Heb ik last van een ‘chemobrein’?

Als redactiestagiaire bij Eva mocht ik over mijn ervaring met het chemobrein schrijven: “Wacht, wat stond er in de vorige zin? Waar heb ik mijn mobiel gelaten? Oeps, moest ik een uur geleden iets publiceren? Na een mini-hartaanval haal ik – Deborah (24), redactiestagiaire bij Eva – adem, er is niets aan de hand. Alles verloopt volgens plan, toch is mijn brein soms nog een chaos sinds ik chemotherapie heb ondergaan. Of mag ik zeggen, mijn ‘chemobrein’?

Ik was 21 jaar en had Hodgkin, een vorm van lymfeklierkanker. In een halfjaar tijd mocht ik twaalf keer op de chemostoel zitten. Tijdens het laatste uur van een chemokuur stonden mijn aderen telkens opnieuw in brand, de littekens lees je nog van mijn armen. Dat was een fysiek en mentaal gevecht. De enige gedachte die mij hierdoorheen hielp was: Ik vecht mét God tegen kanker; de vijand. Én, God weet al wie deze strijd wint, want God heeft de wereld overwonnen (Johannes 16:33). Ik moest alleen nog heel even op mijn tanden bijten. En dan mocht ik kotsmisselijk naar huis.

‘De letters dansten voor mijn ogen’

De eerste maanden van mijn ziekteperiode studeerde ik op mijn ‘niet-misselijke-dagen’ vanuit huis nog half vrolijk door, maar daarna lukte het niet meer. Mijn lichaam en geest waren uitgeput. Ik kon niet meer lezen, de letters dansten voor mijn ogen. Series kijken lukte ook amper, ik zag de beelden dubbel. Sociaal isoleerde ik me zoveel mogelijk, want praten kostte mij te veel energie. Buiten wandelen werd me aangeraden, maar na twintig meter zakte ik door de buikpijn al in elkaar. Zelfs denken was een enorme opgave, maar als het me lukte dan waren mijn gedachten bij God en bad ik voor rust.

(…)”

Lees het hele artikel op de website van Eva.

Voor Eva en mijn afstudeerscriptie neem ik een duik in de informatievoorziening van (ex-)kankerpatiënten en onderzoek ik of zorgverleners in de oncologie én (ex-)kankerpatiënten ieder hun eigen verantwoordelijkheden nakomen, met betrekking tot het verschaffen en ontvangen van informatie over het chemobrein. 

Enquête invullen + delen

Jij kunt me helpen! Hoe? Door als ex-kankerpatiënt een enquête in te vullen of als niet-ex-kankerpatiënt deze enquête te delen, in de hoop dat zoveel mogelijk ex-patiënten deze enquête invullen voor een waardevol resultaat.

Advertentie

12 reacties op “Heb ik last van een ‘chemobrein’?”

 1. Hoi, de link naar je enquette werkt niet bij mij helaas 🙁

  Like

  1. Hoi Rosan, wat vervelend. Bij mij werkt de link wel, je zou deze kunnen proberen of kopiëren en plakken in je browser, hopelijk werkt deze bij jou wel. https://forms.gle/EdqSA77UhFBJNVweA

   Like

   1. Dank je, toen ik verder las op de pagina op de EVA site, lukte het wel. Her en der een heel herkenbaar verhaal. Inmiddels heb ik de enquette ingevuld , veel succes met het vervolg. Gr. Rosan

    Geliked door 1 persoon

   2. Fijn dat het daar wel lukte. Dankjewel voor het invullen!

    Like

 2. Prachtig om te lezen dat je leven weer op de rails hebt. Houden zo, want ik kan best begrijpen dat niet iedere dag hetzelfde is en dat er toch een angst stroomt door je lichaam.
  Zie ik ook bij mijn vrouw die borstkanker gehad heeft.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel voor je reactie. Elke dag is inderdaad anders, vooral als het gaat om mijn energie- en cognitieve vermogen. Angst heb ik minder, maar af en toe sluipt het weleens binnen (tot nu toe 2 keer in 2,5 jaar tijd), dan ren ik naar de oncoloog, laat ik het een en ander checken en is alles weer goed.

   Geliked door 1 persoon

   1. En dan zie je toch dat deze ziekte je gewoon niet loslaat. Spijtig genoeg.

    Aum Shanthi

    Like

   2. Nee, het is meer een kwestie van met de gevolgen van de ziekte leren omgaan.

    Geliked door 1 persoon

   3. Ja dat ook maar soms is dat ook niet makkelijk om te aanvaarden.

    Aum Shanthi

    Like

   4. Dat is het zeker niet!

    Geliked door 1 persoon

   5. Daar hebben de meeste een probleem me.

    Aum Shanthi

    Like

 3. […] heb ik niet al genoeg troep in mijn lichaam laten druppelen vier jaar geleden toen ik chemotherapie onderging? Waar ik bovendien nog altijd last van heb? Maar toen had ik geen andere keuze. Mijn leven hing van […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: