Klik, klik, ik maak een selfie. Ik keek net in de spiegel en dacht dat mijn gezicht vandaag een goede dag had. Ik had het mis. Herkenbaar? Hoe kan het toch dat als je een foto bekijkt, je gezicht er anders uitziet dan in de spiegel?Allesbehalve mooi, vind je. Of zitten er toch een paar mooie tussen de honderd? Je laat ze aan een vriendin zien. Waarom vindt zij andere foto’s van jou mooier dan die je zelf uitkiest? De verklaring klinkt logisch.
Heb je weleens naast een vriendin voor de spiegel gestaan? Doe dat eens. Je zal merken dat haar gezicht er dan anders uitziet. Best gek, maar ook weer niet. De meeste mensen hebben geen symmetrisch gezicht. De spiegel laat een spiegelbeeld van je vriendin haar gezicht zien, dat ziet er anders uit dan hoe je normaal naar haar kijkt. Ook speelt de afstand tussen de spiegel en iemands gezicht een rol, die kan een gezicht groter, kleiner of zelfs een beetje vervormd doen lijken.
De foto die het meest lijkt op je spiegelbeeld
Als je vriendin selfies maakt en zij laat jou vijf foto’s zien en vraagt welke het mooiste is, kies jij bewust of onbewust voor de selfie waarop ze het meest lijkt hoe jij haar ziet. Je vriendin kiest voor de selfie waarop ze het meest op haar spiegelbeeld lijkt. Andersom geldt precies hetzelfde. Als jij meerdere foto’s van jezelf ziet, kies jij voor de selfies waarop jij het meest op je spiegelbeeld lijkt. Daarin herken jij jezelf het meest, dat voelt vertrouwd: dat ben jij. Het kan dan zijn dat een vriendin een andere foto van jou mooier vindt.
Waarom iemand je gezicht niet herkent op de foto
Als je een selfie kiest die op je spiegelbeeld lijkt en op sociale media publiceert, kan het dus zomaar zo zijn dat iemand jouw gezicht niet herkent. Komt dit je bekend voor? Of kan je je herinneren dat jij een foto voorbij zag komen en goed moest observeren om te zien wie van je vrienden erop stond? Dat heeft dus een simpele verklaring.
Het overkomt ons allemaal weleens dat we óf een onherkenbare foto van onszelf plaatsen óf iemand anders niet herkennen. Het is normaal. Gelukkig, we zijn dus niet gek. Sommige experts zeggen dat als je op een dag een honderd procent look-a-like van jezelf tegenkomt, dat je die look-a-like niet eens als jezelf herkent!
Accepteer het beeld dat anderen van jou hebben
De vraag rust wie er gelijk heeft? Hoe zie je er nou écht uit? De meest betrouwbare manier om daar achter te komen, is om iemand anders een foto van je te laten maken (al komen bij een goede foto, fotografisch gezien, meerdere factoren kijken). Dan zie je hoe je er écht uitziet, hoe anderen jou zien. Dan zie je: de waarheid.
Vaak lijkt die waarheid tegen te vallen en vind je jezelf lelijk, dan baal je. Maar dat hoeft niet, zie het maar zo: je verwachting kwam niet uit en dat schept teleurstelling. Accepteer dat je er anders uitziet voor anderen en dan zal je jezelf op beeld leren waarderen en óók mooi vinden. Enne minder vaak in de spiegel kijken helpt ook. Enn gebruik zo min mogelijk filters. 😉
Tenzij je een eeneiige tweelingzus of broer hebt, blijft het dus altijd lastig om te bepalen op welke foto je écht als jezelf staat én om tegelijkertijd de foto mooi te vinden. Mijn beste tip: laat iemand anders de foto maken. Mocht die ander fotografisch gezien onhandig zijn, maak dan zelf de foto’s en laat een ander kiezen. Mocht je er dan nog niet uitkomen, laat iedereen dan lullen en kies er eentje uit die jij mooi vindt, daar gaat het uiteindelijk om.
Liefs,
Geef een reactie