Hoe zijn er kogelgaten in de muur van het Stadhuis Rotterdam gekomen?

BijZie je het kogelgat in de muur van het Stadhuis van Rotterdam? Ik mocht mee met een rondleiding door het gebouw dat het bombardement in 1940 heeft overleefd. Vanuit de Trouwzaal is het gat door het raam te zien, aan de buitenkant blijken er nog meer gaten in de muur te zitten. Dit terwijl het Stadhuis geen doelwit was voor de Nazi’s. Waarom niet? En hoe komen die kogelgaten dan in de muur?

In het Stadhuis werden archieven en daarmee persoonsgegevens van alle burgers in Rotterdam bewaard. Dit was belangrijke informatie voor de Nazi’s. Zo konden ze bijvoorbeeld achterhalen welke mensen er Joods waren en welke niet. En om te beslissen wie er in deze stad dus een Jodenster op zijn kleding moest dragen, en later naar concentratiekampen werd gedeporteerd. Het Stadhuis mocht vanwege deze gevoelige gegevens daarom niet worden gebombardeerd.

Het is niet met zekerheid te zeggen wie er, en wanneer en waarom precies heeft geschoten richting de muren van het Stadhuis. Volgens het Musuem Rotterdam zijn de kogelgaten in elk geval niet het gevolg van gevechten tussen Nederlandse en Duitse soldaten. Wel bestaat er een vermoeden dat de gaten zijn ontstaan door een “verwarde schietpartij tussen Nederlandse troepen”.

Toen er op 12 mei 1940 werd gemeld dat er geïnfiltreerde Duitse troepen gesignaleerd waren op de Coolsingel en er een zuiveringsactie van start zou gaan, ontstond er een zenuwachtige sfeer. De Duitse soldaten werden echter niet aangetroffen, desondanks ontstonden er situaties waarbij Nederlandse militairen op elkaar schoten. Door de onzekere situatie dachten de Nederlanders dat ze op de Duitse soldaten richtten. Dit is volgens het Musuem Rotterdam de meest waarschijnlijke verklaring van de kogelgaten.

Liefs,
Deborah
Bij

Advertentie

4 reacties op “Hoe zijn er kogelgaten in de muur van het Stadhuis Rotterdam gekomen?”

 1. Interessantze post en hopelijk blijven we oorlogsvrij.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel en dat hoop ik ook.😄

   Like

 2. Het verhaal van de kogelgaten in het Stadhuis ken ik inderdaad, alleen zoals jij het op de foto laat zien heb ik nog nooit gezien. Van buiten af zie je het wel als je het weet en goed kijkt.
  Binnen kort eens naar het Musuem Rotterdam, daar draaien nu filmpjes over het dagelijks leven in de oorlog.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel voor je reactie. Klinkt interessant die filmpjes!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: