, voor het meeste overzicht. Stapels maken klinkt misschien als een opendeur, maar tijdens het opruimen was ik geneigd om alles wat ik wegdeed op één stapel te gooien en de rest meteen weer terug te leggen waar ik het vandaan had gehaald. Als je alles wat je wegdoet op één stapel gooit, moet je later die stapel nog een keer uitzoeken. Sommige items wil je namelijk weggeven, andere wil je proberen te verkopen en andere items horen in de prullenbak thuis. Als je veel items moet weggooien, is het zelfs handig om nog meer stapels te maken: één voor het oud papier, één voor de container, één voor de glascontainer, etc.
Daarnaast legde ik alle spullen waarover ik twijfelde apart, om daar later in het opruimproces nog eens naar te kijken. Bij sommige items die ik wilde weggeven, wist ik meteen voor welke persoon die spullen leuk zouden zijn (of iemand had al gereageerd toen ik het deelde op Instagram). Die heb ik in een tasje gedaan met een naamsticker erop. Zo hield ik zoveel mogelijk overzicht op de spullen die ik wegdeed. Ook zette ik elke dag de spullen die ik wilde houden apart. Dat klinkt misschien niet logisch. Maar als je bijvoorbeeld veel boeken wegdoet en de helft van je boekenkast leeg is, kun je beter alle overige boeken ook uit de kast halen om te zien hoe je de boekenkast opnieuw wilt inrichten. Hierover meer onder tip 7.
6. Twijfel? Verberg het item voor een (half)jaar
Soms kon ik écht geen keuze maken. Ergens wilde ik het item wegdoen, maar wat als ik er over een tijdje misschien weer blij van word? Veel van deze items heb ik op een plek gelegd waar ik zelf niet elke dag kijk. Via YouTube kwam ik vloggers tegen die deze tip gaven. Als ik deze spullen na een halfjaar of jaar (of de volgende keer dat ik opruim) niet heb aangeraakt, dan weet ik zeker dat ze weg mogen. In dat geval is het niet erg om die spullen voorlopig te houden, voor mij was het doel dan ook niet om zoveel mogelijk spullen weg te doen, maar om bewust te worden van wat ik heb en waarom. Alle kledingstukken waarover ik twijfelde heb ik op mijn kledingrek gehangen met het ijzeren haakje van de kledinghanger naar de muur gericht. Hangen er over een tijdje nog steeds kledingstukken de verkeerde kant op? Dan zie ik één oogopslag wat weg kan.
7. Herorganiseer je huis met de spullen die je houdt
Onder tip 3 las je dat het verstandig is om per categorie op te ruimen. Ergens op de grond verzamel je alle spullen uit één categorie. Ik neem ‘kleding’ als voorbeeld. Als het goed is, is je kledingkast dan leeg. Zo niet, haal alle overige spullen ook uit de kast. Haal ook je kleding uit de wasmand, van de kapstok en overal waar nog meer kleding opgeborgen ligt. Vervolgens zoek je de kleding uit. Alle kleding op de stapel die je wilt houden, geef je vervolgens een plek in jouw kledingkast. Hier mag je creatief over nadenken. Wat is logisch? Alle broeken bij elkaar en alle truien bij elkaar wellicht? Maar ook alle truien naast de broeken? Richt het zo in wat voor jou fijn voelt.
Hetzelfde doe je met alle andere categorieën. Voor kleding is het misschien logisch dat je daar een kledingkast voor gebruikt, toch zullen veel mensen ontdekken dat er een heleboel andere spullen in stonden. Die spullen breng je naar de juiste categorie en daar ga jij een nieuw plekje voor vinden. Zo had ik in bijna al mijn kasten een notitieboek liggen. Alle notitieboeken heb ik verzameld. Een aantal die ik voor mijn werk gebruik, heb ik in een bureaulade opgeruimd. Alle overige die ik voor mijn creatieve hersenspinsels gebruik, heb ik inmiddels in een kast staan die ik speciaal heb ingericht voor al mijn hobby- en vrije tijd spullen. Alle notitieboekjes die ik heb volgeschreven heb ik in een lade van een kledingkast gelegd. Die ruimte was leeg en die dagboekjes lees ik niet vaak terug, dus dan is het voor mij oké.
Het was na het opruimen echt een verademing om al mijn spullen op de juiste plek te hebben liggen. Ik hoef nooit meer naar iets te zoeken en vergeet ook niet meer waar ik een item moet terugleggen na gebruik.
8. Neem voldoende pauzes
Tijdens het opruimen en uitzoeken van al je spullen maak je enorm veel keuzes. Jouw hersenen kunnen maar een beperkt aantal keuzes per uur of per dag verwerken. Weet wanneer je moet stoppen. Neem voldoende pauzes. Zet desnoods een wekker. Het is daarbij niet erg om de ene dag minder lang door te gaan dat de andere dag. Luister vooral goed naar je lichaam en geest. Het maakt ook niet uit hoelang je uiteindelijk bezig bent met opruimen. Misschien vind je het fijn om alles over een paar weekenden te verspreiden, misschien over een maand of misschien zelfs over een jaar. Alles is oké!
9. Creëer een ‘stok achter de deur’
Gedurende mijn opruimproces deelde ik elke dag een foto via Instagram van alle spullen die ik die dag wegdeed. Dit werkte voor mij als een stok achter de deur. Ik had mijn volgers beloofd dat ik elke dag een foto van het proces zou delen. Ik ben iemand die zich graag aan haar beloftes houdt. Daarnaast wist ik dat ik anderen wellicht blij zou maken met mijn spullen. Misschien heb jij geen Instagramaccount of deel je liever niet alles wat je wegdoet via sociale media. Dan kan het wellicht helpen om met een vriend of vriendin af te spreken dat jij elke dag een foto stuurt van alles wat je wegdoet. Nog leuker: maak een groepsapp aan met leuke mensen en vraag anderen om ook op te ruimen, misschien kunnen jullie zelfs spullen ruilen! Maar let op: het opruimen zelf doe je alleen. Een ander idee is om jezelf na elke opruimsessie te belonen. Met chocolaatjes. Of iets anders wat jou blij maakt.
10. Bekijk of lees vlogs, blogs en series over opruimen!
Een allerlaatste tip voor motivatie: bekijk op YouTube eens wat vlogs over opruimen, dan kriebelen je handen bijna vanzelf. Ook staan er heel wat blogartikelen op internet van bloggers die al eens grondig hebben opgeruimd. Daarnaast zijn er een heleboel vloggers en bloggers die tips delen om spullen op een slimme manier te organiseren. Ook op Netflix staan leuke series over opruimen en organiseren: Get Organized van The Home Edit of Tyding Up met Marie Kondo. De serie Tiny House Nation vind ik ook motiverend, daarin zie je hoe mensen tiny houses inrichten en met zo weinig mogelijk spullen willen leven.
Dat waren al mijn tips voor jou! Heb jij nog een extra tip? Deel die vooral in een reactie.
Download de checklist!
Download hieronder de checklist-template die ik speciaal voor jou maakte! Inclusief mooie kleurtjes om het opruimen leuk te maken én inclusief schema waarin je kunt invullen wanneer je welke categorie wilt opruimen.
Succes met opruimen! En laat me vooral ook weten of deze tips je hebben geholpen.
Alle foto’s die je bestelt via mijn shop worden afgedrukt zonder mijn logo/watermerk erop. Deze voeg ik echter wel toe aan foto’s die ik op mijn blog deel, want helaas worden ze anders nog te vaak zonder mijn toestemming elders gebruikt.
Geef een reactie