‘Het Perfecte Plaatje’ laat zien dat fotografie om skills én talent vraagt

In een RTL-programma strijden bekende Nederlanders als Marco Borsato, Ruud Veltkamp, of Kim Feenstra om het ‘Perfecte Plaatje’. Én dat blijkt alles behalve makkelijk. Een strenge jury geeft harde kritiek. ‘Mooi’ is in de fotografie wereld namelijk niet genoeg. Daarom wil ik kort met jullie delen, hoe in dit programma duidelijk wordt dat fotografie veel meer betekent dan alleen simpel ‘een leuke foto van iets maken’ én dat daarvoor veel skills en bepaalde denkwijzen nodig zijn.

Heb jij toevallig al een aflevering van het programma ‘Het Perfecte Plaatje’ van RTL gekeken? Dan weet je inmiddels dat de kandidaten een heel andere mening over hun eigen gemaakte foto hebben dan de jury. En dat is natuurlijk niet gek. De maker van een foto heeft al in zijn hoofd zitten wat hij met de foto wil zeggen, maar een ander moet die gedachte in het hoofd kunnen zien wanneer hij de foto bekijkt.

“Ja! Oeii… Nee..! Ahh.. Licht? Scherpstellen!”
Dat laatste blijkt uit dit programma nog knap lastig. Want hoe zet je een (voor jou) dierbaar persoon zo op de foto dat een vreemde een beeld krijgt van wat die dierbare persoon voor iemand is? Toen ik Humberto Tan bezig zag, begon ik gelijk mee te denken qua compositie. “Nee, als zijn hoofd op 1/3 van de linkerkant van de foto zit, mag hij niet naar links kijken! Dan kijkt hij uit beeld en is de rest van de foto nutteloos… Ja, nu kijkt hij wel goed! Klik dan! Ho, te laat..” Herkenbaar voor mijn fotoliefhebbende volgers?

Niet dat ik een professionele fotograaf ben, maar ik merk dat ik bij dit programma actief mee zit te denken bij de shoots. Aan de ene kant vind ik dit erg leuk, omdat ik er zelf soms ook wat van kan leren. Maar aan de andere kant krijg ik soms ook even een benauwd gevoel als iemand érg tevreden is over zijn gemaakte foto, ik al zie dat het fotografisch of technisch niet oké is, en bij de jury het niet aan kan zien hoe die ‘tevredenheid’ de grond in wordt gestampt en de kandidaat zich vervolgens verschrikkelijk voelt.

Fotografisch talent?
Maar ja, het geeft wel duidelijk weer in wat voor wereld fotografen leven. Die is niet lief, integendeel. Technisch moet een foto gewoon goed zijn, en dán moet er nog een duidelijk verhaal in terug te zien zijn. Én dat laatste, daar is veel creativiteit maar ook een soort (mag ik het toch zo noemen?) talent voor nodig. En voor talent is een passie nodig die met gevoel wordt benut. Dát kunnen alleen degene die het in zich hebben, naar mijn mening.

Ik zie fotografie dus als een talent, natuurlijk moet je die ontwikkelen en kan geen een ‘fotograaf’ in één keer een perfecte foto maken (alhoewel perfectie niet bestaat, bij wijze van dan). Eigenlijk net als acteurs, zangers, muzikanten, kunstenaars of tekenaars. Die hebben allemaal ooit ontdekt dat ze iets leuk vonden om te doen én dat ze er eigenlijk ook erg goed in zijn. De beste hebben zich in hun talent ontwikkeld.

Uitzondering
Natuurlijk komt het wel eens voor dat zo’n bekende Nederlander écht fotografisch gezien een mooie plaatje schiet. Maar ja, het komt ook wel eens voor dat iemand die geen talent voor zingen heeft, een zuivere noot haalt. Daarmee wil ik natuurlijk niemand ontmoedigen die heel graag iets wil doen waar degene geen talent voor heeft. Maar ik denk wel dat de ontwikkeling van die ‘vaardigheid’ dan veeel meer tijd nodig heeft én ergens toch altijd wel om veel meer moeite en energie vraagt.

Dus: nee, ik denk niet dat de bekende Nederlanders die aan dit programma mee doen échte fotografen hierna zullen worden. Maar er zijn altijd uitzonderingen. Naar mijn mening zie ik bij hoe Kim Feenstra compositievorming aanpakt, wél iets moois (met een fotografie-oog) ontstaan. Dit zie ik bij de andere kandidaten niet zo terug. Ik denk als je een aflevering terugkijkt en let op de manier waarop de kandidaten hun idee voor de foto bedenken, en hoe doordacht ze te werk gaan, dat dit verschil tussen Kim en de rest duidelijk wordt.

Bijzonder
Uiteindelijk vind ik het erg leuk dat dit programma weergeeft hoeveel er eigenlijk nodig is om fotografie te ‘kunnen’. Dit komt zeker doordat mensen meedoen: bekende Nederlanders die er nog niet heel veel verstand van hebben en net als ieder willekeurig persoon iets uitprobeert. Maar ik zou het nóg leuker hebben gevonden als er kandidaten meededen die iets meer met fotografie in het leven al hadden. Fotografen in opleiding bijvoorbeeld, mensen die het publiek nog niet echt kent.

Maar ja, misschien gebeurt dat laatste de volgende keer wel. Alhoewel ik het van een commerciële zender als RTL wel begrijp om bekende Nederlanders in te zetten om kijkcijfers te trekken. Daar draait het natuurlijk voor hen wel om. Misschien iets voor de Publieke Omroep dan? Dan wordt het programma alleen wel weer doelgroep-gerichter… wat juist het publiek dat onbekend is met fotografie niet in laat zien hoe bijzonder het eigenlijk is.. Lastig dus.

Ik ben heel benieuwd wat jullie hier allemaal van vinden, dus reageer er maar lekker op los, zou ik zeggen! =)

Liefs, Dee

 

 

Bron foto: pixabay.com

Advertentie

8 reacties op “‘Het Perfecte Plaatje’ laat zien dat fotografie om skills én talent vraagt”

 1. Voor sommigen is fotografie niet meer dan geluk, anderen kunnen dat geluk ‘maken’, denk ik Xoxo

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb het programma nog niet bekeken maar heb het hier nu genoteerd zodat ik het niet vergeten zal.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik zie veel personen veel goede foto`s “maken”, maar op het eind van de rit kiezen ze toch vaak de verkeerde voor in te leveren. De laatste aflevering ook…er werden pracht portretten geschoten, maar de verkeerde gekozen.

  Like

  1. Daar heb je zeker een punt ja!

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik volg het programma ook op de voet en vind het leuk. Qua educatieve waarde wat betreft instellingen en tips is het programma geen hoogstandje, maar wat ik wel leuk vind om te zien hoe de deelnemers zich op de opdrachten storten. Wat betreft de jury vind ik dat deze soms enorme steken laat vallen. Zo werd een onscherpe foto (in aflevering twee meen ik) toch nog vrij hoog beoordeeld waarbij ook Marco Borsato dit verontwaardigde. Het onderwerp waar het om draait moet naar mijn idee scherp zijn. Zoniet dan is de foto mislukt. Wat zou je er van vinden als een kok jouw een stukje vlees voorschoteld wat niet gaar is. Dat kan niet, een onscherpe foto ook niet, hoe mooi de compositie ook is, of de belichting. De essentie van de foto (scherpte) is er niet.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mee eens! Tenzij het juist de bedoeling is om bijvoorbeeld een beweging of onscherpte te laten zien, maar dat komt heeel zelden voor.

   Like

   1. Dat was bij de eerste uitzending waarbij ze een foto uit de rijdende auto moesten maken

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: