Heeft het verbod op Mein Kampf zin?

Hitler schreef zijn boek toen hij in gevangenschap zat nadat hij een staatsgreep had gepleegd. Vooral door zijn presentatie- en manipulatietalent is hij later, op vrije voet aan de macht gekomen in Duitsland. Deze manipulatie, gepaard met haat, komt duidelijk naar voren in Mein Kampf. Critici stelden na de oorlog de vraag of de bedenkingen in het boek mede voor zijn macht zorgden en  of dat veel dingen niet waren gebeurd als dit boek eerder was ontdekt? Deze vragen heersen tegenwoordig nog steeds, maar de vraag of het überhaupt nog zin heeft om Mein Kampf in Nederland te blijven verbieden komt steeds verder naar boven drijven.

Mein Kampf is nooit een bestseller geweest. Sterker nog, dit boek heeft Hitler geschreven en uitgebracht in een tijd dat hij totaal niet populair was. Met dit boek heeft hij dus (waarschijnlijk) niet de bevolking gemanipuleerd. En om het nog mooier te maken, was Hitler helemaal niet zo populair als de meeste mensen altijd maar roepen. Hoe komt het dan dat dit boek tóch zo bekritiseerd wordt en ter discussie staat?

Hitler is nooit populair geweest
Het is misschien stom om te vertellen, maar veruit de meeste Duitsers zagen helemaal niks in Hitler. Toch kwam hij aan de macht, dan was hij toch populair, zou je denken? Ik denk dat het goed is om te beseffen dat Duitsland na de Eerste Wereldoorlog in bizar slechte economische omstandigheden verkeerden. Bijna niemand was het eens met Hitler’s antisemitische ideeën, sterker nog velen wisten niet eens wat dit inhield. Maar velen zagen wel wat in andere beloftes die Hitler stelde, zoals de belofte dat hij de economie weer sterk zou maken.

Een slim politiek spelletje
Hitler speelde een slim spelletje. Hij was een kei in propaganda maken en manipuleren. De economische crisis werd in Duitsland al gauw ook een politieke crisis. Na een aantal verkiezingen kwam er maar geen kabinet met een parlementaire meerderheid. Hitler, Führer van de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, werd op 30 januari 1933 tot Rijkskanselier benoemd in ruil voor dat de conservatieven de meerderheid in het kabinet zouden hebben. Op 1 februari ontbond hij met zijn macht de Rijksdag (dagelijks bestuur) en zo kwamen er nieuwe verkiezingen. Zijn partij haalde weer geen meerderheid, waarop hij naar de Machtigingswet greep die zowel de Rijksdag als de grondwet buitenspel kon zetten. Na de belofte van garanties voor vrijheid van de Kerk en rechtspraak stemde de katholieken in, de noodsituatie in Duitsland vroeg om daden. Daarna kon Hitler zijn gang gaan en al zijn krankzinnige ideeën uit Mein Kampf waarmaken.

De nieuwe uitgave
In de nieuwe uitgave van Mein Kampf staan op elke bladzijden wel zes kanttekeningen bij Hitler’s bedenkingen en ideeën. In deze kanttekeningen wordt aangegeven wat niet klopt, wat er zo krankzinnig aan is en wat dus nooit werkelijkheid had mogen worden. Pure kritiek dus, en terecht. De nieuwe uitgave bevat dan ook zo’n 2000 pagina’s in plaats van 600. In totaal zijn er 3500 opmerkingen geplaatst. Dit boek is in Duitsland uitgegeven, maar in Nederland, net als de originele Mein Kampf, verboden.

Docenten Duits over Mein Kampf
Een vakbond voor Duitse docenten liet afgelopen december weten dat zij de nieuwe uitgave van Mein Kampf als verplicht boek in het middelbare onderwijs willen in Nederland. Als ik er zo over nadenk vind ik dat niet eens een heel gek idee. Ik denk dat het goed is om de jonge generaties te onderwijzen over manipulatie, propaganda en antisemitische of ander soort rassenhaat die daaruit voort kan vloeien. Zoals ze zelf aangeven: het kan helpen in de strijd tegen extremisme. Maar of dit voor het vak Duits moet gelden? Ik kan mij herinneren dat ik voor mijn eindexamen geschiedenis heel wat over de geschiedenis van Duitsland heb moeten leren, inclusief antisemitisme en Hitler’s Mein Kampf. Dus dan wordt het misschien wel een beetje dubbel.

Wat zeggen critici?
Veel critici beweren dat “Je echt niet Mein Kampf gelezen moet hebben om antisemiet te worden”. De haat naar Joden is namelijk een verschijnsel die niet zou verdwijnen als Mein Kampf niet meer verkrijgbaar is. Kort citaat van Nu.nl uit november 2014: “”Zou men bij mij een duur, vrijwel onleesbaar antiquarisch boek gaan kopen om zich tot Jodenhaat te laten inspireren?”, vroeg galeriehouder Michiel van Eyck (52) uit Amsterdam zich hardop af tijdens de behandeling van de rechtszaak tegen hem.”

Overal verkrijgbaar (behalve in de Nederlandse boekwinkel)
Mein Kampf is ook gemakkelijk te verkrijgen via websites als Amazon. Als e-book weliswaar en in het Engels of Duits. Hiermee wil ik zeggen dat het boek dus al vrij makkelijk te krijgen was (zonder opmerkingen/kanttekeningen). Daarom lijkt het mij juist van belang dat de nieuwe uitgave mét kanttekeningen legaal verkrijgbaar wordt in Nederland. Begrijp me niet verkeerd, ik wil niemand aansporen om dit boek te gaan lezen. Ik wil alleen duidelijk maken dat de mensen die dit boek wél willen lezen beter de versie mét kanttekeningen kunnen lezen. En geloof me, mensen die Mein Kampf willen lezen doen dat toch wel. Of het nou mag of niet, daarom is het beter om een ‘goede’ versie beschikbaar te stellen.

Afgelopen maandag heeft de Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck volgens het gerechtshof in hoger beroep terecht geen straf gekregen voor de verkoop van Mein Kampf. Ook dit heeft de discussie weer aangewakkerd. Als men namelijk uitgaat van de jurisprudentie, zouden alle galeriehouders in Nederland het boek wél mogen verkopen. Maar willen wij dat wel? Dat Mein Kampf zoveel aandacht krijgt en misschien wél een bestseller wordt? Moeten we het niet laten rusten en geen aandacht geven? Of juist wel?

Wat vind jij? Staat de verkoop van Mein Kampf terecht onder discussie? Mag het boek van jou in Nederland verkocht worden? In de gewone boekwinkel of alleen in een galerie?

~Deeserve it

http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/4236217/2016/02/01/Hof-galeriehouder-kreeg-terecht-geen-straf-voor-verkoop-Mein-Kampf.dhtml (ANP© foto)

Advertentie

2 reacties op “Heeft het verbod op Mein Kampf zin?”

  1. Van mij mag iedereen lezen wat hij wil maar het boek verplicht maken voor de jeugd gaat volgens mij te ver.Ik ben hoog gevoelig en als ik het verplicht zou moeten lezen zou het me ziek en ongelukkig maken..Ik ben dus tegen een verplichting.

    Geliked door 1 persoon

  2. Een paar jaar terug heb ik de e-reader versie van het boek gelezen. Zelf vond ik het toen niet echt heel schokkend, maar ik ben daar ook niet zo heel gevoelig voor. Verplicht maken mag van mij, maar denk dat het niet zo heel veel zin zal hebben. Het boek staat echt vol met zijn ideeën en hoe hij alles zag. Als je het boek leest dan zie je hoe gek die wel niet was. Eerlijk gezegd is het wel heel lastig om er door heen te lezen, want het is echt heel lang dradig

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: