Waarom ben ik ondernemer? En wat doe ik precies als A Blessed Storyteller? 

Ruim een halfjaar geleden maakte ik een vreugdesprongetje voor de Kamer van Koophandel in Rotterdam, een droom van mij was werkelijkheid geworden: ik schreef in me als ondernemer. Ik besefte dat ik daar nog geen blogpost over had geschreven, dus dat werd nu hoognodig tijd. Waarom wilde ik ondernemer worden? Wat doe ik met mijn bedrijf A Blessed Storyteller precies? Heeft mijn onderneming al succes? En hoe zie ik hiermee mijn toekomst voor ogen?

Na mijn stage als redacteur bij Schrijven Magazine klopte er al snel een potentiële (nu officiële) opdrachtgever bij mij aan die me een toffe opdracht aanbood. Zo’n mooie kans kon ik niet afwijzen, maar om die klus aan te nemen moest ik me wel als freelance schrijver inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Die opdrachtgever wist dat ik dat al binnenkort van plan was, dus ergens was het een schop onder mijn kont die ervoor zorgde dat ik het ook echt ging doen. Maar eerst wilde ik me goed verdiepen in alles wat er bij een onderneming komt kijken: een ondernemingsplan, een portfoliowebsite, een logo (deze heb ik uitbesteed), visitekaartjes, administratie, boekhouding, belastingaangifte doen, alles zocht ik tot op de bodem uit omdat ik ervan overtuigd ben dat een goede voorbereiding het halve werk is, ook of juist voor een freelancer.

Cijfer frustraties, maar nu zelf boekhouding en btw-aangifte doen!
Ik was dus druk bezig met van alles uitzoeken en ondertussen had ik de opdracht aangenomen en was ik ook daar al mee bezig. Het pittigste én een beetje frustrerend vond ik het gedeelte over de financiën: ik raakte nog net niet in paniek van alle informatie over belastingaangifte doen en een boekhouding bijhouden. Totdat ik op de website van The Happy Financial, Marian blogt daar over echt alles wat met financiën te maken heeft. Zij legt alles zo goed uit dat ze me in mum van tijd overtuigde om zelf alles uit te zoeken. Ook dacht ik bij mezelf: ik hoef niet alles in één dag te snappen. Ik heb me een maand lang verdiept in allerlei documenten van verschillende websites naast elkaar, maar dat is het meer dan waard geweest. Ik raakte altijd gefrustreerd van cijfers maar hierna besefte ik dat een boekhouding bijhouden en btw-aangiften eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn, het is zelfs best simpel nu. Ik doe nu dan ook steeds zelf mijn belastingaangiften. Dat scheelt heel wat geld.

64523361_1014401122084751_8817585369269665792_n
A Blessed Storyteller officieel geboren
Op een dag waarop het zweet over mijn rug drupte omdat het zo warm was, de zon maakt me wel altijd vrolijk dus dat was positief, kwam hét moment. Het was 18 juni 2019: in een nette rok en top wandelde ik het grote gebouw binnen met de naam de Kamer van Koophandel. Ik vond het best spannend, al die zakenmensen die daar rondlopen en dan kom ik daar aan, nog zo onervaren. Maar ach, je moet ergens beginnen, toch. Ik had best veel informatie die ik van tevoren moest opsturen dan ook verkeerd ingevuld, maar gelukkig heeft een heel aardige zakenman me heel vriendelijk geholpen om alles juist in te vullen. Ook gaf hij me de tip om niet mijn eigen naam te gebruiken als bedrijfsnaam/handelsnaam, omdat externen dan sneller achter mijn privégegevens komen. Hier had ik zelf echt niet over nagedacht, ik wilde me inschrijven als Deborah de Meijer Storyteller, maar toen heb ik dat veranderd naar A Blessed Storyteller. Wel kan ik mijn eigen naam nog wel als een soort pseudoniem of artiestennaam gebruiken, hoe je het ook wilt noemen. De man printte alle documenten uit, mijn hart klopte even wat sneller en ik zette mijn handtekening op de formulieren. A Blessed Storyteller (waar mijn blog Deeserve it trouwens onderdeel van is!) is geboren. Uiteindelijk ben ik heel blij met A Blessed Storyteller. Deze naam gebruikte ik tijdens mijn opleiding al om mezelf als “journalist” te definiëren, en dat was regelmatig iets dat mensen onthielden. Het past ook bij mij, ik voel me dankbaar dat ik de verhalen van anderen mag vastleggen, in tekst of in fotografie: I am a Blessed Storyteller: blessed to tell your story.

LogoDit is dus mijn logo geworden, waar ik heel blij mee ben. Het logo voor mijn bedrijf is het enige wat ik heb uitbesteed aan iemand anders, gezien ik een hele specifieke wens had en deze zelf niet kon waarmaken. Het bijtje staat voor mij, Deborah (Deborah betekent honingbij) en als je goed kijkt is het vleugeltje aan de voorkant net een pen, symbool voor “stortyteller”. Ook lacht het bijtje, wat symbool staat voor dat ik “blessed” ben, en de vleugels vormen een hartje, wat ik zie als mijn roeping om een bijdrage te leveren om de wereld een stukje beter te maken. Dit laatste doe ik door verhalen te vertellen door middel van tekst en fotografie.

Waarom ben ik eigenlijk ondernemer geworden?
Nog even een paar stappen terug. Waarom wilde ik eigenlijk een freelance schrijver en fotograaf worden? Ik studeer nu al vier jaar journalistiek en ga binnenkort afstuderen. De banen in de journalistiek liggen helaas niet voor het oprapen. Daarbij ben ik iemand die erg van variatie houdt. Ik vind het heel tof om journalistieke artikelen, door middel van maatschappelijke thema’s, persoonlijke verhalen, interviews, research en wetenschappelijke literatuur te schrijven, maar ik vind het ook hartstikke leuk om deze vaardigheden toe te passen in blogartikelen of whitepapers voor bijvoorbeeld marketingbureaus. Ook geniet ik ervan om webteksten te schrijven voor grote bedrijven of voor nog kleine, beginnende ondernemers. Daarnaast word ik blij van fotografie: portretshoots, loveshoots, productfotografie en noem het maar op. Naast dat ik inhoudelijk veel verschillende dingen leuk vind op het gebied van tekst en fotografie, vind ik het ook heerlijk om mijn eigen tijden te bepalen. Ik ben absoluut geen vroege vogel, dus als ik rond een uur of tien/elf kan beginnen en na het avondeten nog even doorwerk, voel ik me een veel gelukkiger mens dan wanneer ik aan vaste werktijden bij een werkgever vast zit.

Heeft mijn onderneming al succes?
De opdracht die ik direct aan het begin kreeg heb ik met succes afgerond. De opdrachtgever was er zo blij mee dat ik nu meerdere keren gevraagd ben om nog iets te schrijven. Daar ben ik uiteraard best trots op. Dit zijn een paar opdrachten geweest die ik aangeboden heb gekregen, zelf heb ik dus nog geen potentiële opdrachtgevers benaderd. De opdrachtgevers stromen dus nog niet binnen. Maar dat is niet erg, gezien ik nog fulltime studeer en helemaal geen tijd heb voor veel opdrachten. De reden dat ik me nu al wel had ingeschreven, is omdat ik na mijn studie (zomer 2020) meteen opdrachtgevers kan zoeken en (hopelijk) meteen aan de slag kan in plaats van eerst nog van alles te moeten uitzoeken en regelen voor mijn onderneming, want geloof me dat kost veel tijd en een goede voorbereiding scheelt dus écht veel werk. Ik heb nu nog niet zoveel succes, maar al wel meer opdrachten gekregen dan ik had verwacht. Ik neem nu alleen opdrachten aan van opdrachtgevers/klanten die mij zelf benaderen, zodat ik me verder nog even goed op mijn studie kan focussen. Het echte promoten en mijn bedrijf onder de aandacht brengen, dat komt dus na mijn studie in de zomer van 2020.

Hier zie je alvast een paar foto’s die ik met mijn nieuwe camera maakte.

Blessed met een nieuwe professionelere camera: Canon Eos 5d Mark III
Een leuk feitje: mede dankzij de eerste opdracht die ik kreeg kon ik meer in mijn bedrijf investeren. Zo kocht ik in oktober een nieuwe, (tweedehands gecheckte) professionelere camera waarmee ik nu dus echt hoge kwaliteit kan leveren aan opdrachtgevers en klanten. Binnenkort zal ik hier nog een aparte blogpost over delen, inclusief meer eerste foto’s die ik met deze geweldige Canon Eos 5d Mark III en een 50mm lens maakte. Wat ik er nog wel over kwijt wil: ik ben natuurlijk super blij en heel dankbaar dat dit mogelijk was. Op mijn Instagram en Facebook (nieuwe pagina, geen ‘Deeserve it’ meer) deel ik regelmatig foto’s, dus daar kun je al een kijkje nemen.

Hoe zie ik mijn toekomst als (freelance) schrijver en fotograaf voor ogen?
Ik kan niet wachten totdat ik meer opdrachtgevers en opdrachten heb voor mijn bedrijf en meer aan de slag mag. Maar tot die tijd geniet ik van wat ik nu mag doen: nog even een minor over het menselijke brein volgen én van februari tot en met juni ga ik als redacteur stagelopen bij een hele toffe stageplek, namelijk bij het tijdschrift en online platform Eva (onderdeel van de Evangelische Omroep), waar ik echt super veel zin in heb. Ook ben ik me ervan bewust dat ik na mijn afstuderen nog niet genoeg inkomsten uit mijn onderneming heb om rond te komen, laat staan om een eigen appartement of studio te betalen. Dat laatste heeft een prioriteit bij mij, gezien ik al langer dan twee jaar op zoek ben naar een eigen plek (iemand tips voor een student die uit huis wil?). Daarom wil ik na mijn studie waarschijnlijk eerst nog een parttime baan erbij vinden, zodat ik op mezelf kan wonen en mijn connecties rustig kan uitbouwen en mijn bedrijf op mijn tempo kan laten groeien. Uiteindelijk is het mijn droom om werk te doen waar ik gelukkig van word, en als die parttime baan zo tof is dat ik daar langer wil blijven dan is dat zeker ook nog een mogelijkheid.

A Blessed Storyteller is een feit geworden en al vind ik het allemaal soms nog best spannend en heb ik zo nog mijn onzekerheden, ben ik toch best een beetje trots op de stappen die ik heb genomen. Ik ben nu nog niet heel erg bezig om mijn werk als freelance schrijver en fotograaf te promoten, maar wel heb ik afgelopen jaren hard gewerkt aan een portfoliowebsite. Voel je vrij om daar eens een kijkje te nemen: www.deborahdemeijer.com en voel je vrij om contact met me op te nemen als je geïnteresseerd bent in mijn aanbod. A Blessed Storyteller, blessed to tell your story.

Logo
Liefs,
Deborah

Advertentie

2 reacties op “Waarom ben ik ondernemer? En wat doe ik precies als A Blessed Storyteller? ”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: