Krullen in mijn haar na chemo’s

Ik weet niet beter dan dat ik altijd lang en stijl haar heb gehad. Oké, op de periode van een permanentje na dan. Goed, lang en stijl haar dus. Dat en mijn goudblonde kleur had ik nog op de dag dat de arts me vertelde dat ik kanker had. Ik was 21 jaar, nu 23. Chemokuren lieten mijn haar verdwijnen. Sommige mensen hadden het niet eens door, maar ik droeg een pruik. Later werd ik schoon verklaard en groeide mijn haar terug. Nee, niet mijn haar. Nieuw haar, met krullen.

Ja, het kan echt. Chemokuren bestaan uit chemische vloeistoffen. Ze breken je foute cellen af, maar ook je goede. Daarbij komen bijwerkingen kijken, zoals haarverlies. Haarcellen worden afgeremd. Als je haar na een tijdje dan weer begint te groeien, kan het zo zijn dat je haarcellen anders gaan delen. Je haarstructuur kan daardoor veranderen. Zo kan het dus zijn dat ik van stijl naar krullen ben gegaan. Maar ook dat kan na een tijdje nog veranderen.

 

Voor deze foto’s heb ik mijn haar laten opdrogen zodat het in de natuurlijke vorm zou vallen. Die vorm is elke dag anders… Maar het geeft wel een idee van hoe mijn haar er nu uit ziet.

De “chemokrullen”
Tijdens mijn behandelingen hoorde ik het wel vaker, dat sommige mensen die stijl haar hadden na de chemokuren opeens krullen krijgen. “Chemokrullen” worden ze ook wel genoemd. Dat gaat dan wel over extreem kleine krulletjes die opkomen, die vaak na een paar maanden of een jaar weer verdwijnen. In sommige gevallen blijven ze. Ik heb ook iemand ontmoet die altijd een bos lang haar met krullen heeft gehad en na de behandelingen wat sluiker en dun haar kreeg dat niet zo lang wilde worden. Het kan dus ook andersom gebeuren.

Haardikte kan veranderen
Van dik naar dun haar kan ook, of andersom. Ik kon het me bijna niet voorstellen, ik heb altijd zó dun haar gehad dat ik het als tiener bijna nooit in een staart droeg. Dat zag eruit als een sprietje. Op dit moment kan ik nog niet een elastiek om mijn haar binden dat ál mijn haren vasthoudt, maar wat er wel in past is nu al dikker. Als ik met de shampoo aan mijn handen door mijn haren strijk en mijn haren vervolgens afdroog, merk ik ook dat het dikker is. En mijn haren zijn nu nog niet eens zo lang.

Haarkleur kan ook veranderen
Zelfs de kleur van je haar kan veranderen. Mijn haar was altijd goudblond, op het moment dat het na de chemo’s begon te groeien werd het bruin (anderen zeiden donkerblond, maar dat vind ik minder mooi klinken). Het had nog geen zonlicht gezien, hield ik mezelf maar voor. Mijn haar werd elk jaar in de zomer weer blonder. Daar hoopte ik dan ook op afgelopen jaar. Met geluk. Mijn natuurlijke blonde highlights zag ik langzaam weer verschijnen. Buiten, met name in de zon, lijkt mijn haar dus al wat blonder, maar het blijft een stuk donkerder dan eerst. Al zou het met de jaren nog lichter kunnen worden, blond haar is tenslotte aan de bovenkant meestal wat donkerder.

Before & After chemo’s

DDEMEIJER_beforeafterchemo_deff
Tijdens de chemo’s droeg ik een pruik, de rest van de collage hierboven spreekt voor zich. Pas als mijn haar even lang is als dat het op de linkerfoto was, post ik een langere reeks foto’s van hoe mijn haar veranderde: van kaal naar lang haar. Daar vind ik het nu nog te vroeg voor. Nog even geduld dus!

 

Van stijl haar naar krullen
De krullen dus. Mijn krullen. Nooit gedacht dat ik dit werkelijk zou zeggen: ‘Ik heb krullen.’ Ik ben een krullenkop. Van nature. Eerst dacht ik dat het er wel uit zou groeien zodra het ietsje langer zou worden, maar hoe langer het wordt hoe meer krullen ik lijk te krijgen. Pijpenkrullen zijn het een beetje. Het kan dus zijn dat ze verdwijnen als ik écht lang haar tot over mijn schouders heb. Maar hoe dan ook, het was en is nu nog steeds veel werk om niet voor schut te lopen. Bijna elke ochtend als ik wakker word, wippen er krullen omhoog. Dan pak ik de stijltang erbij om in elk geval de korte lokken te stijlen. Eerst deed ik de langere stukken ook, maar die zijn nu gelukkig lang genoeg om zelf hun juiste draai te vinden.

Blijven mijn krullen?
De vraag is nu of mijn krullen blijven of niet. Hoe dan ook, ik ben van plan mijn haar weer net zo lang te laten groeien als dat het eerst was. Als de krullen er dan nog zijn, hoop ik dat het iets minder werk is om ze in toom te houden. Hoe langer de krullen, hoe minder kans dat het eruit ziet alsof ik vleugels heb. Dat denk ik dan maar. Ik zou het in elk geval wel leuk vinden. Die krullen zijn dan maar een voordelige bijwerking van de chemo’s. Als ik dat mag zeggen. Pas als mijn haar even lang is als dat het voor de chemo’s was, zal ik weer een blogpost over mijn haarverandering schrijven. Dan vertel ik jullie of de krullen zijn gebleven of niet.

Anyway, of mijn krullen blijven of niet, ik ben blij met mijn haar. Ik héb weer haar. Al mag het nog wel iets blonder én het moet natuurlijk wel goed zitten. Ha.

Liefs,
Deeserveit-DEE-logotransparant

 

 

Advertentie

4 reacties op “Krullen in mijn haar na chemo’s”

 1. Het staat je goed. En na alles wat je hebt doorstaan chapeau

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat klopt helemaal.ik had een vriendin met stijl bruin haar.Na de Chemo had ze bijna zwart haar eneen hoop krullen zelfs na een jaar zijn de krullen er nog en zijn nog straffer geworden.Als je, je er maar goed bij voelt.Het belangrijkste is ntuurlijk dat je genezen bent

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is zeker het belangrijkste!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: