Leer succesvol ondernemen in 7 weken

In het hart van Sillicon Valley, de plaats van de grootste technologiebedrijven ligt dé universiteit waar je het geheim achter succesvolle ondernemers leert. Draper University leert jonge zelfstandigen in zeven weken de top te bereiken van waar zij met hún zelfbedachte platform willen komen. De serie StartUp U geeft een kijkje in deze weken. Ik heb speciaal voor jou de belangrijkste lessen per week op een rijtje gezet:

Week 1: Feedback van anderen
Pitch je idee met volle overtuiging om anderen net zo enthousiast te maken als jij bent over jouw idee. Maar vrees niet, je zult veel vragen krijgen en punten van kritiek. Deze feedback krijg je van professionals, investeerders én misschien de belangrijkste groep: jouw doelgroep. Al hun commentaar is nodig om jouw product/idee te verbeteren zodat er tot in de puntjes over nagedacht is. Voel je niet aangevallen, maar accepteer hulp ter investering van het best mogelijke.

Week 2: Samenwerken
Als ondernemer denk je misschien dat je zelfstandig te werk gaat, maar vergeet niet dat je áls je echt succesvol wilt worden met mensen moet kunnen samenwerken. Jij kan niet alles regelen of maken in een bedrijf, hier heb je hulp bij nodig van anderen. En het is absoluut niet erg om hulp te vragen, maar doe dat dan wel als het nodig is! Veel perfectionisten gaan hier een moeilijke weg in, omdat ze het zelf willen doen, probeer dat als perfectionist los te laten.

Week 3: Creativiteit
Creatief zijn is een dikke vette must als ondernemer. In moeilijke of ingewikkelde situaties moet je altijd paraat staan met een oplossing. Maar zeker voor het ontwikkelen van een product of platform moet je verrassend kunnen denken: jouw idee moet origineel en geheel eigen zijn. Ook zul je logo’s en dergelijken moeten ontwerpen om jouw merk te promoten. Tenslotte wil je natuurlijk dat jouw merk bekend wordt.

Week 4: Evangeliseren
Verspreid het woord! Maak jouw idee bekend! Ga de straat op en vraag aan onbekende mensen wat ze van jouw idee vinden. Zullen zij jouw product kopen of platform gebruiken? Waarom wel? Waarom niet? Neem die feedback mee in het verder bedenken en ontwikkelen van jouw idee. Krijg je bijna alleen maar negatieve feedback? Is jouw idee dan wel realistisch?
Extra Tip: Draper University zette haar leerlingen voor het blok door mannen vrouwenondergoed te laten verkopen en vrouwen mannenondergoed. Hoe houd jij je staande in een ongemakkelijke situatie? Dit was de ultieme test om door te kunnen zetten bij tegenvallers én geen gebruik te maken van je eigen netwerk, maar juist onbekenden bereiken: zij zijn vaak eerlijker.

Week 5: Snelheid
Je moet ongelofelijk snel kunnen schakelen als ondernemer. Niet alleen kan jouw bedrijf een enorme boost krijgen waardoor je meer uren moet draaien, maar ook in vervelende situaties moet je snel met een oplossing komen.
Extra Tip: Draper University testte de snelheid van de studenten door de opdracht te geven om eieren van het dak te laten vallen, zonder dat ze breken. Draper wilde dat de leerlingen meteen zouden zien of dat wat ze maken werkt of niet.

Week 6: Survivallen
Een week door de wildernis slenteren en opdrachten krijgen op een moment waarvan je geen idee hebt wanneer. Hier komen volgens Draper University precies dezelfde emoties bij kijken die zakenlui meemaken. Een ultieme test dus. Tijdens deze survivalweek werken de studenten in teams samen en concurreren ze met elkaar. Teambuidling of team-uit-elkaar-vallen?

Week 7: Geld en middelen
Als ondernemer moet je goed kunnen omgaan met geld of goed kunnen samenwerken met iemand die de financiën onderhoudt. Je moet een uitstekend plan kunnen maken om jouw voorgestelde winst te behalen. Maar een belangrijke les: soms draait het niet om geld, maar om enthousiasme.

Dé belangrijkste les:
Ondernemers worden geen ondernemer om zoveel mogelijk winst te behalen of te streven naar ‘geld’, ‘geld’ en nog meer ‘geld’. Ondernemers lopen rond met een idee, die zij uit willen werken. Ze leggen hun passie erin, ze kunnen niet anders dan hun creativiteit naar buiten te brengen en dit met de wereld te delen. Want als je een goed idee hebt, mag iedereen daar van profiteren toch? Passie en ondernemerschap, dat kan niet los van elkaar worden getrokken.

Deze tips heb ik allemaal uit de serie StartUp U gehaald. Ik hoop dat je er wat aan hebt, want eerlijk: een beetje ondernemerschap staat iedereen goed. 🙂

Liefs Dee,

~Deeserve it

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: