Journalistiek ‘in een notendop’

Waarom is journalistiek zo belangrijk? Wat is het doel van een journalist? Wat wil een journalist met dit doel bereiken? En hoe word je nou een goede journalist? Zowel succesvolle freelance journalisten als succesvolle journalisten met een vaste baan hebben hun visie, ervaringen en antwoorden hierover mogen delen met eerstejaars studenten journalistiek van mijn opleiding.

Bekende journalisten
Zo kwam Tijs van den Brink, televisie- en radiopresentator, langs om duidelijk te maken dat een televisie- of radiojournalist in staat moet zijn om erg snel te werken. Dit in tegenstelling tot de schrijvende journalist. Riekelt pasterkamp, oorlogsverslaggever, vertelde over de ‘embeded journalistiek’. Dit houdt in dat de journalist meegaat met dat waar hij of zij over schrijft. In zijn geval was dat dus oorlog en ging hij mee met een aantal militairen. Zo zijn er nog meer bekende journalisten, waaronder Leendert de Keijzer, Ton van der Ham en Kim Einder, die hún verhaal hebben verteld. Hiervan wil ik de belangrijkste aspecten met jullie delen.

Controlerende functie: de 5e macht
In Nederland kennen we een machtenscheiding die bestaat uit de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht. De ambtenaren worden gezien als de 4e macht en journalistiek zou wel eens de 5e macht kunnen zijn. Journalistiek is namelijk een tegenkracht tegen de machthebbende. Iedereen die macht heeft mag dit niet misbruiken en daar willen journalisten op attenderen. Dit kan dus ook worden gezien als een soort macht. Elke journalist vraagt zich voortdurend bij alles af of het wel klopt wat er gebeurt. Een journalist heeft dus een gezonde vorm van wantrouwen en is altijd nieuwsgierig en alert.

Journalisten zijn ‘ideale burgers’
Journalisten willen dat wat niet klopt rechtvaardigen. Ze willen misverstanden aankaarten en wederhoor halen bij degene die negatief in beeld zijn gekomen. Alle kanten worden belicht om de waarheid te achterhalen. Eerlijkheid is dus een belangrijke waarden, maar daarnaast is het ook niet de bedoeling om een ‘overtreder’ negatief in beeld te brengen. Het is de bedoeling om het ongelijk van de ‘overtreder’ te onderzoeken met de vraag: “Waarom heeft hij dit gedaan?” in het achterhoofd. Hiermee hopen journalisten een boodschap over te brengen zodat dit soort gevallen niet weer gebeuren. Ze willen dus als het ware de wereld ‘verbeteren’.

‘Angst voor het onbekende’
Ondanks het feit dat de meeste journalisten de wereld willen verbeteren, bestaat er toch nog onder sommige mensen een negatief beeld over journalisten. Dit beeld bestaat vaak bij mensen met ‘macht’. Zij zijn vaak bang ondervraagd te worden over hun bedrijf. Ze denken dat journalisten hun bedrijf expres in de negatieve belangstelling willen zetten.  ‘De angst voor het onbekende’ wordt dit ook wel genoemd. Journalisten hebben namelijk niet als doel iets of iemand zwart te maken, om zo met een ‘goed verhaal’ aan te komen. Het enige wat er zich in zo’n situatie kan afspelen is een ‘zoektocht naar de waarheid’.

12 Gouden Tips
Een goede journalist word je niet zomaar! Wat zijn nou dé eigenschappen die een studentjournalist beslist moet hebben? Wat moet hij/zij volgens de eerder genoemde bekende journalisten doen om een goede journalist te worden? Het volgende:
1. Altijd kranten lezen
2. Altijd nieuwsgierig zijn én zuiver: Je moet precies willen weten hoe het zit
3. Altijd beschikbaar zijn: Wees bereid om hard te werken
4. Straal uit dat journalistiek het mooiste vak is
5. Wees brutaal tot de grens
6. Als je freelancer wil worden, werk eerst bij een ‘baas’ om ervaring op te doen
7. Doe waar je goed in bent, ontwikkel dit, zoek je opdrachtgevers bij de stijl die jij hanteert
8. ‘Je bent altijd zo goed als je laatste verhaal’
9. Je maakt een verhaal: Je moet kunnen uitleggen wat je heb gedaan
10. Doe ervaring op: betaald of onbetaald!
11. Wees bewust van constante prestatiedruk, maar laat het je niet afleiden van de ‘waarheid’
12. Hoe lagere journalistiek, hoe meer macht: hoe dichterbij publiek, hoe meer invloed
~Deeserve it

Advertentie

2 reacties op “Journalistiek ‘in een notendop’”

  1. Goh, dat vind ik dus ook allemaal, maar wat ik geleerd heb is duidelijk, verstaanbaar en niet te hoogdravend communiceren met de doelgroep. En ervaring is absoluut niet te vervangen. Toen ik vijf was en op verlof in Roemenië werd mijn camera stuk geslagen door soldaten (ik fotografeerde een kamp voor zigeuners in de buurt van Brasov), op mijn 17é werd mijn camera haast stukgemaakt door politiemensen die zaken aan het doen waren die het daglicht niet mocht zien in het Antwerpse (BE), dus ben ik nog steeds “straatfotograaf”, die twee feiten hebben daarover beslist, ik steek mijn camera nooit weg, jamais. Daarom ben ik ook na de universiteit fotografie gaan studeren in een kunstschool, een roeping.
    Beste advies ooit gehoord en gekregen (denk ik): Hoe weet je precies dat je kunstenaar, wiskundige, journalist wil worden ? …. omdat je NIET anders kan, alleen dan ben je zeker, als je je slecht voelt als je die activiteit niet doet, dan ben je op de goede weg.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dankjewel voor het delen van de ervaring! 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: