Interview met romanschrijver Steef van Gorkum

Op de basisschool stond er een jongetje langs de kant van het schoolplein. Terwijl zijn vriendjes voetbalden gaf hij commentaar alsof hij een uitzending Studio Sport aan het presenteren was. Toen wist Steef van Gorkum het al, later zou hij journalist worden. Tijdens zijn studie journalistiek werd hij benaderd om aan een talentenjacht deel te nemen: het schrijven van fictieve verhalen. Ondertussen heeft Steef zijn eigen boek ‘De Twee Jaar Nadat’ succesvol uitgebracht en schrijft hij nu aan een volgend boek.

Eigenlijk was een boek schrijven nooit een grote droom van Steef. Het leek hem vooral gaaf om sport-commentator te worden. Tijdens zijn studie veranderden zijn voorkeuren. Zo liep hij stage bij een literair tijdschrift en later bij een muziekblad, waar hij nu nog steeds artikelen voor schrijft. Daarnaast begon hij een website waar hij journalistieke producten publiceerde. Via die website werd hij door de organisatie van ABCYourself benaderd met de vraag of hij mee wilde doen.

Een kans
Dat wilde hij. Het hield in dat hij ongeveer twee keer in de week een fictief verhaal moest schrijven voor op de website. Dit haalde hij lang niet altijd, maar zo bouwde hij een patroon van regelmatig schrijven op. Het gaf hem ook een mooie kans om zijn naam binnen de journalistieke wereld bekender te maken. “Ik ontdekte dat ik dit eigenlijk wel heel erg leuk vind om te doen”, vertelt Steef. Eens in de zoveel tijd had hij (net als de andere deelnemers) een meeting met een bekende schrijver die functioneerde als coach.

Op een dag kwam zijn coach Edward van de Vendel naar Steef met de vraag of hij misschien een roman zou willen schrijven. Edward had namelijk het idee dat er wel meer in zat dan de korte verhalen of een bundel. Natuurlijk greep Steef zijn kans en schreef hij nog een halfjaar door. “Voor mijn boek kon ik veel stukken gebruiken die al gepubliceerd waren. Daarnaast hielp Edward mij door veel vragen over mijn stukken te stellen, die ik zelf moest beantwoorden. Zo heb ik karakters in mijn boek leren begrijpen en wist ik uiteindelijk wat ik met het boek wilde vertellen”, vertelt hij.

Persoonlijk
Het boek ‘De Twee Jaar Nadat’ gaat over de twee jaar nadat de vader van een jongen verdronk tijdens het zwemmen. De jongen kan er niet tegen dat zijn leven gewoon door gaat, dat het zelfs best goed met hem gaat. Daardoor gaat hij bewust dingen saboteren. Het verhaal is fictief, maar er komen wel persoonlijke ervaringen van Steef naar voren. Zo is Steef zijn eigen vader ook verdronken, maar hij is zelf anders met die ervaring omgegaan dan de hoofdpersoon uit zijn boek. “Het verhaal in het boek is niet mijn verhaal, maar ik ben wel de enige die dit had kunnen schrijven”, aldus Steef.

Dat laatste is ook iets dat hij terugziet bij boeken van auteurs die hij zelf graag leest. “Door wat jij meemaakt, kan je dat verhaal bedenken. Niemand anders had dat zo gekund.” Het eerste boek van Steef verkocht goed. Toch blijft het schrijven van boeken voor nu slechts een ‘leuke bijverdienste’. Daarnaast heeft hij nog een parttime baan als persvoorlichter. Deze baan is voor nu noodzakelijk om rond te kunnen komen. Omdat hij zijn journalistieke vaardigheden niet wil laten rusten, schrijft hij ook nog regelmatig voor een muziekblad.

“Gewoon doen”
Wat hij wil meegeven als je écht een eigen boek wil schrijven: “gewoon doen”. “Zorg dat je schrijven een vaste plek in je leven geeft. Dit doe je door regelmatig ermee bezig te zijn. Alleen dan kom je erachter wat je wil en waar je goed in bent.” Volgens Steef is ‘fulltime’ kunnen schrijven zeker iets wat hij graag zou willen. En wie weet, komt die mogelijkheid er voor hem in de toekomst wel.

‘De Twee Jaar Nadat’ van Steef van Gorkum verscheen in 2012 bij uitgeverij Lemniscaat. Je kunt het boek onder andere hier bestellen. Mocht je geïnteresseerd zijn in het nieuwe verhaal dat Steef nu aan het schrijven is, dan kun je op zijn persoonlijke pagina op ABCYourself alvast een voorproefje lezen .

Linker foto: De kaft van het boek van Steef van Gorkum. Rechter foto: Links Steef van Gorkum met het boek in zijn handen en daarnaast Jean Christophe Boele van Hensbroek, degene die Steef uiteindelijk het contract aanbood.
_______________________________________________________________

Ik sprak Steef van Gorkum laatst. Voor een opdracht van school was het namelijk de bedoeling dat ik iemand zou interviewen die de opleiding journalistiek al heeft afgerond en nu het werk doet wat ik later graag zou willen doen. Daarom vond ik het zelf heel boeiend en leerzaam om zijn verhaal te horen en vragen te mogen stellen. En dat wilde ik ook graag met jullie delen, vandaar dat ik een stuk van het gesprek op mijn blog post.

Het leerzaamste vond ik om te weten te komen hoe iemands leven er in grote lijnen uit ziet, die precies doet wat ik later wil. Dat geeft mij toch wel een mooie inzage hoe mijn leven er ongeveer uit gaat zien als ik voor die weg kies (of als het gewoon zo loopt). En dat lijkt mij eigenlijk heel gaaf: een parttime baan, bij voorkeur binnen de journalistiek, én daarnaast kunnen schrijven aan een boek. Maar ik heb nog even te gaan, dus houd ik tijdens mijn studie mijn ogen ook zeker open voor andere mogelijkheden.

Liefs, Dee

Advertentie

Eén reactie op “Interview met romanschrijver Steef van Gorkum”

  1. Een erg fijn en interessant artikel.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: