Leer jezelf écht kennen en ervaar liefde en vrijheid

Zit je de laatste tijd niet lekker in je vel? Of denk je dat je meer uit jezelf kan halen dan dat je in werkelijkheid doet? Wil je meer succes in je leven? Of wil je jouw leven niet meer door anderen laten bepalen? Dan heeft Inner Strengh Coach Sylvia de Goede misschien wel het antwoord. In ‘Ben je wel wie je wil zijn’ geeft ze tips en advies om jezelf te herontdekken. Zo kan je op een andere manier investeren in relaties én dat is de sleutel tot een geslaagd leven.

In ‘Ben je wel wie je wil zijn’ vertelt Sylvia de Goede hoe je kan worden wie je écht bent. Aan de hand van verschillende onderwerpen en persoonlijke voorbeelden schetst ze een levensbeeld waarin je leiding kan hebben over je eigen leven. Volgens Sylvia, en dat hoor je vast niet voor de eerste keer, begint alles bij jezelf. Wat haar verhaal vernieuwend maakt, is dat ze het Enneagram gebruikt die mensen opdeelt in negen types.

“Sylvia de Goede is Inner Strength Coach en oprichter van Energy Coaching. Met haar bedrijf richt zij zich voornamelijk op ondernemers die hun relatie(s) zien als de belangrijkste pijler voor duurzaam succes.”

Bewustwording
Je hebt een idee van wie je bent en wat je wilt. Maar jouw gedrag en wie je werkelijk bent, staan niet altijd op één lijn. Onbewust gedrag bepaalt veel in je leven. Zodra je daar bewust van wordt, kun je je leven sturen naar jouw échte wensen en dromen. Op dat moment neem je bewust verantwoordelijkheid waardoor je een gevoel van vrijheid zal ervaren. Als jij namelijk bepaalt wat er gebeurt, ervaar je kracht: vrijheid.

Tip 1: Belangrijkste voorwaarden voor persoonlijke ontwikkeling volgens Sylvia de Goede: 1) erkennen van de pijn die je hebt (blokkades, conflicten) 2) deze pijn niet meer willen 3) moed  4) zelfreflectie. Zelfreflectie is nodig om verandering in je leven aan te brengen. Het is daarom essentieel om met eerlijkheid en objectiviteit naar je gedrag te kijken.

Verantwoordelijkheid
Je gedrag en wie je bent moeten op één lijn komen. Óf: je hoofd, hart en acties moeten op één lijn zitten. Dit begint bij bewustwording van je gedachten. Je hart wilt iets en dát bepaalt de aansturing van je acties. Het is belangrijk om de verantwoordelijkheid voor jezelf en jouw acties te nemen. Dus niet de verantwoordelijkheid voor een ander. Dit is iets dat ik geregeld teruglees in verschillende hoofdstukken. Ik moet zeggen dat Sylvia erg motiverend en activerend schrijft. Dat leest prettig en je krijg al meteen een goed gevoel en zin om aan de slag te gaan.

Tip 2: Volgens Sylvia de Goede is het zinvol om als ondernemer leiding over jezelf te hebben, om: 1) jezelf beter te leren kennen 2) je relatie bovengemiddeld te maken 3) je doelen helder te krijgen 4) een veilige thuishaven te bieden voor je kinderen

Vertrouwen
Om vertrouwen te ervaren, is eerlijkheid belangrijk. Ook dit begint bij jezelf. Pas als je eerlijk tegen jezelf bent, kun je eerlijk zijn in communicatie met een ander. Het is van groot belang dat je hierbij alle angst die je in je hebt, laat varen. Angst is namelijk een grote blokkade en zorgt voor veel misverstanden. In plaats van je met angst bezig te houden, kun je je beter op het woord van liefde richten. Maar dan moet je wel voor jezelf duidelijk hebben wat liefde voor jou betekent. Voor iedereen zal dit anders zijn, maar in grote lijnen komt er veel overeen: naastenliefde, positivisme én vooral: vertrouwen.

Tip 3: Volgens Sylvia de Goede zijn er drie soorten relaties: 1) IK-relatie 2) IK-en-JIJ-relatie 3) WIJ-relatie. Pas bij de derde relatie heb je oog voor jezelf én voor de ander zonder dat je vooroordelen meeneemt: je accepteert dat jullie verschillende normen en waarden kunnen hebben. Wie je bent, wat je wil en wat je doet, zitten hier op één lijn.

Enneagram
Het Enneagram is een soort diagram waarmee iemands karakter kan worden ingedeeld. Volgens het Enneagram bestaan er negen verschillende type mensen over waarop iemand de liefde probeert te krijgen en hoe degene de pijn van het leven weet te vermijden. Iedereen heeft één dominant type. Die bepaalt je gedrag, je afweermechanisme, je voorkeuren en je beperkingen. Maar het belangrijkste: het geeft je inzicht in wie je echt bent, wat je verborgen talenten zijn en hoe je het maximale uit jezelf kunt halen.

1) De Perfectionist
Je houdt van structuur en dat mensen zich aan de regels houden. Alles kan altijd beter en je ergert je aan fouten. Je werkt aan een perfecte wereld.
2: De Helper
Je bent gericht op anderen en houdt geen rekening met jezelf. Je staat altijd voor anderen klaar, zoekt liefde en waardering en wil er altijd voor anderen zijn.
3) De Winnaar
Je kan niet tegen je verlies. Je werkt doelgericht. Je weet wat je wil en je richt je op succesvol zijn.
4) De Romanticus
Je bent emotioneel instabiel. Je richt je op de mooie dingen van het leven. Je zoekt bevestiging in liefde. Je voelt je onbegrepen en wil de wereld meer kleur geven.
5) De Waarnemer
Je bent kort in communicatie. Je trekt je terug in je gedachten. Je wil alles doorgronden, onderzoeken en je neemt waar. Je wilt het leven begrijpen.
6) De Loyalist
Je zoekt zekerheid en kan slecht tegen onzekerheid. Je bent trouw en loyaal, steekt de handen uit de mouwen en neemt minder graag het initiatief. Je wilt alles graag samen doen.
7) De Avonturier
Je wil van het leven genieten. Je loopt weg voor pijnlijke momenten. Je bent altijd optimistisch en wil uit veel kunnen kiezen. Je kan snel met oplossingen komen.
8) De Baas
Je bent krachtig en komt sterk over. Je wilt altijd controle houden en durft je kwetsbaarheid niet te tonen. Je komt dominant over en vindt dat anderen meestal de kantjes ervan aflopen.
9) De Bemiddelaar
Je kan moeilijk keuzes maken. Je bent heel tevreden. Je kan moeilijk met ruzie omgaan. Je geniet van de natuur en rust. Je bent gezellig en meegaand. Je kan heel koppig zijn.

Tip 4: “Het zijn niet de omstandigheden maar hoe je met de omstandigheden omgaat wat de kwaliteit van jouw leven maakt”

Aangeleerd…
Volgens Sylvia ben je niet je gedrag, omdat gedrag aangeleerd is. In eerste instantie vond ik dit nogal dubieus, want dan vraag ik me af of je nog wel jezelf bent zodra je je gedrag verandert omdat je iemand anders wilt zijn… Wat dan je echte ‘ik’  moet voorstellen… Maar wie zegt dan dat jij die persoon pas echt bent als je jezelf verandert, dan leer je jezelf toch ook gedrag aan? Maar waar ik Sylvia wel gelijk in kan geven, is dat het geen kwaad kan om al jouw normen en waarden onder de loep te nemen. Zo kan je jezelf afvragen of dat écht nog steeds de normen en waarden zijn waar jij achter staat in het leven. Ook kan je zo familiepatronen ontdekken, die je misschien wel los wilt laten.

Er worden nog veel meer onderwerpen en thema’s in het boek behandeld. Maar alles hierboven vond ik het meest interessant om er even uit te pikken. Kortom is het misschien een verhaal dat je vaker hebt gehoord: begin bij jezelf. Maar misschien kun je er nu écht mee aan de slag als je jezelf nóg beter wil leren kennen en wil investeren in relaties. En wie weet ontvang je dan zoveel energie dat het succes bijna vanzelf komt aanwaaien!

Liefs,
deeserveit-dee-logowit

Advertentie

2 reacties op “Leer jezelf écht kennen en ervaar liefde en vrijheid”

  1. Interessante materie maar ik voel me heel goed in mijn vel

    Like

  2. Mooi stukje waar ik me heel bewust van bent dat dit in mezelf gaande is. De waarnemer die er is en de enorme tegenkracht die gedachten, piekeren die verhalen maakt. De waarnemer ziet dat dat niet klopt. Hoe meer en hoe vaker ik dat zie, hoe rustiger ik me voel..

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: