‘Tevreden blijven’ kan ook simpel zijn

Opeens snap je  niet meer hoe je die ene blouse op die oude foto óóit leuk vond. En dan ben je het interieur van je huis zat en eis je een drastische make-over. Wat is er toch aan de hand? Nou… Soms, is het gewoon tijd voor iets nieuws. Maar wat als je dat ‘iets’ niet kan vervangen, omdat je die ene foto van vroeger niet opnieuw kan doen?

Denk dan terug aan het moment dat die foto werd genomen. Denk niet terug aan de trui maar aan de sfeer of de betekenis van het moment of de persoon met wie je op die foto staat. Het gaat om de herinnering aan iets of iemand die voor jou van grote betekenis is. Als je daar aan denkt, zul je vanzelf die blouse vergeten of weer mooi vinden.

En als dat niet lukt, dan moet je jezelf maar eens afvragen of dat ‘iets’ of iemand (op die foto?) nog wel van waarde is voor jou. Als het moment of de herinnering namelijk geen betekenis meer heeft, kun je het net zo goed verbannen. De foto weggooien dus. En je richten op iets dat wél in jouw herinneringen of in het heden wordt gekoesterd.

Het is wel goed om altijd iets of een beslissing uit het verleden te bekijken vanuit de situatie die zich toen afspeelde. Niet alleen als het om jouw verleden gaat, maar ook als het om iemands anders verleden gaat. Probeer je dan in die persoon in die tijd te verplaatsen. Dan, alleen dan, zul je het ware verhaal leren kennen en begrijpen.

En datzelfde geldt natuurlijk ook in het heden. Keuzes kun je niet ongedaan maken, maar wel leren begrijpen en aanvaarden. Want als jij onthoudt waarom jij bepaalde acties uithaalde in bepaalde situaties en dit accepteert, accepteer jij jezelf. En als jij jezelf kan accepteren, dan zul je niet zo vaak meer ontevreden over vroegere keuzes zijn.

Nee, je zult jezelf blijven en alleen nog maar beter begrijpen in het heden. En dat.. maakt jou een mooi mens. 🙂

Liefs, Dee

Advertentie

Eén reactie op “‘Tevreden blijven’ kan ook simpel zijn”

  1. Zo is dat 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: