Voor als je jezelf op een foto vaak minder mooi vindt dan in de spiegel

Klik, klik, ik maak een selfie. Ik keek net in de spiegel en dacht dat mijn gezicht vandaag een goede dag had. Ik had het mis. Herkenbaar? Hoe kan het toch dat als je een foto bekijkt, je gezicht er anders uitziet dan in de spiegel?Allesbehalve mooi, vind je. Of zitten er toch een paar mooie tussen de honderd? Je laat ze aan een vriendin zien. Waarom vindt zij andere foto’s van jou mooier dan die je zelf uitkiest? De verklaring klinkt logisch.

Heb je weleens naast een vriendin voor de spiegel gestaan? Doe dat eens. Je zal merken dat haar gezicht er dan anders uitziet. Best gek, maar ook weer niet. De meeste mensen hebben geen symmetrisch gezicht. De spiegel laat een spiegelbeeld van je vriendin haar gezicht zien, dat ziet er anders uit dan hoe je normaal naar haar kijkt. Ook speelt de afstand tussen de spiegel en iemands gezicht een rol, die kan een gezicht groter, kleiner of zelfs een beetje vervormd doen lijken.

De foto die het meest lijkt op je spiegelbeeld
Als je vriendin selfies maakt en zij laat jou vijf foto’s zien en vraagt welke het mooiste is, kies jij bewust of onbewust voor de selfie waarop ze het meest lijkt hoe jij haar ziet. Je vriendin kiest voor de selfie waarop ze het meest op haar spiegelbeeld lijkt. Andersom geldt precies hetzelfde. Als jij meerdere foto’s van jezelf ziet, kies jij voor de selfies waarop jij het meest op je spiegelbeeld lijkt. Daarin herken jij jezelf het meest, dat voelt vertrouwd: dat ben jij. Het kan dan zijn dat een vriendin een andere foto van jou mooier vindt.

Waarom iemand je gezicht niet herkent op de foto
Als je een selfie kiest die op je spiegelbeeld lijkt en op sociale media publiceert, kan het dus zomaar zo zijn dat iemand jouw gezicht niet herkent. Komt dit je bekend voor? Of kan je je herinneren dat jij een foto voorbij zag komen en goed moest observeren om te zien wie van je vrienden erop stond? Dat heeft dus een simpele verklaring.

Het overkomt ons allemaal weleens dat we óf een onherkenbare foto van onszelf plaatsen óf iemand anders niet herkennen. Het is normaal. Gelukkig, we zijn dus niet gek. Sommige experts zeggen dat als je op een dag een honderd procent look-a-like van jezelf tegenkomt, dat je die look-a-like niet eens als jezelf herkent!

Accepteer het beeld dat anderen van jou hebben
De vraag rust wie er gelijk heeft? Hoe zie je er nou écht uit? De meest betrouwbare manier om daar achter te komen, is om iemand anders een foto van je te laten maken (al komen bij een goede foto, fotografisch gezien, meerdere factoren kijken). Dan zie je hoe je er écht uitziet, hoe anderen jou zien. Dan zie je: de waarheid.

Vaak lijkt die waarheid tegen te vallen en vind je jezelf lelijk, dan baal je. Maar dat hoeft niet, zie het maar zo: je verwachting kwam niet uit en dat schept teleurstelling. Accepteer dat je er anders uitziet voor anderen en dan zal je jezelf op beeld leren waarderen en óók mooi vinden. Enne minder vaak in de spiegel kijken helpt ook. Enn gebruik zo min mogelijk filters. 😉

Tenzij je een eeneiige tweelingzus of broer hebt, blijft het dus altijd lastig om te bepalen op welke foto je écht als jezelf staat én om tegelijkertijd de foto mooi te vinden. Mijn beste tip: laat iemand anders de foto maken. Mocht die ander fotografisch gezien onhandig zijn, maak dan zelf de foto’s en laat een ander kiezen. Mocht je er dan nog niet uitkomen, laat iedereen dan lullen en kies er eentje uit die jij mooi vindt, daar gaat het uiteindelijk om.

Liefs,
Deeserveit-DEE-logotransparant

Advertentie

7 reacties op “Voor als je jezelf op een foto vaak minder mooi vindt dan in de spiegel”

 1. Al een geluk neem ik niet snel een selfie 🙂

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. Dit heb ik nooit geweten, erg interessant hoe het spiegelbeeld werkt:-) Leuk stuk geschreven hierover..!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel voor je reactie! Leuk om te horen dat ik wat interessants kan vertellen, haha. =)

   Like

 3. Ja, leuk om te lezen! Ik ben niet fotogeniek, want ik sta er bijna altijd op met mijn ogen dicht. De mooiste foto’s zijn die genomen op momenten dat ik het niet weet, want poseren kan ik niet en selfies nemen al helemaal niet.

  Geliked door 1 persoon

  1. Spontane foto’s vind ik zelf ook vaak leuker! Dan forceer je jezelf ook niet om te lachen en kom je natuurlijker over, als je echte “ik”. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. wat leuk om te lezen, nu snap ik het eindelijk met het spiegel-, foto- en selfie verhaal. Vraag is nu nog wel: ziet de ene persoon mij dan ook weer anders dan de andere?

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel voor je reactie! Ik heb helaas geen eenduidig antwoord op je vraag, maar ik denk dat het zomaar zou kunnen. Iedereen heeft toch een beetje een subjectieve waarneming, de ene persoon ziet meer kleuren dan de ander of vindt andere details in een gezicht mooier… en ik heb ook weleens gelezen dat hoe beter je iemand leert kennen (innerlijk) hoe mooier je degene vindt worden (uiterlijk). Dus waarschijnlijk zien je vrienden jou anders dan een vreemde. Maar pin me er niet op vast!😌

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: