Stem op racepaard als ‘Person of the Year 2015’

476142222
during the 147th running of the Belmont Stakes at Belmont Park on June 6, 2015 in Elmont, New York.

Nadat ik een bakkie pleur heb gedronken, scrol ik weer eens door mijn tijdlijn op twitter om te kijken of er nog een boeiend nieuwtje is geplaatst. Ik scrol en scrol… totdat mijn oog valt op een ‘kop’ waarbij mijn gedachten door elkaar schieten: “Een paard op de kandidatenlijst voor ‘Persoon van het jaar 2015’?”

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Time kan dat geregeld worden. Time houdt elk jaar een poll waarbij mensen kunnen stemmen op een van de genomineerden die afgelopen jaar op een merkwaardige wijze het nieuws heeft gehaald. Dit jaar is het opvallend dat er niet alleen personen op de lijst staan, maar ook een paard. Namelijk 3-jarig racepaard American Pharoah, die in vijf weken de belangrijkste paardenraces de Kentucky Derby, de Preakness Stakes en de Belmont Stakes wist te winnen (daarmee won hij de ‘Tripple Crown’). Dit is de afgelopen 37 jaar door geen enkel ander racepaard gelukt. Daarom besluit Time om Pharoah samen met onder andere Barack Obama, Hillary Clinton, François Hollande, Angela Merkel, Adele, Drake en Amy Schumer op de lijst met kandidaten te zetten.

Én de jockey dan?
Dit riep bij mij wel een aantal vragen op. Natuurlijk is het waanzinnig wat voor een prestatie dit racepaard heeft weten neer te zetten, maar waarom wordt in het bijzonder het paard genomineerd? Waarom niet de Mexicaanse jockey Victor Espinoza die elke wedstrijd op het paard zat? Volgens mij is er namelijk wel degelijk een jockey nodig die het paard onder controle houdt gedurende de wedstrijden (en alle trainingen ervóór). Zelf heb ik nooit aan paardenraces gedaan, maar ik heb wel lang genoeg lessen vanuit een manege gevolgd om te weten dat mens en paard een team moeten vormen om iets te kunnen bereiken. Een paard presteert nou eenmaal niet vanzelf én een mens presteert niet zonder het vertrouwen in een paard.

Het publiek spreekt
Eigenlijk zouden zowel het racepaard als de jockey genomineerd moeten worden. Wel als team uiteraard, want deze geweldige prestaties hebben ze toch sámen weten te behalen. De publieke opinie denkt hier wellicht anders over, want nadat het paard op de lijst kwam, werd er vrijwel geen aandacht besteed aan Victor. Bovendien wordt Pharoah zo erg bewonderd, dat zelfs het bekendste internationale sportblad Sports Illustrated Pharoah óók heeft genomineerd als een van de twaalf kandidaten voor ‘Sportman of the Year 2015’.

Vragen
Maar gaat dit allemaal eigenlijk niet een stapje te ver? Is het eigenlijk wel oké om überhaupt een paard, dus een dier op een lijst van genomineerde personen te zetten? Moeten we een dier wel bekijken op een manier hoe we eigenlijk naar ‘succesvolle’ of bekende mensen kijken? Of is het toch anders met een paard, omdat deze net als mensen ook ‘benen’ heeft? Is het ook niet gevaarlijk als mensen meer bewondering krijgen voor paarden? Ontstaat er dan geen emotioneel verzet? Komt er dan geen groep die paarden wil ‘bevrijden’? En wordt de ‘paardensport’ zelf dan geen discussie van het publieke debat?

Wat vind jij ervan dat Pharoah genomineerd is voor ‘Person of the Year 2015’?

 

~Deeserve it

 

Bronnen: http://www.cbssports.com/general/eye-on-sports/25206477/belmont-stakes-live-blog-can-american-pharoah-win-triple-crown http://www.paulickreport.com/news/triple-crown/espinoza-look-forward-never-look-back/ http://www.cbssports.com/general/eye-on-sports/25206477/belmont-stakes-live-blog-can-american-pharoah-win-triple-crown http://time.com/4110428/person-of-the-year-readers-poll-results-2015/ http://www.volkskrant.nl/buitenland/dit-paard-kan-person-of-the-year-worden~a4197368/

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: