Rotterdam, dat is mijn stad!

IMG_6445In Rotterdam ben ik geboren. In Rotterdam ging ik naar school. In Rotterdam ben ik opgegroeid. Weliswaar, in het Oosten van Rotterdam, dus niet midden in het centrum. Maar dit neemt niet weg dat ik minder van de stad houd. Wat is er dan zo geweldig aan Rotterdam?

Rotterdammers…
Ten eerste zijn het de mensen. Natuurlijk zijn niet alle mensen in Rotterdam zo aardig, maar ik kan wel zeggen dat de meesten zullen zeggen wat ze denken en daarmee volkomen eerlijk zijn. De meeste mensen zijn hier ook geen volgers, zo zal je in de stad regelmatig mensen alleen zien lopen. Ook zijn er in Rotterdam wel toeristen, maar kun je hier gemakkelijker een weg doorheen manoeuvreren dan in Amsterdam. Toen ik voor het eerst in Amsterdam door een winkelstraat liep, wist ik niet wat me overkwam. Zwermen met toeristen, echte zwermen. Verschrikkelijk. Probeer daar maar ‘even tussen te glippen’ als je een andere kant op moet. Nee, ik ben erg blij dat het in Rotterdam volkomen normaal is als er iemand, die al een tijdje voor je loopt, opeens stil staat (doordat degene opeens een ingeving krijgt of iets dergelijks) of als iemand die naast je loopt opeens voor je langs schiet naar de andere kant van de straat. Voor degene die mij een beetje kennen, weten nu dat ik heel sarcastisch ben, maar ik wil hiermee zeggen dat ik toch liever in een winkelstraat loop waar iedereen een andere kant op gaat dan in een winkelstraat waar het ‘eenrichtingsverkeer’ lijkt te zijn.
20141002_190937k

De Rotterdamse ‘dingen’
Hiernaast kan ik ook wel zeggen dat Rotterdam veel modernere gebouwen heeft dan andere steden, wat Rotterdam toch ook wel weer iets unieks geeft. Dit komt natuurlijk door de verwoestingen van de oorlog, maar zo kan iets negatiefs toch ook iets positiefs meedragen. Want ik kan wel zeggen dat Rotterdammers toen der tijd erg hard hebben gewerkt om hun stad er weer bovenop te krijgen! Zo heeft Rotterdam ook bijzondere ‘bezienswaardigheden’ die voor iedereen zeker de moeite waard zijn om ooit eens te bekijken. (Ik wil hier echter even voor de duidelijkheid, geen zwermen met toeristen aantrekken!) Wat zijn dan dé dingen van Rotterdam? Ten eerste natuurlijk dé Erasmusbrug (ook wel de Zwaan genoemd) die over de Nieuwe Maas ligt samen met de Willemsbrug aan de Wilhelmina pier, wat natuurlijk een onderdeel is van dé Rotterdamse haven! De Erasmusbrug verbindt het centrum van de stad met de ‘Kop van Zuid’. Bij de ‘Kop van Zuid’ zijn vooral een aantal horecagelegenheden, luxe hotels en architectuur te vinden. Hiernaast bevindt zich in het centrum natuurlijk de Koopgoot, dat naast de Lijnbaan ook een winkelstraat van Rotterdam is. De Koopgoot ligt, zoals de naam het al zegt, ‘in de goot’ en is vooral bekend door de hinderlijke breedte van de traptreden, waar elke Rotterdammer zich steeds opnieuw weer aan ergert. Maar ach, ik zou het me ook niet anders kunnen voorstellen, het hoort gewoon bij Rotterdam. En dan hebben we in Rotterdam sinds korte tijd de Markthal, een overdekte ‘markt’. Uiteindelijk toch meer een toeristische attractie, omdat het toch belachelijk duur allemaal is, maar zeker heel leuk en mooi om te bekijken! En om niet te vergeten hebben we nog altijd de ‘Kubuswoningen’ bij Blaak. Rotterdammers, waaronder ik, die er nog nooit een kijkje in hebben genomen zullen nooit helemaal begrijpen hoe dat nou in elkaar zit. Als laatste wil ik nog even het Euromastpark en de Euromast benoemen. De Euromast is dé uitkijktoren van Rotterdam. Tegenwoordig kan je hier ook van abseilen, jawel (mij echter niet gezien met mijn hoogtevrees).
IMG_6447IMG_6446

Een autovrije binnenstad
Wat ik ook nog wel een pluspuntje vind, is dat er midden in de winkelstraten (in de binnenstad dus) geen auto’s rijden. Dit gaat natuurlijk in de ‘Koopgoot’ ook wel een beetje moeilijk, maar o.a. ook op de Lijnbaan is er alleen stoep. Tussen wat straten door zijn er natuurlijk wel autostraten, trams, ondergrondse metro of fietspaden. Maar eenmaal in een winkelstraat of plein, zal je geen last hebben of rekening moeten houden met auto’s of trams. Heerlijk toch! Misschien is het daarom zo dat mensen in Rotterdam kris kras door elkaar lopen in een straat… Hierdoor moet je natuurlijk wel nog een beetje opletten dat je niet tegen een voetganger, paal, duif of straatverkoper loopt.

Meer weten over Rotterdam?
Ik zie dat ik nu al best wel wat over Rotterdam heb geschreven, maar eigenlijk wil ik nog veel meer hierover kwijt. Misschien dat ik binnenkort een vaste dag van de week uitkies om ‘één gebied, bezienswaardigheid of feitje of iets dergelijks over Rotterdam’ uit te lichten… Laat me even weten wat jullie hiervan zouden vinden en tips over een naam of onderwerpen (wel over Rotterdam natuurlijk) voor deze eventuele ‘rubriek’ zijn ook welkom!:)

Advertentie

11 reacties op “Rotterdam, dat is mijn stad!”

 1. Heerlijke stad. Een paar jaar geleden een weekendje gelogeerd in hotel New York en gezellige uren doorgebracht in café Loos. Ook de watertaxi vond ik een echte belevenis. Rotterdam, een bijzondere belevenis. Ik kom zeker terug!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat vind ik leuk om te horen!:)

   Like

   1. Volgens mij zitten er geen asielzoekers in de kubuswoningen, wel is één van de superkubussen huisvesting voor ex-gedetineerden. Daar werd bij de aankondiging natuurlijk met argusogen naar gekeken, maar heb er in al die jaren als overbuurman werkelijk niets van gemerkt. Ik denk dat het hostel in de andere superkubus meer ellende oplevert! (En eigenlijk ook geen, al kan dat anders ervaren worden door wie aan die kant woont).

    Like

   2. Hoi Rob, dankjewel voor je reactie. Dit blogartikel heb ik in 2015 gepubliceerd, dus ik kan me voorstellen dat er in de afgelopen vijf jaar ook het een en ander veranderd is.

    Like

 2. Wauw, je promoot je geboortestad heel goed zeg!
  Laatst zag ik iets op TV… hoop dat ik geen onzin zeg, maar ik geloof dat er nu asielzoekers in die bijzondere kubuswoningen wonen… In Helmond staat ook zo’n complex, helaas een aantal verbrand toen het theater daar in de fik stond.
  Ik heb niks met Rotterdam… er is maar één ding echt leuk aan vind ik…
  …….. de trein die naar Amsterdam rijdt……… hahaha!
  Nee hoor gekheid, ieder is gek op zijn geboortegrond, heel logisch, ik ook en ik ben Amsterdamse!
  Maar evenzogoed kunnen we hier goed door één deur hè Dee? XXX

  Geliked door 1 persoon

  1. Bedankt voor de reactie! Ja, volgens mij klopt dat over die asielzoekers. Dat heb ik ook ergens gelezen. Hahahaha nou, gelukkig maar 😆

   Geliked door 1 persoon

 3. Leuk! Ik kom zelf uit een klein dorpje in de buurt van Rotterdam en ben er sinds een aantal jaar bijna dagelijks te vinden. Ik studeer midden in het centrum aan de Hogeschool Rotterdam. Sinds een aantal jaar ben ik Rotterdam dan ook steeds meer gaan waarderen. Ik kan er echt van genieten om door de drukke stad te fietsen na een lange dag, heerlijk die levendigheid.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat vind ik leuk om te horen! 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik zou zo een reeks geweldig vinden, laat maar komen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben er al mee begonnen! 🙂

   Geliked door 1 persoon

 5. Leuke blog maar als Feyenoordfan mis ik De Kuip haha.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: