Fotografie: niet zomaar foto’s maken

IMG_5281kk
Vooral omdat ik nu deze blog ben begonnen, vind ik het wel leuk als ik mijn eigen foto’s bij een bericht kan plaatsen. Mede daarom heb ik mijn spiegelreflexcamera weer onder het stof vandaan getrokken. Een paar jaar geleden was ik namelijk best veel bezig met fotografie, maar dat vond ik op de een of andere manier na verloop van tijd iets minder interessant worden. Nu vind ik het langzamerhand wel weer erg leuk om te doen, al moet ik wel weer even wat techniekjes opnieuw uitvinden

Interpretatie 
Waarom vind ik fotografie dan zo leuk? Omdat het niet simpelweg een foto maken is. Het is niet zoals sommigen mensen denken: ‘van iets moois een foto maken’. Het is meer: ‘Van iets een mooie foto maken’. En die foto vertelt een verhaal vanuit een bepaald perspectief. Ook kan iedereen die foto op een andere manier interpreteren, maar de boodschap is vaak wel hetzelfde. Zoals men wel zegt: “Een foto zegt meer dan duizend woorden”. Bovendien heb je natuurlijk verschillende soorten fotografie. Zo bestaat er onderscheid tussen bijvoorbeeld mode fotografie, natuur fotografie, portret fotografie, persfotografie, reclame fotografie, bedrijfsfotografie, medische fotografie of industriële fotografie. Deze soorten vallen voornamelijk onder ‘professionele’ fotografie, of ook wel: beroepsmatig. Meer amateurfotografie zijn dan bijvoorbeeld stadsfotografie, landschapsfotografie, architectuurfotografie en reisfotografie.

De (professionele) fotograaf
Hiernaast heb je natuurlijk ook nog verschillende stijlen fotografie. Zo heeft elke fotograaf een herkenbare identiteit, want tenslotte maakt geen enkele fotograaf precies dezelfde foto’s als een andere fotograaf. Op deze manier past de ene fotograaf misschien beter bij een bepaald tijdschrift of modemerk, dan een ander. Want vergeet niet, niet alleen het model zorgt voor een ‘mooi plaatje’. Een model kan namelijk nog zo mooi zijn, maar de fotograaf moet op veel meer letten dan dat. Hij moet namelijk alles voorbereiden. Zorgen voor een achtergrond, goede belichting op de locatie, de juiste hoek uitkiezen, de juiste lens voor de foto, wel of geen flitser of reflectiescherm(en), wel of geen statief en ga zo maar door. Nu ben ik natuurlijk geen professionele fotograaf, eerder nog een beginnende amateur, maar ik volg wel een aantal professionele fotografen via de sociale media. Als ik zie onder welke omstandigheden zij soms foto’s moeten maken, heb ik diepe respect voor hen. Zo las ik een keer dat iemand met dik 30 graden een hele dag bezig was met shooten in de buitenlucht, nou dan moet je wel wat uithoudingsvermogen hebben hoor. Want niet alleen beweeg je continu als fotograaf, je moet ook even bedenken dat alle apparatuur ook wel wat weegt. Nu geloof ik best dat velen daar wel enigszins aan gewend zijn, maar toch diepe respect.

Mijn voorkeur
Mijn voorkeur van fotografie gaat denk ik toch wel uit naar stadsfotografie. Gewoon omdat je in steden altijd weer een nieuw of ander leuk plekje tegenkomt. Bovendien is er in de stad altijd wel wat gaande. En elke stad is ook totaal anders, dus kom ik al snel inspiratie tegen. Bij natuurfotografie heb ik dit namelijk minder. Misschien omdat ik zelf in de stad woon en er niet veel verschillende natuurgebieden in de buurt zijn, maar ik merk wel dat ik bij natuurfotografie vaak een beetje dezelfde foto´s maak. Mensen zelf fotograferen vind ik ook hartstikke leuk, maar wat wel een nadeel is dat ik dan toch minder echt mijn eigen stijl kan volgen, aangezien de meeste mensen toch wel een foto van zichzelf willen waar zij leuk en lachend op staan in plaats van een mysterieus plaatje waarbij een écht verhaal wordt verteld.

Hippe cameratas
Ik wil weer proberen vaker mijn camera mee te nemen als ik eens een dagje wegga. Dit deed ik niet zo vaak, omdat ik dan mijn cameratas weer moet meenemen en ja, die vind ik er nooit zo leuk uitzien en ik vind het ook nooit zo´n fijn idee dat mensen kunnen zien dat ik een camera bij me heb. Niet dat ik de duurste camera heb, maar toch. Dus heb ik een leuke nieuwe tas gekocht, waarin ik de binnenkant van mijn cameratas in kan doen. Zo heb ik naar mijn mening niet alleen een hippe cameratas, maar zien mensen ook niet meer wat er precies in zit. Ik heb die tas deze week al een keer meegenomen mét mijn camera erin en ik moet zeggen dat ik me er een stuk beter bij voel!
IMG_5285kIMG_5273kIMG_5272k   IMG_5286k

Leuke camerariem?
Ik zag laatst trouwens ook van die hippe camerariemen op http://www.Kekkecamerariem.nl , erg leuk. Alleen bij de meeste riemen zitten er van die ‘snelbinders’ aan… Dan vraag ik me af of je die niet perongeluk inklikt als je je camera om je  nek hebt hangen. Heeft iemand hier toevallig ervaring mee?

kekke

(Details)
Voor degene die het willen weten, ik heb de Canon EOS 600D en de lenzen: EF 50mm 1:1.8 II en EF-S 18-55mm.1:3.5-5.6 IS II. Ook heb ik een compact camera: SONY Cybershot DSC-W570, die ik altijd meeneem naar concerten, aangezien je daar geen camera’s mee mag nemen met een verwisselbare lens. Mijn eigen foto’s zijn te vinden op: https://www.facebook.com/DeborahdeMeijerPhotography?ref=bookmarks

Advertentie

6 reacties op “Fotografie: niet zomaar foto’s maken”

 1. Het is zo leuk dat je mooie foto’s kan maken en delen.
  Zelf heb ik het ook gedaan maar ik deed modelfotografie huwelijken en communie. Dat heel leuk was toen. Maar nog op de oude wijze met een filmrolletje. Dat nu allemaal digitaal en veel makkelijker is.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is het zeker:)
   Toch lijkt het me met een filmrolletje nog best erg leuk om te doen! Dan weet iedereen in elk geval al zeker dat je veel moeite heb gedaan. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Dat is gewoon helemaal anders werken. En ja nu kan je gelijk de foto’s bekijken, vroeger moest je wachten tot je een beeld op je fotopapier kreeg en hopen dat alles goed ging.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja ik weet niet of ik daar zoveel geduld voor zou hebben…

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik gebruik mijn camera eigenlijk nog maar weinig… meestal mijn mobieltje. En daardoor maak ik ook veel minder foto’s! Leuk logje!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat heb ik dus ook even gehad. Maar vond het toch een beetje zonde, gemakkelijker is een mobiel natuurlijk wel! En dankje!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: