Gratis online psychische hulp

Zorg zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Niet alleen medische zorg, ook zorg die geestesziekten kan genezen. Steeds meer mensen kampen met depressieve gedachten, terwijl ze per definitie niet altijd depressief zijn. PsychoseNet wil onder andere deze mensen helpen door middel van gratis online hulp om een volgend stadium te voorkomen.

Afgelopen vrijdag las ik het volgende in de Trouw: “De geestelijke gezondheidszorg moet op de schop, zegt toppsychiater Jim van Os. Er moet één centrum komen voor gratis psychische online hulp”. Was dit er dan nog niet? Dacht ik bij mezelf. Maar nee, het was er écht nog niet. Dat voelde gelijk een beetje verontrustend in de samenleving waarin wij leven.

1/5 Nederlanders
Gelukkig is het er nu dus wel. Mensen die denken of die zich echt in een psychose begeven kunnen iedere avond een uurtje bij PsychoseNet terecht. Van Os beantwoordt in dit spreekuur vragen die binnenstromen. Van Os vindt dit nodig, aangezien volgens hem GGZ-instellingen slechts vijf procent van de bevolking hulp kunnen bieden. Dit terwijl een op de vijf Nederlanders wel eens last heeft van psychische problemen.

Ideaal
Deze psychische problemen zijn soms niet helemaal met elkaar te vergelijken. Ze lopen uiteen van ontslag-teleurstellingen tot zelfmoordpogingen. Voor de minder ernstige gevallen is een online vragenuurtje ideaal. Hier ben ik het volkomen mee eens. Waarom zou men geen snelle makkelijke hulp aan de ‘minder ernstige’ gevallen aanbieden als dit mogelijk is?

Professionals 
Ik denk namelijk dat de mindere problemen niet altijd door naasten van de patiënt kunnen worden weggenomen. Antwoorden van een professionele psychiater lijken mij het beste advies dat zo’n iemand maar zou kunnen wensen. Natuurlijk heeft degene ernaast wel naasten (vrienden, familie) nodig om er weer honderd procent bovenop te komen, maar ik denk dat een professional de eerste stap gemakkelijker kan aansporen. Al is het omdat hij geestelijk kan doordringen (of dáárom juist..?!).

Kortom sta ik volledig achter dit idee. Tenslotte heeft iedereen recht op zowel medische als geestelijke zorg.

Vraag: Wat vind jij van psychische hulp door middel van een gratis online spreekuur ?

~Deeserve it

Advertentie

9 reacties op “Gratis online psychische hulp”

 1. Dat moet nog niet echt psychische hulp zijn, iemand die naar je probleem luistert en handvatten aanreikt kan al een goede stap vooruit zijn.
  Nu moet ik zeggen hier in België hebben we dat wel. Bepaalde telefoonlijnen om je te laten horen. Zowel voor kinderen als voor volwassenen als mensen met een ziekte.

  Aum Shanthi

  Like

  1. Ja, psychische hulp is in feite nog een stapje verder. Ik denk dat ze dit gewoon bedoelen omdat de ‘hulp’ wel echt van professionele psychiaters komt.
   In Nederland hebben wij ook zeker daarvoor bestemde telefoonlijnen, dit gaat meer echt specifiek over online hulp via de website 😉

   Geliked door 1 persoon

   1. Toch zullen deze ook met vrijwilligers moeten werken hoor. Het is een kernpunt dat zeker goed is, zeker voor mensen die een angst hebben en moeilijk de stap kunnen zetten naar zo iemand.
    Alleen het nadeel ervan is het is niet face to face en men kan soms dingen niet aanvoelen van de persoon, dat ook wel belangrijk is.

    Aum Shanthi

    Like

   2. Dat face-to-face is wel een dingetje ja! Niet alleen bij dit onderwerp, ik denk dat dat een grote rol speelt bij alle communicatiemogelijkheden in een samenleving..

    Geliked door 1 persoon

 2. Heel goed, want er zijn teveel mensen die niet meer meekunnen in deze snelle, harde maatschappij. Nog beter zou men werk moeten maken van de preventie. Mensen snakken naar meer begrip, zachtheid en rust, vooral in hun hoofd. Die moet hen gegund worden.

  Geliked door 2 people

  1. Inderdaad, in België is er meestal écht aandacht voor de patiënt. Als ik al eens naar de huisartsenpost in NL langs moet gaan, dan kom ik altijd ontgoocheld terug omdat men even snel alles van zich afduwt – zoek je aandoening en behandeling maar even op via internet – en niet echt naar de patiënt kijkt. Ik ga daarom als het nodig blijkt naar de dokter in België. Daar heeft men nog echt oog en tijd voor de patiënten. Anderzijds ligt het zelfmoordcijfer daar veel hoger… Maar dat ligt aan een totaal ander probleem. Vaak zitten mensen vast in hun communicatie met hun omgeving. Nederlanders kunnen de problemen makkelijker van zich af praten. Zijn communicatief veel opener en sterker.
   Nederbelg.

   Geliked door 1 persoon

 3. Zorg en gratis moedig ik alleen maar aan. Juist de mensen die het nodig hebben zitten in de shit en hebben geen geld meer. Zo’n website is de eerste plek waar je heen kan gaan. Als dat landelijk goed bekend wordt, denk ik dat daar vele mensen gered mee kunnen worden.

  Geliked door 2 people

  1. @matroosbeek
   En dan moet ik ook al zeggen dat het al niet meer is als vroeger hoor. Maar als je naar een huisarts gaat heeft deze nog een oor voor je problemen en dat scheelt wel.

   Aum Shanthi

   Geliked door 1 persoon

 4. Of hulp bieden langs internet een oplossing is zal de tijd uitwijzen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: