Het Nieuws: een gebruiksaanwijzing

IMG_6829.CR2

Hoe zou het nieuws er eigenlijk écht uit moeten zien? Volgens Alain de Botton is het ene nieuwsbericht namelijk belangrijker dan het andere nieuwsbericht. En in de huidige samenleving worden we overspoeld met nieuws. De vraag is hoe we met al dat nieuws moeten omgaan. Alain probeert dit aan de hand van zijn boek ‘Het Nieuws: een gebruiksaanwijzing’ uit te leggen. Hierbij maakt hij gebruik van een vooruitzicht van het ‘ideale nieuws’.

De taak van het Nieuws
“Nieuws boeit ons niet omdat we erin worden ondergedompeld zonder enige uitleg van grotere verbanden waarin de gebeurtenissen plaatsvinden,” beweert Alain. Het is volgens hem dan ook niet de taak van het nieuws om ons dagelijks aan de vreselijke tekortkomingen in de maatschappij te herinneren. Het heeft wel de taak om het vermogen van een samenleving te stimuleren, veerkracht te tonen en hoop te koesteren. Zodat burgers graag wat aan deze maatschappij willen bijdragen.

De gebruiksaanwijzing
Alain legt continu heel duidelijk uit waar hij kritiek op heeft en wat hij beter zou willen zien wat het nieuws betreft. Hij gaat hierbij erg in op de weg naar het ‘ideale nieuws’. De gebruiksaanwijzing wordt hierdoor eigenlijk pas bij de conclusie gevormd. Zo zegt hij over het economische nieuws dat er nog altijd nadruk op beleggersnieuws is en dat er meer aandacht voor wat er bij bedrijven gebeurt en de zin daarvan moet komen. Na de uitleg hierover vertelt hij hoe wij als burger het nieuws over bedrijven zin kunnen geven in ons eigen leven.

Morele boodschap
Over het nieuws omtrent rampspoed maakt Alain een heel mooi punt: “Tragedies zouden ons niet alleen moeten helpen om geen verkeerde dingen te doen, ze zouden ons er ook toe moeten bewegen welwillend te zijn.” In de tijd van de Oude Grieken zat er een morele boodschap in de tragedies. Deze zouden vandaag de dag ook duidelijk naar voren moeten komen in nieuwsberichten over rampspoed. Dit in plaats van het emotionele medeleven met de slachtoffers van een tragedie. Volgens Alain maakt het nieuws op wrede wijze misbruik van onze angst die bij vreselijk nieuws wordt aangewakkerd.

Kunst en cultuurjournalistiek
Daarbij zou kunst ons moeten helpen om de burger richting te geven, aansporing of troost. Alain ziet kunst als een medicijn die burgers helpt om zich tot betere versies van zichzelf te ontwikkelen. Dit vind ik een mooie verwoording, want het is toch zeker waar dat mensen in hun vrije tijd ergens een houvast aan hebben om door te gaan met hun leven. Dit geldt overigens ook voor het ontwikkelen van een cultuur die mensen met elkaar verbindt. Alain is dan ook van mening dat de cultuurjournalistiek “de stortvloed aan creativiteit moet doorspitten om ons op de beste kunstwerken van onze tijd te wijzen”. Hier ben ik zeker mee eens, maar ik denk dat de kunst op zichzelf de taak heeft om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Natuurlijk is het wel makkelijker dat de media op de beste kunstwerken attenderen.

Conclusie
Het ideale nieuws leert ons zelf te selecteren wat belangrijk nieuws voor ons is. Zo heeft iemand er misschien wat aan als hij op  dat moment wat leest over een echtscheiding van twee bn’ers en heeft de ander er wat aan als hij op dat moment iets leest over kinderen die worden uitgebuit in een arbeidersfabriek in Afrika.

~Deeserve it

Advertentie

Eén reactie op “Het Nieuws: een gebruiksaanwijzing”

  1. Ieder zijn mening natuurlijk maar nieuws moet heet van de naald zijn anders is het geen nieuws en voor iedereen nieuws maken is onmogelijk.Alleen vind ik dat ze niet al die gruwel maar zo op je scherm moeten gooien en dat ze er regelmatig ook eens positieve dingen moeten melden.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: