Ja toch, Niet dan! – Waar komt ‘bakkie pleur’ vandaan?

Waar komt ‘Bakkie Pleur’ vandaan? En wat is het eigenlijk?

Met een bakkie pleur bedoelen Rotterdammers ‘koffie’. Gewoon een gezellig bakkie pleur? Of een bakkie als oppeppertje? Er zijn verschillende mythes (of waarheden, wie zal het zeggen) waar bakkie pleur nou echt vandaan komt en voor staat:

Haags bakkie
Anderen beweren dat bakkie pleur toch echt Haags is…Aangezien de term is opgenomen in een of ander Haags boek (Kèk mè nâh, plat en bekakt Haags), echter staat hier niks in over de herkomst van bakkie pleur.

‘Oprot’ koffie
Het was een lange tijd gebruikelijk om na een dagje op stap te zijn geweest met kennissen of vrienden, deze gasten een kop koffie aan te bieden. Als dit ‘aanbieden’ gebeurde, kon je er wellicht vanuit gaan dat de dag gewaardeerd werd. Maar tegelijkertijd is de koffie een afsluiting van de dag en stond het dus voor ‘als je je koffie op heb kan je oppleuren’, dus werd het wel gezien als pleur-op-bakkie of oprot-bakkie. Zo werd het uiteindelijk: bakkie pleur.

Bakkie Troost
Tijdens het harde werken in de haven konden de arbeiders wel een ‘oppeppertje’ of ‘troost’ gebruiken. Pleuren kwam van het Franse woord ‘pleurer’, wat huilen betekent. En zo werd met een bakkie pleur, ook wel een bakkie troost genoemd, aangezien de koffie het ‘huilen’ deed vergeten.

Bakkies neer ‘pleuren’
In de haven legde men niet zomaar even iets neer. Nee, men ‘pleurde’ alles neer. Zo ook de koffie. De bakkies werden voor je neer’gepleurd’. Vandaar: bakkie pleur.

Gepleurde koffie
Letterlijk heel de koffie is ‘gepleurd’. Vanaf de koffiebonen die geplukt werden en in kisten werden gepleurd, naar dat de kisten in wagens werden gepleurd, tot waar de koffie gemalen was en in je ‘bakkie’ werd gepleurd. Vandaar: bakkie pleur.

Ja toch, Niet dan!

~Deeserve it

Advertentie

5 reacties op “Ja toch, Niet dan! – Waar komt ‘bakkie pleur’ vandaan?”

 1. Tering! Wat ik leuk stukkie vandaag. Na een dag shoppen ben ik op de bank gepleurd, ik heb je stukkie gelezen, en ik heb buikkramp van het lachen gekregen. Ik heb mij zogezegd de pleurus gelachen. Je bent goed op dreef zeg! Echt een leuk stukkie Rotterdamse humor. Dat ga ik in mijn Rooterdamse familie voorlezen, en jou alle eer vanwege je diepgravende onderzoek naar het bakkie pleur.

  Geliked door 1 persoon

 2. Je pleure de rire

  Geliked door 1 persoon

 3. Wij zeggen een kopje koffie fleurt een mens op op

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik ben echt delfts en ik houd het meest van latte machiato of koffie verkeerd

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: