De kracht van beelden in de media

Een beeld kan veel overbrengen, zeker als het heftige of schokkende elementen bevat. Op het moment dat er een groot probleem zich in onze wereld afspeelt, wordt hier volop gebruik van gemaakt. Soms om weer te geven wat er zich afspeelt, maar soms ook om een boodschap bij de ontvanger te brengen.

Verandering door een iconisch beeld
Wat ik opmerkelijk vind, is dat het besef van de omstandigheden in Irak en Syrië nu pas écht binnenkomt bij Europese burgers. Pas nu de vluchtelingenstromingen in enorme aantallen toegenomen is, zien ze dat er iets aan de hand is. Was het hiervoor dan niet zo ernstig? Integendeel! Maar het lijkt alsof beelden, met name het iconische beeld van Aylan Kurdi, een hele hoop doen veranderen.

Beter inlevingsvermogen
Waarom is het nodig om een beeld te laten zien, voordat men beseft dat er mensen hulp nodig hebben? Waarschijnlijk omdat door alleen woorden velen zich toch niet helemaal kunnen inleven. Zo kun je ook wel (hard) zeggen dat nieuws pas nieuws is als er beelden van gezien zijn in de media. Natuurlijk zijn er al lange tijd beelden van vluchtelingen te zien, maar geen één was blijkbaar zo ingrijpend als het beeld van het aangespoelde dode jongetje.

Het is officieel
Nu er ook een iconisch beeld van de vluchtelingenstroming uit Irak en Syrië is ‘gekozen’, kan men ook wel vaststellen dat deze situatie nu officieel internationaal erkend is. Denk nu even terug aan de volgende iconische beelden, waarbij de gevolgen vergelijkbaar waren: ‘het napalm meisje’ van AP-fotograaf Nick Ut (Vietnam 1972), ‘magere gevangenen achter prikkeldraad’ (Sarajevo 1995), ‘een ingedoken mager jongetje met op de achtergrond een gier’ van fotograaf Nick Carter (Zuid-Soedan 1993). ‘Dit klinkt misschien erg theoretisch, maar ik wil hiermee alleen maar duidelijk maken dat veel mensen pas beseffen dat er ergens zich een ernstige situatie afspeelt als men hiervan een erg ingrijpend, emotioneel, heftig en bijna onmenselijke foto van gezien hebben.

Dagelijks nieuws?
Naarmate zo’n iconische foto van een situatie eenmaal gepubliceerd is, volgen er veel meer van die ‘heftige’ beelden, waardoor ik bang ben dat dit een ‘gewoonte’ kan worden. Persoonlijk vind ik niet dat alle foto’s geplaatst hadden mogen worden. Puur omdat het op deze manier steeds gemakkelijker wordt om dit soort foto’s te plaatsen, zien en op een gegeven moment zullen er mensen zijn die bij weer zo’n ingrijpende foto niet eens meer iets zeggen, maar gewoon de bladzijde omslaan alsof het ‘dagelijks’ nieuws is.

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind beelden erg belangrijk in de media! Fotografie is mijn allergrootste passie en daardoor een belangrijk deel van mijn dagelijkse bezigheden. Ik stel alleen de vraag: “tot hoever kan je gaan met beeldmateriaal in de media?” ter discussie.

Bron: Bos, R. (2015, 4 september). De juiste snaar. De Volkskrant: Uitgelicht, p 16, 17.

Advertentie

6 reacties op “De kracht van beelden in de media”

  1. Maar beelden kom bij heel wat mensen harder binnen dan woorden.
    En als je dan dit niet kan plaatsen dan ga je helemaal mee in het beeld. Het is juist dat wat ze willen bereiken.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat is zeker waar! Een artikel zonder foto wordt nauwelijks meer gelezen, beelden zijn erg belangrijk voor het inlevingsvermogen. Beelden zijn ook vaak een weergave van de werkelijkheid en daarom juist zo hard. Toch vraag ik me af of het een meerwaarde heeft als iemand 20 verschillende, maar vergelijkbare heftige foto’s van een situatie ziet… Ik kan me namelijk best voorstellen dat er mensen zijn die na 5 foto’s al zoiets hebben van “jaja, nu weet ik het wel”, terwijl ze bij 1 heftige foto vaak al tot nadenken zijn aangezet.

      Geliked door 1 persoon

  2. Is het wel de werkelijkheid?
    Ik denk soms twee keer na als ik een foto bekijk.

    Dat klopt een foto zou genoeg zijn. Maar kijk maar eens naar al die fotografen die maar al te graag hun foto in de media zien verschijnen.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

    1. Uiteraard moet je natuurlijk elke foto goed bekijken of er niet mee geshopt is! En jaa.. Mensen die enkel naar roem willen met hun werk.. Ik heb meer respect voor degene die zich er bewust van zijn welke boodschap ze over willen brengen en wat hierbij de juiste manier is.

      Geliked door 1 persoon

  3. En dan krijgt een foto meerwaarde. Als je er dan een mooie boodschap in legt is dat het mooiste wat je kan doorgeven.
    Maar heel wat foto’s spelen op de mensen hun gevoel.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

    1. Helemaal mee eens! Dat vind ik ook pas échte fotografie.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: