11 voordelen als je introvert bent

“Ik dacht echt dat je saai was.” Dat is ongetwijfeld een zin die introverte personen een goede vriend wel eens over hebben horen zeggen. Wist jij dat introverten net als extraverten enorm aanwezig kunnen zijn, mits zij zich onder goede vrienden begeven en zich op hun gemak voelen? Hier een aantal voordelen waar introverte mensen trots op mogen zijn.

1. Je beslist weloverwogen. Je denkt eerst goed na voordat je iets zegt of beslist. Je weegt de voor- en nadelen goed af en geeft pas een oordeel als je zeker weet dat je deze met redelijke argumenten kunt verantwoorden. Dat geeft meestal de best mogelijke gevolgen.

2. Je let op details en profiteert van binnenpretjes (misschien onbewust). Wanneer iedereen druk aan het kletsen is in de klas, ontdek jij dat degene links voor je met zijn pen zit te spelen. Opeens vliegt de dop van die pen met een boog door de klas waar die vervolgens voor de neus van een geschrokken medestudent valt. Je houdt misschien je mond stijf dicht, maar aan een binnenpretje kan je niet ontgaan.

3. Jouw reflectievermogen is uitmuntend. Evaluatieformulieren of feedback heb jij zo ingevuld en opgeschreven. Jij weet meestal na afloop nog wat er is gebeurd en waar de fouten zaten. Je weet wat er moet veranderen en ook wat er juist goed ging. (Mits je geen dagdromer bent).

4. Je oordeelt niet te snel. Doordat je alles nauwkeurig bekijkt en eerst naar anderen luistert, kan jouw eerste ingeving soms totaal het tegenovergestelde zijn op het moment dat je daadwerkelijk jouw mening uit.

5. Je hebt betrouwbare vrienden. Je vertrouwt mensen niet te snel. Je geeft alleen informatie van jezelf weg als je je bij iemand op je gemak voelt. Doordat het een tijdje duurt voordat jij werkelijk iemand een vriend noemt, weet je tenminste wel zeker dat deze vriend betrouwbaar is: een échte vriend heeft namelijk geduld en ziet in dat je het rustig aan wil doen.

6. Je kan prima alleen zijn. Heerlijk toch? Even geen mensen om je heen en tot jezelf komen. Een boek erbij, even door het bos fietsen of gewoon lekker op de bank voor de televisie. Geen probleem dus, als al je vrienden een avondje (of langer) bezet zijn.

7. Je let op een netwerk van kwaliteit. In tegenstelling tot extraverten, let jij niet op kwantiteit maar op kwaliteit. Je hoeft niet zoveel mogelijk mensen te kennen, alleen mensen die voor jou een meerwaarde hebben. Die jou kunnen aanvullen en die jij waar nodig kan aanvullen.

8. Je bent zelfstandig en autonoom. Afhankelijk zijn van iemand? Dat zou je van je leven niet willen. En wat is er fijner dan dat je alles alleen kunt?

9. Er wordt niet zoveel over je geroddeld. Omdat niet de hele school of het gebouw waar je werkt weet waar jij dagelijks mee bezig bent, weten ze het ook niet meteen als je een blunder maakt.

10. Hoogstwaarschijnlijk heb je een goed concentratievermogen. Doordat je niet overal meteen op reageert, laat je je niet zo snel afleiden van dat waar je mee bezig bent.

11. Wat je zegt, is zinvol. Doordat jij vaak alleen wat vertelt als je nagedacht hebt, kraam jij niet zoveel onzin uit. Mensen zullen dus luisteren naar jou, omdat ze weten dat als jij iets zegt nadat iedereen maar wat heeft geroepen in hoop van een oplossing, dat jij met een wijze raad zal komen.

Volgende keer: een lijstje met voordelen voor extraverten.

Liefs, Dee

~Deeserve it

Advertentie

5 reacties op “11 voordelen als je introvert bent”

 1. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel erg leuke blog heb je! Ik ben introvert (wist het al nadat ik de intro had gelezen)! En jij?

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel! Ik heb zelf lang gedacht dat ik introvert ben, maar denk nu toch dat ik ambivert ben. Het hangt bij mij van de sitautie af of ik me meer introvert of extravert gedraag haha 🙂

   Like

 3. Loved reading this thhanks

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: