Waar ik mijn inspiratie en motivatie vandaan haal

Naast me zie ik allerlei verschillende kraampjes met zelfontworpen producten. ‘Gaaf’, denk ik bij mezelf als ik schilderijtjes zie met mooi geschreven korte verhaaltjes. Ernaast zie ik een paar mokken staan met originele tekstjes. ‘Waarom doe ik hier ook niet iets mee?’ schiet er even door mijn hoofd. Schrijven is mijn ding. Verhalen maken is wat ik wil. Toch is er één ding wat mij tegenhoudt om een eigen bedrijf te beginnen: ik moet nog leren.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb er niets op tegen dat sommige studenten al een eigen zaak openen naast hun opleiding. Ook ik weet al heel goed wat ik later wil doen: iets met teksten schrijven. Het liefst boeken schrijven, maar een eigen onderneming met korte tekstjes op producten of iets dergelijks lijkt mij ook erg leuk. Met dit doel voor ogen krijg ik genoeg motivatie om nog meer uit mijn studie te halen zodat ik dit zeker zal bereiken.

Voorbeelden
En zeker als ik mensen zie en ontmoet die nu al doen wat ik graag wil, inspireert dat mij om mijn dromen nog harder na te jagen. ‘Zij kunnen het ook!’ Natuurlijk wil ik niet precies hetzelfde, elke schrijver, fotograaf of ondernemer heeft toch zijn eigen stijl. Of beter gezegd: iedereen is anders en iedereen doet wat hij of zij graag wil op zijn eigen manier. En zo doe ik het op mijn manier: eerst nog meer leren, oefenen, blokken en struikelen om vervolgens in stapjes verder te komen.

Lezen
Daarbij blijf ik veel boeken lezen. Want van wie kan ik meer leren dan van mijn échte voorbeeldfiguren: auteurs. Ik vind het prachtig om helemaal ‘in’ een verhaal te worden gezogen alsof je er zelf bij bent. Jan Siebelink en Arthur Japin zijn mijn ultieme favorieten. Met zoveel passie en sfeer beschrijven zij situaties en personen. Zo knap en intens. En met zoveel gevoel. Erg indrukwekkend.

Muziek
Waar ik nog meer geïnspireerd door raak, is muziek. Met een lied vertellen zangers en zangeressen ook een verhaal. Dit doen zij op een hele andere manier dan bijvoorbeeld bloggers, maar toch beginnen ze allebei met simpelweg ‘schrijven’. Ook in muziek wordt een verhaal opgebouwd zoals je in boeken ook ervaart: begin, midden en einde met wisselende spanningsbogen. Ik ben niet van plan ooit nummers te schrijven, maar inspiratie, dat is het wel.

Fotografie
Soms zie ik een beeld waar ik uren naar kan staren. Zo mooi, fascinerend of juist ingrijpend emotioneel. Met fotografie kunnen sommige mensen ook op een hele mooie manier verhalen vertellen. Fotografie zie ik niet als zomaar ‘foto’s van iets of iemand maken’. Nee, het kan veel meer dan dat zijn. Zelf ben ik ook al jaren bezig met fotografie, maar als ik weer iets voorbij zie komen van passievolle professionele fotografen, denk ik ‘wauw, als ik dat over een aantal jaar zelf zou kunnen…’

Geloof
Zoals de meeste van jullie denk ik wel weten, geloof ik in God. Het geloof inspireert mij op verschillende momenten in mijn leven. Het kan een getuigenis van een ander zijn of een tekst uit de Bijbel. Zeker als mijn hoofd ’s avonds nog overuren aan het draaien is terwijl ik wil slapen, kan een stukje uit de Bijbel lezen mij helpen om tot rust te komen.

Yoga
Yoga-oefeningen geven mij energie. Ook heb ik snel last van hoofdpijn (migraine) als ik mijn oefeningen vaak vergeet of hier geen tijd voor maak. Als ik me dan dus opeens overdag heel moe voel en geen zin heb om wat maar ook te doen, zet ik een rustig muziekje op en doe ik yoga. Mijn spieren worden dan weer wat losser en ik krijg weer energie om te kunnen focussen op wat ik zou moeten doen. En dat motiveert mij weer.

Naasten
Mijn vriend, vriendinnen en familie kunnen mij ook zeker inspireren of motiveren. Als ik een slechte dag heb of ergens mee zit en ik kom er zelf niet uit, bel ik een van hen op. Zij geven mij goede woorden en steunen mij, wat mij weer een goed gevoel geeft. Maar dat hoeft niet altijd tijdens een ‘slecht’ moment te zijn natuurlijk. Ook in leuke sferen kunnen zij mij complimenten over iets geven en daarmee bijvoorbeeld extra motiveren.

Reacties
Dan kom ik bij de reacties die ik krijg van anderen: voor mij bekenden of onbekenden. Deze krijg ik regelmatig op mijn geschreven artikelen, blog, opdrachten, foto’s of iets dergelijks. Soms negatief, als bijvoorbeeld een geïnterviewde iets anders van een artikel had verwachten. Dan kan ik me wel rot voelen, omdat ik het meestal met goede intenties bedoel. Dan probeer ik meer aan de positieve reacties te denken. Er zijn ook genoeg geïnterviewde die juist heel blij worden van het feit dat anderen hun verhaal mogen horen. En ik wordt natuurlijk altijd blij van de reacties op mijn blog! Dat geeft mij weer een bevestiging van waarvoor ik het eigenlijk doe! J

Schoolopdrachten
Geloof het of niet, maar ik kan écht extra motivatie halen uit schoolopdrachten. Neem deze blog die jij nu aan het lezen ben. Deze blog heb ik niet zelf bedacht! Ik kreeg een opdracht voor het vak ‘Studieloopbaan’ om te vertellen waar ik mijn inspiratie vandaan haal. De verwerkingsvorm mocht ik zelf kiezen: ik koos dus voor een blogartikel. Ook dit blok bijvoorbeeld schrijf ik voor een website over Slimme Ondernemers. Zo ontmoette ik een aantal inspirerende ondernemers. Daarbij mocht ik zelf onderwerpen zoeken en uitwerken: daar kan ik mijn eigen ei en creativiteit kwijt (uiteraard wel met een journalistieke insteek). Wat me weer een stapje verder helpt naar mijn droom.

Toeval
Veel inspiratie haal ik ook uit toevallige situaties. Ik lees een artikel van een blogger, zie een filmpje op YouTube, lees een status op Facebook, zie een foto op Instagram of lees een Tweet op Twitter. Het komt ook wel eens voor dat een vreemde of kennis mij op een positieve manier raakt met diens woorden.

Een klein gedichtje die ik nadat ik dit blogbericht schreef, maakte:
klein_gedicht_07.jpg

Eigenlijk zijn er dus best veel categorieën waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Ik ben nu ook best wel benieuwd waar jullie inspiratie vandaan halen?

Liefs, Dee

Advertentie

4 reacties op “Waar ik mijn inspiratie en motivatie vandaan haal”

 1. Heel mooi Dee ! Mijn inspiratie haal ik uit het leven rondom mij, onderwerpen en ideeën genoeg 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel voor je reactie! En leuk om te horen waar jij je inspiratie vandaan haalt! 🙂

   Like

 2. Ik haal mijn inspiratie in de wereld rondom mij maar meestal uit mijn contacten met de natuur.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: