God staat kwaad toe omdat hij van me houdt

Elke keer als ik weer een tegenslag in het leven krijg, baal ik. Ik denk: ‘Kan het niet voor één keer eens goed gaan?’ Sommigen zeggen zelfs: ‘Ik vind het zo knap dat jij nog kan geloven na alles wat je hebt meegemaakt… Ik zou me afvragen waarom een God al die narigheid toestaat…’ Maar ik besef dat God me telkens weer dé kracht geeft om kwaad te overwinnen. Hij staat alles toe om mij sterker en wijzer te maken. Hij weet wat ik nodig heb, omdat Hij van me houdt.

Waarom staat God alle narigheid toe in deze wereld? Ik weet dat veel mensen zich dit afvragen, er geen antwoord op krijgen en dus maar besluiten dat er geen God bestaat. Ik geloof daarentegen nog altijd dat het kwaad van de duivel komt en niet van God. God kent alleen liefde, maar hij laat de duivel soms wel zijn gang gaan… Waarom?

Sterker & wijzer
God houdt soms het kwaad niet tegen, omdat Hij wil dat ik als mens sterker en wijzer word. Als ik geen moeilijke dingen in mijn leven zou meemaken, zou ik me niet kunnen ontwikkelen én zou ik anderen in een vergelijkbare situatie niet kunnen helpen. Hij bereidt mij elke dag weer voor op de volgende fase in mijn leven. Hij wil dat ik in deze wereld alleen afhankelijk ben van Hem en daar heb ik zo nu en dan een (flinke) wake-upcall voor nodig. Hij staat dus kwaad toe uit liefde.

Heel hard gezegd, moet ik dus “blij” zijn met tegenslagen… Maar dat was ik niet, die keer dat ik zakte voor mijn schoolexamens of toen ik doodziek in het ziekenhuis lag. Toch staat er in Jakobus 1:2-4: ‘Het moet u tot grote blijdschap stemmen, broeders en zusters, als u allerlei beproevingen ondergaat. Want u weet: wanneer uw geloof op de proef wordt gesteld, leidt dat tot standvastigheid. Als die standvastigheid ook daadwerkelijk blijkt, zult u volmaakt en volkomen zijn, zonder enige tekortkoming.’

Standvastig
Opnieuw deed ik examens en ik vroeg God meteen om hulp. Ik slaagde. Toen ik kanker kreeg, wist ik meteen dat áls ik dit met Hem zou doorstaan, ik een ongelooflijk sterke vrouw zou worden. Ik genas en voel me nu sterker dan ooit! Ik weet dat als ik Gods wil blijf volgen, ik mezelf uit handen van de duivel houd. In 1 Johannes 3:8 staat namelijk: ‘De zoon van God is dan ook verschenen om de daden van de duivel teniet te doen.’ God gaf jou en mij hiermee dé oplossing, het antwoord op ál onze vragen.

Als mens wil ik vaak veel te snel. Het liefst stippel ik heel mijn toekomst al uit, zodat ik weet wat er zal gebeuren en wanneer. Maar zo werkt God niet. Hij wil dat ik geduld toon en standvastig blijf in mijn geloof. Dit bereik ik door tijd voor God te maken, Zijn woord te lezen en door te bidden. Keer op keer mag ik vragen of Hij me daarbij wilt helpen, want ik besef dat ik helemaal niets alleen kan doen op deze wereld. En omdat Hij Zijn zoon heeft gegeven, kan ik elke dag weer Zijn wil horen en Zijn liefde ervaren.

Afhankelijk van Hem
De duivel gebruikt alles en iedereen waarvan ik houd om me te breken. In Petrus 5:8 wordt dan ook gewaarschuwd: ‘Wees waakzaam, wees op uw hoede, want uw vijand, de duivel, zwerft rond als een brullende leeuw, op zoek naar een prooi.’ Ik geloof dat God hier in de Bijbel zo duidelijk over is, omdat Hij zo ontzettend veel van jou en mij houdt, tenslotte zijn wij allemaal Zijn kinderen! Om mij tegen de duisternis te beschermen, wil God dat ik Hem meer dan alles en iedereen liefheb.

Ik weet dat God me nooit in een situatie zal brengen die ik niet zou kunnen doorstaan. In Zijn Woord staat namelijk in 1 Korinthiërs 10:13: ‘U hebt geen beproevingen te doorstaan die niet voor mensen te dragen zijn. God is trouw en zal niet toestaan dat u boven uw krachten wordt beproefd: Hij geeft u mét de beproeving ook de uitweg, zodat u haar kunt doorstaan.’ Als ik naar Zijn antwoord luister, dan staat mijn eigen wil gelijk aan Zijn wil. En dan kan ik ook anderen helpen die tegen eenzelfde muur oplopen en over Zijn liefde getuigen.

Soms gebeuren er dingen die ik niet wil meemaken en niet kan overzien op het moment dat ik erin beland… Maar God staat het toe, omdat Hij weet dat ik die situatie wél nodig heb om tot het ware geloof terug te keren en om een sterker en wijzer persoon te worden. Zo kan ik anderen in nood ook helpen. Hij geeft me keer op keer het antwoord; de oplossing. Waarom? Omdat hij van me houdt en voor mij een toekomst heeft uitgestippeld waarover ik zelf nooit zal durven te dromen!

Liefs,
deeserveit-dee-logowit

P.s. Met deze blogpost wil ik niet mijn mening opdringen, ik heb werkelijk respect voor ieder met een andere mening of levensovertuiging. Ik hoop wel meer inzicht te kunnen geven in hoe een christen in deze ellendige wereld nog kan geloven… Ik geloof dat er ook christenen zijn die bijbelteksten soms net iets anders interpreteren en dat mag natuurlijk.

Advertentie

3 reacties op “God staat kwaad toe omdat hij van me houdt”

 1. In alle religies komt het voor de de mens zijn eigen interpretatie aan een tekst geeft. Spijtig genoeg loopt het daar fout mee.
  God kent alleen liefde maar men moet het voelen.
  Ik ben niet gelovig maar hebben heel wat materie gelezen en bestudeerd.

  Mooie tekst met een mooi einde 🙂

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt, soms gaat het fout.. Mensen kunnen erg eigenwijs zijn. Maar ik denk dat eigen interpretatie juist goed is als je het goed gebruikt en de intensie van het geloof (de goedheid, de liefde) daarbij onthoud. Zo is een gelovige bewuster van wat hij/zij nou eigenlijk gelooft. Iedereen is toch anders en daarom neemt t geloof natuurlijk bij iedereen ook een iets andere vorm aan.

   Geliked door 1 persoon

   1. En dat mag ook anders zijn. 😉

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: