‘Testjes’ met spraakmakende uitkomsten

NaamloosjkdfjkIedereen kent ze ondertussen wel, dé testjes en quizzen van Buzzfeed.com of Nametests.com. Ik zie ze vaak in mijn tijdlijn op Facebook verschijnen en kan het dan ook nooit laten om het zelf in te vullen, gewoon omdat het hilarisch is. In eerste instantie dacht ik dat het een hype was, maar toch blijf ik bij dit fenomeen enthousiast invullen.

Meer dan een hype?
De testjes zijn gewoon grappig en de bedenkers ervan komen steeds weer met originele ideeën. Persoonlijk vind ik dit dus anders dan de ‘hypende’ apps als ‘De slimste mens’ of ‘Trivia Crack’, die ik een week nonstop speel en vervolgens met argwaan verwijder. Wat voorbeelden van die ‘testjes’ van Buzzfeed en Nametests zijn: ‘Hoe zie je er over 50 jaar uit?’, ‘Hoe zag jij in je vorig leven eruit?’, ‘Hoe zal je zoon of dochter eruit zien?’, ‘Wat is de kleur van je aura?’, ‘Wat zegt je profielfoto over je persoonlijkheid?’, ‘Kunnen wij je leeftijd schatten?’, ‘Hoe zou jij heten als je dit jaar geboren zou zijn?’, ‘Which Carly Rea Jepsen song are you?’, ‘Can we guess what number you’re thinking of between 0 and 100?’ of ‘Can we guess your age based on the words you use?’
IMG_6664 IMG_6693

Klopt de uitkomst altijd?
Nee, zeker niet altijd. Mijn leeftijd was d.m.v. mijn foto wel (toevallig) precies goed geraden, maar ik heb ook verschillende uitkomsten gehad waarvan ik dacht “Uhhhh, juist”. Zo deed ik gister een Nametest met de vraag ‘Welk lied is helemaal voor jou geschreven?’, met als uitkomst het nummer ‘Don’t stop me now’ van Queen. Wat ze er als ‘argument’ bij zetten klopt wel enigszins, maar volgens mij gaat dat nummer daar niet helemaal over… Ik interpreteer dit nummer van Queen namelijk als een ‘ecstasy avontuurtje’, waarbij degene ‘in een andere wereld’ beland en behoorlijk aan het spacen is en daardoor de nacht van zijn leven heeft… Dat is nou niet bepaald mijn manier van ´plezier hebben´ tijdens het stappen. Maar goed, daar moet ik dan toch ook wel weer om lachen. Ook deed ik de test ‘Hoe zal je zoon of dochter eruit zien?’. Ik weet niet waarom, maar ik toen ik wachtte op de uitkomst dacht ik aan hoe ‘het meisje’ eruit zou zien… Toen kwam er opeens een foto van een jongetje, dat verasste me wel haha.

Vergelijking met Starbucks
Mede door de voorbeelden hierboven, doet mij de ‘attitude’ van deze testjes denken aan Starbucks. Ik hoor jullie al denken wat dat er nou weer mee te maken heeft. Nou, Starbucks vraagt om je naam en schrijft deze vervolgens op je beker. Dan heb ik een vraag voor jou: “Hoeveel keer is jouw naam goed gespeld?” Ik antwoord met “nooit” en ben hier vast niet de enige in. En dat is ook helemaal niet zo gek, als je weet dat Starbucks bewust jouw naam verkeerd spelt of een hele andere naam schrijft. Waarom doen ze dit? Omdat jij dan een foto maakt, deze op Sociale Media plaatst met een ‘grappige beschrijving’ en Starbucks vervolgens ‘gratis’ gepromoot wordt. Dit zie ik ook bij deze testjes. Je maakt namelijk een testje, lacht om de uitkomst en plaatst het op Facebook. Et voilà, je ‘vrienden’ maken ook snel dat testje en ga zo maar door. Al weet ik niet of de makers van de testjes hier daadwerkelijk wat mee verdienen. In elk geval komen ze zo wel aan hun naamsbekendheid.

Kan het kwaad?
Nee, dat denk ik niet. Als je het niet al te serieus neemt, kun je gerust zoveel testjes maken als je wilt. Dit kan geheel anoniem, maar sommigen vragen wel om jouw ‘profiel’ of een foto te analyseren. Of ze verder gegevens over jouw profiel gebruiken voor andere doeleinden, durf ik niet te zeggen. Vooral Nametests.com berekent resultaten op basis van je profiel op Facebook. Buzzfeed.com vraagt of je een aantal vragen wil beantwoorden. Hiernaast zijn er natuurlijk ook nog andere websites, maar ik beperkte me in dit artikel even tot deze twee.

Waar doe je het dan voor?
Gewoon voor de LOL.

Zelf maak ik nogal vaak van dit soort testjes. De uitkomsten zet ik echter niet op Facebook, maar stuur ik wel eens door naar vrienden. Toen ik gister weer wat naar een vriendin stuurde, zei ze dat dat wel een leuk idee voor een blogbericht zou zijn. Eerst kon ik me daar niet helemaal bij vinden (het was ook wel een beetje laat om na te denken), maar vandaag dacht ik “Waarom niet?”. Dus bij deze en Dankjewel voor de tip Louise;)

IMG_6429xx

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: