Herman Wegter: “Wie ben ik? Wat drijft mij? Wat wil ik?”

Momenteel is hij druk bezig met het uitbouwen van het progressief christelijk blad Zinvloed. Als eindredacteur werkt hij mee aan verschillende programma’s van de EO. Tijdens een gastcollege laat Herman Wegter veel van zijn kennis en ervaring op het gebied van journalistiek en de vraag ‘Waar sta ik voor?’ horen.

“Een ongeluk verwijderd van de Tweede Kamer”

Geloof het of niet, Wegter is “Een ongeluk verwijderd van de Tweede Kamer”. Hij staat namelijk als ‘reserve’ politicus op de lijst. Er hoeft maar een iemand daar ziek te worden en ze bellen Wegter. De kennis die hij hiervoor nodig zal hebben, bezit hij naar mijn inzicht zeker. Hij is misschien vooral bekend als presentator, maar zoals hij zelf al zegt bevatten de meeste presentatoren aardig wat vaardigheden. Wat de meeste mensen namelijk niet zien op televisie, is dat zij zelf veel uitzoeken: researchen en hun script schrijven.

Vaardigheden voor een  goede presentator (volgens Wegter):
1. Redelijke mate van intelligentie (niet af te zien bij sommige, maar het is wel zo): je moet heel snel teksten en inhoud in je hoofd kunnen zetten en vragen stellen
2. Niet perse niet verlegen zijn, dat gaat er wel af
3. Vlotte babbel leer je ook wel
4. Niet spuuglelijk zijn
5. Bij meer inhoudelijke programma’s is nieuwsgierigheid cruciaal: er zit altijd iets interessants in mensen/verhalen

Ooit zat Wegter op dezelfde school waar ik nu op zit. De opleiding journalistiek vond hij toen een beetje een ‘vreemde eend in de bijt’ vergeleken met alle andere  opleidingen op school. Dit kan ik maar al te goed begrijpen. Ik kan niet goed uitleggen waarom. Waarschijnlijk is dit meer een gevoel van ‘sfeer’ in de opleiding die je bij de andere studies niet direct ziet.

Het liefste..
Wegter liep toen bij Radio 1 stage. Hier deed zich een mogelijkheid voor om bij een jongerenprogramma te werken. Dit hield in: televisie maken voor jongeren. Wegter deed de opleiding journalistiek, maar dit viel niet helemaal binnen het straatje. Na een gesprek met een journalist besloot hij toch om de kans te grijpen. Hij wilde dit gewoon het liefste doen, hij vond het super leuk en vijftien jaar verder (nu) werkt hij nog steeds bij de EO.

“Het is goed om te dromen, maar teken die dromen niet uit”

Hij wil ons niet adviseren om gelijk van alles te zoeken naast de studie om alvast ‘naam’ te maken. “Het is goed om te dromen, maar teken die dromen niet uit”. Ieders toekomst loopt toch net iets anders. Wat wel cruciaal is om als student mee bezig te zijn: “Wie ben ik? Waar drijft mij? Waar ben ik goed in? Wat wil ik?” Als je deze drie vragen kunt beantwoorden, weet je beter hoe je jouw kwaliteiten kunt verkopen.

“Al schoppen ze mij weg bij de EO, ik wil gewoon eerlijk zijn”

Zinvloed
Het mensen aansporen en leren over zichzelf als persoon na te denken vindt Wegter erg leuk om te doen. Vandaar dat hij verder wil met het progressief christelijke blad Zinvloed. Hier is hij mee begonnen, omdat hij de veroordelingen in het christendom bij de EO zat was. “Al schoppen ze mij weg bij de EO, ik wil gewoon eerlijk zijn”. Hij schreef een artikel hierover die onwijs veel gelezen werd. Deze doelgroep wil hij meer bereiken en met deze missie heeft hij dus een ‘alternatief’ gevonden en maakt hij zich minder druk om wat hij allemaal bij o.a. de EO leest.

Tijdens het gastcollege heb ik zo ijverig mee zitten tikken op mijn laptop, dat ik bijna 3 hele a4’tjes in volle zinnen heb opgeschreven. Wegter vertelt niet alleen boeiend, hij komt écht binnen. Zijn eerlijkheid staat hem goed. Ik heb ook veel bewondering voor zijn eerlijkheid tegenover de EO en de mogelijkheid die hij hierdoor heeft gekregen om een ander geluid te laten horen op progressief christelijk gebied. Hij heeft zijn advies aan ons zelf waargemaakt. Dát zegt alles.

 

Weet jij wie je bent? Wat jou drijft? Waar jij goed in bent? En wat jij wil?

~Deeserve it

Advertentie

6 reacties op “Herman Wegter: “Wie ben ik? Wat drijft mij? Wat wil ik?””

  1. Oh wat slecht, ik heb het meteen veranderd! Thanks!!;) Iets te snel geschreven denk ik , dan denk ik er niet over na haha

   Like

   1. 🙂 Ik kan het stukje ook niet zo goed plaatsen. Misschien even kort inleiden? Of ligt het aan mij?

    Like

   2. Het gaat erom dat Herman Wegter een gastcollege bij mij op school gaf. Van dit gastcollege moet ik een blogbericht posten over wat ik ervan heb opgestoken… Af en toe verschijnen er dus berichten op mijn blog van zo’n gastcollege. Ik weet niet of dit het iets duidelijker maakt?

    Like

   3. Ja, maar het was leuk geweest dat als inleidend zinnetje te hebben voor de onwetende lezer :).

    Like

   4. Dat staat toch echt in de derde regel;p

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: