De macht van de duisternis is voor eeuwig overwonnen

De mensen kijken naar Hem. Jezus hangt aan het kruis. Door zijn handen en voeten zijn de spijkers geslagen. Op zijn hoofd hebben ze een krans met doornen gezet. Het bloed druppelt naar beneden. Ze hebben hem bespot, uitgelachen en vervolgens gekruisigd. De strijd voor de dood is geleverd. Hij heeft Zijn bloed voor de mensen gegeven. Dan begint de aarde hevig te beven. De steen voor Zijn graf wordt weggerold en de macht van de duisternis is voor eeuwig overwonnen.  

Maar waarom wordt Hij gekruisigd? Hij heeft blinden laten zien, zieken genezen, zondaren bevrijd en Gods wonderen met liefde getoond. Wat krijgt Hij ervoor terug? De dood. Hij hangt aan het kruis. Wat een pijn zou er nu door zijn lichaam stromen. Hij schreeuwt het uit: ‘Mijn God, Mijn God, waarom hebt U mij verlaten? (Matteüs 27:46)’ Een van de mensen die dit hoort, steekt een stok met een spons met zure wijn naar hem toe en probeert Hem te laten drinken. Jezus proeft, vervolgens schreeuwt Hij het nog een keer uit.

Hij buigt Zijn hoofd en sterft
Voor de laatste keer haalt Hij adem. Hij buigt Zijn hoofd en sterft. Hij die de opdracht heeft gekregen om de wereld te redden, is overleden. De aarde begint hevig te beven, de rotsen splijten en het voorhangsel in de tempel scheurt van boven tot onder in tweeën. De lichamen van gestorven heiligen worden tot leven gewekt. Hun graven zijn geopend, zodat ze zich aan een grote groep mensen kunnen vertonen. Een officier van het leger en de gevangenisbewakers worden door een hevige angst overvallen. Het dringt tot hen door dat Jezus werkelijk Gods zoon was.

Jezus kreeg als de Zoon een opdracht van God. Hij moest als mens naar de aarde komen om ons, zondaren, te bevrijden en eeuwig leven te geven. Hij kwam naar de aarde, niet voor de rechtvaardigen, maar voor de zondigen. God wil de zonden van mensen kunnen vergeten. Daarom was Jezus er voor bedelaars, zwervers, huichelaars, bezetenen, verslaafden, bedroefden, hoeren, leugenaars, dieven, gevangenen, eenzamen en zieken. Hij genas hen die in Hem geloofden en nam de zonde weg. Het volk dat geen kennis had van de wetten, kwam tot geloof.

Josef trekt de spijkers uit zijn handen
Zo kwamen de Farizeeërs op een idee, ze waren bang dat de massamens niet meer naar hen en de leiders zou luisteren. ‘Er moet één sterven om het hele volk te redden.’ En die ene, is Jezus. Ze beraamden samen met de hogepriesters een plan om Jezus te arresteren en aan het kruis te hangen. En dat gebeurde. Jezus hing aan het kruis. De pijn was waarschijnlijk niet te beschrijven. Maar Hij liet het gebeuren, niet voor zichzelf, want hij was geen zondaar. Hij deed het uit liefde voor Zijn vader. Op klaarlichte dag sluit Jezus zijn ogen, waarna de duisternis valt.

In de avond meldt ene Josef, een leerling van Jezus, zich bij de Romeinse perfect Pilatus. Josef vraagt of hij het lichaam van Jezus mag meenemen. Pilatus vindt dit geen probleem en geeft het lichaam mee. Josef trekt de spijkers uit Jezus zijn handen en voeten, zalft het lichaam en wikkelt het in linnen. Hij brengt hem naar een rotsgraf, daar legt hij hem neer. De steen rolt hij vervolgens voor het graf. De hoge priesters en de farizeeërs willen dat Pilatus opdracht geeft om het graf tot en met drie dagen na zijn dood te bewaken.

Zijn volmaakte liefde is niet overwonnen
Dit omdat zijn leerlingen anders het lichaam kunnen verplaatsen en zullen zeggen dat Jezus na drie dagen is opgestaan, zoals Jezus zelf had geprofeteerd. Het graf wordt dus drie dagen lang bewaakt. Op de derde dag komen er twee vrouwen die Jezus volgden, naar het graf toe. Dan begint de aarde plotseling te beven. Een engel van God daalt als een bliksem neer uit de hemel. Snel rolt de engel de steen voor het graf weg en gaat erop zitten.

De bewakers schrikken zo erg dat ze er als dood bij neervallen. De engel richt zich op de twee vrouwen en laat ze het lege graf zien. Hij geeft de vrouwen de opdracht naar Jezus zijn leerlingen te gaan om te vertellen dat Hij is opgestaan. De profetie is uitgekomen. Zijn volmaakte liefde is niet overwonnen. Hij is opgestaan uit de dood. De duivel heeft zijn kracht verloren. De herrezen Koning heeft alle zonden verslagen. Hij leeft en daardoor leeft de mens voor eeuwig in Hem.

Fijne paasdagen!

Liefs,
deeserveit-dee-logowit

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: