Het proeven van smaakvolle losse thee

Al eerder schreef ik een blogpost over de extra beleving die losse thee zoveel meer geeft dan simpele voorverpakte theezakjes. Een aantal weken geleden bestelde ik bij Bon Appethee dan ook heel wat.. uhh.. losse thee. Benieuwd wat ik van de geproefde thee vind? Lees dan snel verder.

Ik was en ben nog steeds verzot op de heerlijk verfrissende Dordtse Melange, een losse thee die ik van leuke mensen op mijn verjaardag kreeg. En rond kerst ontdekte ik op de Swan market de Kerstgevoel thee van Bon Appethee. Omdat Bon Appethee zo leuk reageerde op mijn blogpost, besloot ik mijn thee de volgende keer via de website te bestellen.

 Zo zag mijn bestelling eruit nadat ik het papier met de sticker ontzegeld had.

Ik word meteen verrast door de hoeveelheid aan verschillende smaken. De meeste theesoorten zijn geen standaard smaken. Dat maakt het des te spannender. Omdat ik bij veel geen idee heb hoe het zou smaken, bestel ik een proefzakje van een aantal gram. Erg handig én vooral leuk dat ze dit aanbieden.

Hieronder lees je mijn ervaring met de geproefde theesoorten. Nummer 1 vind ik het allerlekkerste! 🙂

1. De Tuin van Monet (Rooibos)
Thee_Losse (49 van 68)
Zodra het zakje opengaat, komt er een overheerlijke frisse maar zoete vrolijke geur op mij af. Vrolijke geur? Ja, een vrolijke geur. Althans, ik weet niet hoe ik het anders moet beschrijven, misschien komt het ook door de kleuren. De thee ziet er gewoon heel leuk, vrolijk, lenteachtig en zelfs een beetje zomers uit. Echt een beetje… De Tuin van Monet. Een passende naam dus. En oja, ik heb de thee natuurlijk ook nog geproefd. En dit is werkelijk misschien wel dé lekkerste thee die ik ooit heb gedronken. Zo zacht, zo fijn, zo smaakvol. Ik proef alles wat erin zit: rooibos, mango (mango, suiker), aroma, cardamom (dit kende ik niet.. maar het is een specerij volgens Google), rozenbloesem en goudsbloembloesem. De nasmaak is echt heel fijn, zoet en lekker.

2. Groene Cranberry Roos
Thee_Losse (47 van 68)

Even heb ik getwijfeld welke ik lekkerder vond: De Tuin van Monet óf Groene Cranberry Roos… De Groene Cranberry Roos is namelijk ook een heerlijke thee. Ik hield sowieso al van groene thee met cranberry, maar de roos erbij doet het hem. Deze geeft nét de verfijnde extra lekkere nasmaak. Een sterke aanrader dus om een keer te proberen. Zeker voor de groene thee liefhebbers! En ook zeker lekker op een zonnige middag in het voorjaar! En als je thee te warm vindt… kun je het natuurlijk ook gewoon even laten afkoelen.

3. BIO China Jasmijn (Groene thee)
Thee_Losse (21 van 68)

Jasmijn geeft ook weer zo’n fijne nasmaak. Van groene thee houd ik sowieso, maar de jasmijn zorgt echt voor een extra tintje. Deze thee vind ik zelf in de middag net na de lunch erg lekker. Gewoon even wat verfrissend en tegelijkertijd echt even rustgevend. Een thee om even mee bij te komen dus.

4. Rooibos Honeybush
Thee_Losse (22 van 68)

Dit is misschien een iets bekendere theesoort die wel meer theebedrijven verkopen. Maar desondanks vind ik deze nummer 4 waardig. Het is een rooibosthee met een hele fijne zoete honing nasmaak. Heerlijk als het een avondje regent in het voorjaar en je met een lekkere warme kop thee op de bank mag ploffen. Of in de ochtend, dan is deze ook een aanrader. En vergeet niet: dit is wel losse thee, dus extra verse smaak!

5. Kamille thee
Thee_Losse (19 van 68)

Wauw. Eigenlijk drink ik alleen maar kamillethee als ik me niet zo heel lekker voel… Nu is dat de laatste tijd wat vaker (gezien mijn situatie), dus kon ik deze thee zeker even goed uitproberen. En wat een verschil met kamillethee uit een zakje zeg! Deze smaak is zoveel intenser en verser! Meteen bij de eerste slok voel ik al een soort van helende kracht in mijn buik. Oké, dat klinkt misschien raar… maar kamille (zeker deze kamillethee) helpt écht om je beter te voelen als je een beetje ziekjes bent. Maar nu drink ik deze kamillethee zelfs soms gewoon als ik me al goed voel!

6. Groene Oolong Tin Kuan Yin
Deeserveit_thee_bestelling_Groene (1 van 2) - kopie

De aaneengeplakte kleine hoopjes donkergroen zien er op het eerste gezicht niet heel aantrekkelijk uit om in je hete theewater te laten zwemmen… Maar ik mag niks en niemand natuurlijk op het uiterlijk beoordelen, dus proeven doe ik maar al te graag. Het is een theesoort die tussen groene thee en zwarte thee in zit: oolong thee. Dit is de eerste keer dat ik zo’n theesoort probeer. En? Ik ruik in elk geval verse thee. De smaak is zacht en mild. Geen droge nasmaak,  wat ik persoonlijk erg prettig vind. Een hele fijne thee.

7. BIO China Gunpowder (Groene thee)
Deeserveit_thee_bestelling_Groene (2 van 2)
Deze groene thee is eigenlijk echt een perfecte groene thee. Ze wordt niet gauw te sterk of te flauw: perfecte balans. De smaak is vers en gewoon heerlijk. Niks aan toe te voegen verder.

8. Openhaard Romance
Thee_Losse (45 van 68)

Ja, oké dit is misschien niet echt de thee die ik om deze tijd van het jaar aanraad… Maar wat een intense lekkere smaak weer! Het is echt… openhaard thee. Zo’n knusgevoel, warm gevoel en kerstgevoel ook wel een beetje. De smaak is best hard (is dit een smaak uitdrukking?), of heersend. Dat maakt het een krachtige aanwezige thee met ook echt een serieuze winterachtige kaneel geur. En de romance… die voel je wel hoor!

9. China Lung Ching
Thee_Losse (20 van 68)

Een pure groene thee met een echte intense groene smaak. Niks meer en niks minder. Een precieze hoeveelheid is soms nog even zoeken, omdat de thee bij te weinig iets flauw smaakt en bij te veel een wat te droge en sterke nasmaak heeft. Maar bovenal een uiterst verse groene thee dat ook een overheersende verse geur verspreidt (dat is positief).

10. Truffel thee
Thee_Losse (38 van 68)
Deze thee heeft mij denk ik wel het meest doen verassen. De eerste keer dat ik het dronk, moest ik even wennen. Maar nadat ik een paar dagen elke dag één glas vulde en leegdronk, raakte ik er meer aan gewend en vond ik het écht lekker worden. Het is dus een thee om te leren drinken, maar zelfs dan moet je er wel ‘zin in hebben’. Een beetje wat sommigen met wijn hebben misschien? Aan de nasmaak moest ik het meeste wennen, omdat deze nogal overheerst en zelfs een paar uur nadat je deze thee hebt gedronken, de smaak nog proeft ongeacht je iets hebt gegeten in de tussentijd. Voor de mensen die nu heel nieuwsgierig zijn, het smaakt eigenlijk een beetje naar truffelolie.

Thee_Losse (54 van 68)

Een tip van Dee: de filtertheezakjes zijn echt een aanrader! Persoonlijk vind ik ze veel fijner dan die theezeefjes die je zo moeilijk schoon krijgt en steeds weer schoon moet maken voordat je een volgend glas met thee kan zetten… Deze filterzakjes kun je eenmalig gebruiken: met een theelepel gewoon de losse thee erin scheppen, laten zwemmen in het hete water en daarna lekker weggooien. Alleen bij de Kamille thee zou ik wel een theezeefje gebruiken, want dat wil nog wel eens gaan drijven waardoor de kamille uit het zakje komt…

Ik ben benieuwd wat jullie van deze blogpost vinden, dus laat het me weten of ik vaker wat kan schrijven over verschillende soorten thee of iets anders wat met thee te maken heeft. Misschien heb jij een vraag over thee die ik kan beantwoorden bijvoorbeeld? 

Liefs, 
Een theeleut
deeserveit-dee-logowit

Advertentie

7 reacties op “Het proeven van smaakvolle losse thee”

 1. Van smaak is losse thee altijd beter vind ik.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. Deborah heeft niet echt iets met dit te maken.
  Maar hoe is het met je gezondheid gesteld?

  Aum Shanthi

  Like

  1. Hee, over het algemeen ben ik vooral erg vermoeid. Dit weerhoudt mij er echter niet van om thuis dingen te doen al kost het wat meer tijd, moeite en concentratie dan anders, maar wat afleiding helpt wel. De bijwerkingen van de chemo’s lijk ik steeds wat beter te kunnen hendelen, zo ben ik (nu na de 3e behandeling) al veel minder misselijk dan na de eerste keer. De pijn van de zwellingen zelf zijn ook enorm gedaald, dus dat is een positieve ontwikkeling! 🙂

   Geliked door 1 persoon

   1. Sterkte en hou vol.

    Geliked door 1 persoon

 3. Theezakjes kunnen niet tippen op losse thees.Ik heb er ook een massa in huis en ben er echt verzot op.Ze geuren en smaken heerlijk.

  Geliked door 1 persoon

 4. Leuke post! Als theeleut kan ik hier echt blij van worden ^.^ Je hebt mij hierdoor op een idee gebracht: ik ga ‘Openhaard Romance’ bestellen voor een oom van mij die in de openhaarden-branche zit haha. Wel zo een toepasselijk presetentje toch 😉 Dankjewel!

  Liefs,

  Dalicia

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat leuk om te horen! Dat zal jouw oom vast en zeker tof vinden! =D

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: