Introverte.. Extraverte.. Of toch een ambiverte persoonlijkheid?

Het kan handig zijn om iemand te omschrijven aan de hand van karakteristieke kenmerken. Zo heb jij een beeld van hoe iemand zal reageren in bepaalde situaties en kunnen degene en jij rekening met elkaar houden. Dan is het wel handig om te weten of degene een introverte, extraverte of ambiverte persoonlijkheid heeft. Maar wat is precies het verschil daartussen? 

Een persoonlijkheid kun je het beste omschrijven als de manier waarop iemand in elkaar zit. Dit klinkt misschien vaag, maar ik probeer het te verhelderen. Wanneer iemand actie onderneemt of reageert op iets, hebben we het over het gedrag van die persoon. Om het gedrag van deze persoon ten opzichte van anderen te onderscheiden en  te kunnen typeren, maken psychologen gebruik van verschillende persoonlijkheidstheorieën.

Zo heb je vast wel eens gehoord van introversie versus extraversie. Als je introvert bent, durf je niet al te luidruchtig te zijn in grote groepen, ben je bij vreemden niet zo open over jezelf, kijk je bij nieuwe situaties liever eerst even de kat uit de boom, denk je goed (en soms lang) na over wat je gaat zeggen, denk je over het algemeen meer dan dat je praat en kan je meestal uitstekend zelfstandig werken. Daarbij trek je niet meteen een oordeel en kan je geheimen bewaren.

Als je extravert bent, heb je een wat uitgesproken persoonlijkheid. Je bent niet bang om jezelf te laten zien (hoeft niet letterlijk) aan zowel je vrienden als vreemden, je bent altijd wel in voor nieuwe ontmoetingen en avonturen, hebt altijd wel jouw woordje klaar, denkt minder na dan dat je praat en bent daardoor soms nogal een flapuit. Daarbij moet je er niet aan denken om een hele week alleen te zijn in de vakantie.

Zelf vind ik het nogal resoluut om te zeggen of iemand introvert of extravert is wanneer degene van beide partijen kenmerken bezit. Het is dan ook niet zo gek dat er een grote middengroep bestaat die tussen introversie en extraversie liggen. Bij deze groep domineert geen van beiden. Daarom worden zij ook wel ‘ambiverten‘ genoemd. Zelf vind ik het wel gek dat ik deze term bijna nooit voorbij zie komen bij persoonlijkheidstesten, gezien het toch werkelijk een veelvoorkomende typering is, ook al weet niet iedereen ervan af.

Ik heb zelf lang gedacht dat ik introvert was. Puur omdat ik niet zo open over mezelf ben naar anderen, onbekenden (behalve op mijn blog, ook al is dat zeer beperkte persoonlijke informatie). Toch heb ik lang getwijfeld of ik niet alsnog extravert was, gezien ik best mijn mening durf te uiten in het bijzijn van een groep mensen. Kortom bezit ik dus net zoals (volgens veel psychologen) een grote groep mensen zowel introverte als extraverte eigenschappen waarvan geen van beide kanten domineert.

Dat zou mij eigenlijk een ambivert persoon maken. Hoe zit dat bij jou?

 

Liefs, Dee

~Deeserve it

Advertentie

3 reacties op “Introverte.. Extraverte.. Of toch een ambiverte persoonlijkheid?”

 1. Denk dat je dit niet echt weet van jezelf, en dat eigenlijk de mensen rond je heen je daar het beste kan op beoordelen. Om dat voor jezelf uit te maken of het waar of niet waar is.
  En ja heel veel hebben geen weet van ambiverten, je zit tussen de beide, of beter gezegd je hebt de beide in je.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. Een erg boeiende materie

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben heel duidelijk ambivert. Anderen vinden mij misschien extravert, omdat ik inderdaad ook heel leuk kan functioneren in groepen, maar ik geniet ook enorm van me-time. Dat heb ik zelfs zo nu en dan heel hard nodig.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: