Extra fotografie tips & tricks voor het perfecte plaatje

Voor een perfecte foto deinzen de acht Bekende Nederlanders niet terug. Ze voelen de strijd en dat laat enkele deelnemers gekke dingen doen. Zelfs Gordon Heuckeroth zie ik rennen in de eerste aflevering van Het Perfecte Plaatje. Wat zeg ik? GORDON RENT! Een prachtig gezicht, dat wel. Maar wisten jullie dat Canon na elke uitzending extra fotografie content deelt met de kijker thuis, met jou dus?

Acht Bekende Nederlanders (Tygo Gernandt, Isa Hoes, Monique Smit, Roel van Velzen, Gordon Heuckeroth, Vivian Reijs en Giel de Winter) gaan de strijd om Het Perfecte Plaatje met elkaar aan. Daarnaast kunnen wij als kijker zelf meedoen aan de thuisopdracht. Wie durft de uitdaging aan?

Informerend Platform
Vorig jaar zagen we het eerste seizoen van het televisieprogramma Het Perfecte Plaatje bij RTL. Het programma werd door het grote publiek zeer positief ontvangen. De liefde voor fotografie werd aangewakkerd. Hier en daar vonden de kijkers het erg jammer dat er niet veel werd ingegaan op de technische kennis achter de foto-opdrachten.

Canon lijkt daar dit keer gehoor aan te geven. Via dit platform deelt Canon verschillende video’s, beeld en tekst. Zo kunnen we dieper ingaan op de fotografische uitdagingen die in de laatste aflevering zijn besproken. Kijkers worden geïnspireerd om bijzondere foto’s te maken, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk.

Tips & Tricks
Fotografen William Rutten en Cynthia Boll gaan samen met Canon-expert Jip Barth verder in op de foto’s die gemaakt zijn in Het Perfecte Plaatje. Daarbij vertellen zij welke producten de deelnemers gebruikten en delen ze tips en tricks voor de wekelijkse thuisopdracht. Wat de winnaar van de thuisopdracht wint? Een cadeaubon t.w.v. een aardig bedrag.

De hoofdprijs van de acht kandidaten in het programma is een fotoreportage in het magazine National Geographic. Nu ik de eerste aflevering heb gezien, ben ik altijd verrast hoe tevreden de deelnemers over hun eigen foto zijn, terwijl ze van de jury aardig wat kritiekpuntjes ontvangen.

Vak apart
Ach, ze doen mee om te leren, toch? Net zoals wij, als we meedoen aan de wekelijkse thuisopdracht. Wat ik aan de ene kant jammer vind, is dat de BN’ers meteen aan de slag mogen met apparatuur van een behoorlijk bedrag. Een beginnende fotograaf die geen bekendheid heeft, mag zich namelijk niet zo gezegend voelen.

Aan de andere kant kan iemand zo’n uiterst goede camera bezitten én nog bagger foto’s schieten, omdat degene de technische kennis niet beheerst óf omdat degene simpelweg (nog) geen oog voor fotografie heeft. Fotografie is een vak apart, en dat blijkt maar weer door dit programma.

Emotie
Wat een fotografie-leek een mooie foto vindt, hoeft niet per se mooi te zijn binnen de fotografie. Fotografie gaat om een verhaal vertellen, dat is meer dan alleen een lach of een traan. Het is een diepere emotie, de foto moet je raken. Als het dat niet doet, is het geen fotografie.

Natuurlijk is een beoordeling van een foto gedeeltelijk subjectief. Wat de een raakt, kan de ander koud laten. Dat maakt het vak zo moeilijk en ingewikkeld. Toch is het de kunst om een plaatje te maken waar iedereen langer naar wil kijken, omdat het meer vertelt dan je in een oogopslag ziet.

De kijker moet het voelen, ervaren alsof hij erbij is. Het moet binnenkomen, dat verhaal. Dan kunnen we spreken van een perfect plaatje. En dat is moeilijk om te bereiken, maar gelukkig niet onmogelijk. Nu je dit allemaal gelezen hebt, ben ik benieuwd wie er meedoet? Had je wat aan de tips van Canon?

Het programme Het Perfecte Plaatje is elke dinsdag om 20.30 te zien bij RTL4, Canon is de hoofdsponsor.

Liefs,

deeserveit-dee-logowit

 

 

Advertentie

4 reacties op “Extra fotografie tips & tricks voor het perfecte plaatje”

 1. En de winnende foto…. voldeed niet aan de opdracht….geen rook…geen vuur…en niet scherp….. 😂😂😂

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt, fotografie blijft op bepaalde punten toch een beetje subjectief. Ik was zelf ook verbaasd over de winnende foto, haha.

   Geliked door 1 persoon

 2. Als er iets subjectief is ,is het zeker fotografie.Technisch zijn er regels maar de manier van je onderwerp benaderen is heel persoonlijk en bevalt de jury met een ja of neen

  Geliked door 1 persoon

 3. Een heerlijk programma vind ik het .
  Ik heb geen geld voor een spiegelreflex of systeem camera, maar ben gek op fotograferen en voor mij gaat het zeker ook om compositie, en creativiteit.
  Was ook wel verbaasd over die dansfoto!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: