Verwachtingen van de studie ‘journalistiek’

press-interviewJaaaa, eindelijk bericht van DUO gekregen. Nu kan ik eindelijk met zekerheid zeggen dat ik na de zomervakantie journalistiek ga studeren, want ik ben ingeloot! Ik ben wel benieuwd of de studie aan mijn verwachtingen gaat voldoen, maar ik kijk er in elk geval erg naar uit om met datgene bezig te zijn wat ik het liefste doe: schrijven.

Waarom spreekt journalistiek mij aan?
Ik vind het erg interessant wat er allemaal gebeurt in de maatschappij. Daarbij vind ik het persoonlijk ook erg interessant om een ‘kwestie’ van verschillende kanten te horen/belichten. Ook vind ik het gewoon erg leuk/mooi om verhalen of persoonlijke ervaringen van mensen te horen of uitslagen van onderzoeken lezen en hier over na te denken of dit weer te delen met de medemens (van de andere partij). Journalistiek gaat voornamelijk over de maatschappij op de hoogte te houden van wat er gaande is: het nieuws. Hier wil ik dan ook later heel graag mijn steentje aan bijdragen.

Mijn verwachtingen van de studie
Het eerste wat ik verwacht is veeeeel schrijven. Hierbij zal ik ongetwijfeld veel Nederlandse grammatica en spelling krijgen. Hiernaast verwacht ik ook veel opdrachten in werkgroepjes. Ik neem aan dat ik mensen moet gaan interviewen of onderzoekjes (m.b.v. enquêtes of iets dergelijks) moet doen. Later misschien ook wat interview-filmpjes in elkaar moet flansen en leren om te presenteren. Veel praktijk, maar uiteraard ook wat theorie. Ik verwacht dat ik veel stof over massamedia, van het vak maatschappijwetenschappen op het vwo, terug zal zien en zelfs een flinke verdieping hiervan. Ook neem ik aan dat ik wat geschiedenis, politieke en economische kennis zal moeten leren. Ik verwacht veel (onverwachte/plostelinge) deadlines en erg veeeel kritiek. Met kritiek bedoel ik toch wel dat journalistiek toch wel een harde studie is, waarbij ik stevig in mijn schoenen moet kunnen blijven staan. Ik denk dat ik hier vooral in het begin heel erg aan moet wennen, maar ik heb er wel genoeg vertrouwen in dat het me gaat lukken om goede stukken te schrijven. Dit gaat uiteraard niet vanzelf, maar zolang ik opbouwende kritiek krijg, moet het goed komen.

Op kamers…?
Hoogstwaarschijnlijk ga ik na de zomervakantie al vrijwel meteen op kamers wonen (mits ik meteen een kamer vind). Ik woon namelijk in Rotterdam, maar mijn school bevindt zich dan in Ede (station Ede-Wageningen). Dat is wel een beetje ver. In het weekend ben ik echter wel gewoon in mijn stadje te vinden.

Het vervolg
Uiteraard zal ik tijdens het studeren af en toe eens bloggen over mijn leven als student. Ook zal ik zeker laten weten of de opleiding aan mijn verwachtingen voldoet en wat ik er nou van vind om daadwerkelijk journalistiek te studeren. Zal het me bevallen? Of denk ik na een maand al dat het toch niets voor mij is…? Van het laatste ga ik natuurlijk niet uit!

Xx

(bron foto: http://www.journalismdegree.com/become-broadcast-journalist/)

Advertentie

3 reacties op “Verwachtingen van de studie ‘journalistiek’”

 1. Ga voor je droom gevoel. En slaag in je kansen die je grijpen mag.

  Nieuwe poorten gaan open en je zal zien ook daar achter zit heel veel kennis die je mee kan nemen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. Veel succes, als je dit echt leuk vindt kun je alleen maar goed worden!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben heel benieuwd wat je ervan gaat vinden!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: