Van luiaards leren hoe je doelbewust alleen (thuis) kunt zijn

Alleen thuis zijn en thuiswerken vanwege het coronavirus… Ik zie het maar als een mooie kans om van luiaards te leren hoe je doelbewust alleen kunt zijn. Wat zijn volgens Jennifer Mccartney, schrijfster van het boekje ‘Leef als een luiaard’, de voordelen van alleen (thuis) zijn? 

Volgens het boekje ‘Leef als een luiaard’ van Jennifer McCartney zijn luiaards totaal geen sociale beestjes en dat lijkt hun helemaal prima af te gaan. Luiaards zijn gewoon liever alleen en dat heeft zo zijn voordelen. 

‘Oefenen met (doelbewuste) eenzaamheid’

Even zonder grappen, de reden om thuis te zijn en thuis te werken is natuurlijk niet zo leuk, dat besef ik me (als 2,5-jarige ex-kankerpatiënt met een nog geen hele hoge weerstand en daarmee horende bij een kwetsbare groep) nu maar al te goed. Al drong de ernst van het coronavirus (voor zowel mezelf als voor anderen) eerlijk gezegd in eerste instantie niet zo tot me door. Totdat ik afgelopen vrijdag in de supermarkt het allerlaatste brood uit de schappen haalde, van dit feit overdonderd was en me er vervolgens toch maar iets meer in ging verdiepen. Er bestaat nog geen vaccin tegen dit virus, de verspreiding gaat snel, de risico’s zijn nog niet helemaal duidelijk en dat maakt het gevaarlijk, voornamelijk voor kwetsbare mensen zoals zieken, ouderen en mensen met een lage weerstand zoals ik.

Ik vind het vaak heerlijk om alleen thuis te zijn, maar helemaal het huis niet uit mogen (ook eigenlijk niet ergens gaan wandelen ofzo) is toch anders. Een soort beroving van mijn (keuze)vrijheid. Ik baal ervan dat ik de komende tijd vanwege het virus het huis eigenlijk niet uit mag, dat ik niet kan afspreken met lieve mensen, waarschijnlijk niet op kraambezoek mag als mijn zus is bevallen (en dat is zeer binnenkort) én thuis moeten werken. Maar ik wil geen angst, boosheid of onrust zaaien, want ik ben iemand die van elke (vervelende) situatie iets positiefs probeert te maken én dat wil uitstralen naar anderen. En daar ga ik ook nu gewoon mee door. Tenslotte moet ik als ondernemer later ook vaak gewoon alleen thuis zijn en thuiswerken, een mooie oefening dus. Al lukt me dat meestal eigenlijk dus al aardig goed… Daarbij ben ik nu ook dankbaar dat ik de mogelijkheid heb on thuis te kunnen werken, want ik weet dat dit niet voor iedereen mogelijk is.

Ik vond het ergens wel heel leuk en toepasselijk om het boekje ‘Leef als een luiaard’ afgelopen weekend precies open te slaan bij het hoofdstukje ‘Oefenen met (doelbewuste) eenzaamheid’. Het gaf mij een herinnering aan dat het zo ontzettend fijn en verhelderend kan zijn om echt even de tijd alleen en voor jezelf te nemen. Daar maak ik de komende weken dan ook maar even weer wat meer gebruik van.

Voordelen van ‘alleen’ (thuis) zijn

Wat voor voordelen levert ‘alleen zijn’ volgens de luiaards en Jennifer? Een paar dingen: 
-Vooral psychologische voordelen;
-Het spoort je aan om veel dieper na te denken;
-Door dieper na te denken, reflecteer je beter en kun je dingen en situaties bijvoorbeeld in nieuw perspectief plaatsen;
-Je wordt er creatiever van;
-Het verbetert je concentratievermogen.
Hoe luiaards dit precies laten zien of waarmaken, moet je uiteraard met een korreltje zout nemen. Jennifer gebruikt de luiaard in haar boek vooral als een metafoor om bepaalde punten duidelijk te maken, in dit geval: hoe belangrijk alleen zijn soms kan zijn.

Nieuw perspectief en meer creativiteit

Vooral dat reflecteren en dingen en situaties in een nieuw perspectief kunnen plaatsen, herken ik zelf heel erg. Ik ben eigenlijk best vaak alleen thuis, ik maak er gewoon tijd voor. Ik vind het belangrijk voor zowel mijn geestelijke als lichamelijke gezondheid. Op dit moment heb ik ook gewoon nog minder energie dan een gemiddeld persoon dus heb ik gewoon veel tijd, als in ‘rust’ nodig. In die tijd denk ik veel na, maar ik schrijf ook veel, daardoor kom ik vaak tot vernieuwde perspectieven. Zo kom ik trouwens ook vaak aan nieuwe artikel- en blog-, en verhaalideeën! Het alleen zijn versterkt dus ook zeker mijn creativiteit.

Betere concentratie thuis

Ik merk ook dat als ik thuiswerk of gewoon iets voor mezelf doe thuis, dat mijn concentratievermogen inderdaad vele malen beter is. In eerste instantie klinkt dat voor mij logisch in de oren, want thuis heb ik minder afleiding (geen vreemde geluiden of kletsende collega’s, of wat dan ook). Maar ik weet ook dat er veel mensen zijn die juist niet goed thuis kunnen werken omdat ze een ander soort afleiding ervaren: de was willen doen en dat soort huishoudelijke klusjes bijvoorbeeld. In elk geval, ik denk als je echt gewoon even een fijn plekje maakt in je huis om te werken (voor mij het liefst ook opgeruimd), dat dit al een wereld van verschil zal maken voor je concentratievermogen. Probeer het maar gewoon uit, zou ik zeggen.

Hopelijk helpen deze voordelen voor jou ook een beetje. En heb jij geen baan waarbij je thuis kunt werken? Je kunt het, ik wens (en bid) jou (maar uiteraard ook alle anderen) veel kracht, steun, liefde en wijsheid toe, en weet dat velen je heel dankbaar zijn. Petje af voor jou! Hier en daar zie ik ook prachtige woorden en initiatieven voor anderen die hulp nodig hebben (#coronahulp). En weet ook, in deze tijd kan die ene glimlach of een aardig woord aan de telefoon soms al genoeg zijn om iemand anders zijn dag maken.

Binnenkort zal ik een review van het hele boekje ‘Leef als een Luiaard’ op mijn blog plaatsen. Ik verklap alvast dat ik het een heel leuk, ontspannend en inspirerend boekje vind. In het kort gaat het over hoe je ‘superlangzaam kunt leven’. Perfect voor nu, toch? Maar, ik denk ook zeker wel voor de rest van je leven.

Mocht je toch al heel nieuwsgierig zijn, dan kun je het boekje onder andere hier bestellen.

Liefs, Deborah

Advertentie

5 reacties op “Van luiaards leren hoe je doelbewust alleen (thuis) kunt zijn”

 1. Nu voor jezelf is het goed dat je van thuis uit kan werken.
  Het nadeel is op een moment de eenzaamheid de ruzies die gaan ontstaan onder koppels. Omdat ze nergens heen kunnen en zo toch hun sociaal leven zien in het water vallen.
  Maar hier komt men gewoon veel sterker uit als alles achter de rug is.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat geloof ik ook zeker, en wie weet komen er ook veel stellen weer dichterbij elkaar…

   Geliked door 1 persoon

   1. Of er breekt ruzie uit omdat ze het niet met elkaar zo kunnen vinden.

    Aum Shanthi

    Like

 2. Wens je het allerbeste toe .We moeten voor voor onszelf en onze medemens en ons gezond verstand gebruiken en er ons bewust van zijn dat het corana virus het geen lachertje is.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel, en hetzelfde natuurlijk!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: