‘Charlie Charlie Challenge’: Wat moet ik hiermee?

front-1-charlie-charlie-Custom
De Charlie Charlie Challenge, een grote hype in Amerika, nu een werelddiscussie, waaronder in Nederland. Al meteen riep dit een aantal vragen bij mij op: “Wat houdt de ´Charlie Charlie Challenge´ precies in? Waar komt het vandaan? waarom is het een hype? En kan het kwaad?” Dit heb ik dan ook even uitgezocht.

Wat is het?
De Charlie Charlie Challenge is een spel (vooral door jongeren gespeeld) waarbij een geest, namelijk Charlie, wordt opgeroepen. Je hebt een blad, waar je een kruis op hebt getekend en diagonaal van elkaar de woorden ‘Nee’ en ‘Ja’ hebt geschreven. Vervolgens leg je precies op de lijn van het kruis een potlood, waar weer een ander potlood in de andere richting boven op komt te liggen. De bedoeling is dat je begint met het hardop vragen van: “Charlie, Charlie are you there” en vervolgens een vraag stelt die met ja of nee beantwoord kan worden. Het bovenste potlood zal draaien en naar het antwoord wijzen. Je kunt zoveel vragen stellen als je wil, maar als je wil stoppen mag je niet abrupt het ‘spel’ wegleggen. Het hoort er namelijk bij om als laatste de vraag: “Charlie, Charlie, can we stop?” te stellen en pas als deze met “Ja” wordt beantwoord en je “Goodbye Charlie” hebt gezegd, mag je stoppen.

Wie is Charlie dan?
Op internet gaat het gerucht rond dat Charlie een van de Mexicaanse demonen zou zijn… Geen een bron kan dit echter met zekerheid vaststellen. Sommigen (waaronder Maria Elena Navez van BBC World) zeggen zelfs dat deze Mexicaanse geesten gewoon door Amerika zijn verzonnen, om het allemaal wat ‘mysterieuzer’ te laten klinken. Anderen zeggen dat het begonnen is in Spaanstalige landen. Hier claimen ze de gedachte dat Charlie een kind was die zelfmoord heeft gepleegd of het slachtoffer was van een fataal auto-ongeluk. Echter beweren bijna alle bronnen dat Charlie een van de demonen van de duivel is.

Waarom een hype?
Het lijkt erop dat een locale nieuwszender in de Dominicaanse Republiek heel wat ‘trending topics’ rondom deze challenge heeft opgewekt. In een nieuwsuitzending van april werd er namelijk een waarschuwing verkondigd over dat de duivel locale scholen aan het overnemen is door de Charlie Charlie Challenge. Dit werd erg serieus genomen en al snel door bijna iedereen in de Dominicaanse Republiek verspreidt via sociale media en nieuwszenders. Spaanstalige landen namen dit al snel over en zo werd het ook al snel in de rest van de wereld een ‘hype’.

Gevolgen
Voordat deze challenge een hype werd, wist ik persoonlijk niet eens van het bestaan af. Toen ik hierover vervolgens las, wilde ik weten wat het inhoud. Ik denk dat ik hierin niet de enige ben. Dan ben ik denk ik ook niet de enige die zich afvraagt of deze challenge je nu echt in contact kan brengen met Charlie en je echt antwoorden op je vragen krijgt. Dan kan ik me voorstellen dat er jongeren zijn die dit zelf willen ‘ontdekken’ door eigen ervaring en dus deze Challenge gaan doen. Sommigen zien dit allemaal als een grap en lachen erom na afloop en anderen zijn de rest van hun leven bang omdat ze de rest van hun leven achterna worden gezeten door een kwaadaardige geest. Het is opvallend dat de meeste die deze ‘schaduw’ van Charlie hebben gezien, niet op de juiste manier het spel hebben afgesloten. Het is namelijk de bedoeling dat je het afsluit met de vraag: “Charlie can we stop?” en vervolgens nog zegt: “Goodbye Charlie”. Doe je dit niet, dan zullen er blijkbaar consequenties volgen. Deze gevolgen zijn niet alleen angst, ook spontaan flauwvallen of uit een bus willen springen zijn symptomen volgens locale scholen binnen de Dominicaanse Republiek.

Verklaringen
Sommigen beweren dat het potlood simpelweg draait door de zwaartekracht, omdat het potlood niet kan balanceren op een ander potlood. Dit heb ik dan even voor je uitgezocht. Mijn conclusie is echter dat het potlood aardig stil kan liggen op een ander potlood. Mijn potloden liggen nu namelijk al zo’n 10 minuten op elkaar zonder ook maar één millimeter te zijn gedraaid. Daarbij moet ik zeggen dat ze aan de zijkant van een tafel liggen en ik hier al een aantal keer voorbij ben gelopen, gehuppeld en gerend. Maar na die 10 minuten heb ik een aantal keer vanaf een afstand van ongeveer een halve meter ertegenaan geblazen, met als resultaat dat het bovenste potlood draait. Dit zou kunnen betekenen dat bij alle filmpjes er iemand bij zit die het potlood laat bewegen door te blazen. Dan is dus die hele Charlie Charlie Challenge gewoon hartstikke fake zou je denken? Dat durf ik echter niet met zekerheid te zeggen. Er zijn namelijk ook anderen die beweren dat het potlood echt draait door Charlie. En omdat deze theorie het meeste aandacht krijgt in de media, er veel waarschuwingen worden uitgeroepen en het aardig wat getuigende gevolgen heeft opgewekt, denk ik dat het belangrijk is om hier toch wel even bij stil te staan.

Mijn advies
Heb je deze challenge nog nooit gedaan? Hou dat zo. Ik kan begrijpen dat je nieuwsgierig bent, maar denk dan na of het mogelijke gevolg de rest van  je leven in angst te leven, het waard is om ‘even te testen of er een geest bestaat’. Of je nu wel of niet in geesten gelooft, of je nu wel of niet in God gelooft, of je nu wel of niet in hogere machten gelooft, neem het risico niet. Wat heb je er eigenlijk aan als je het wel doet? Misschien een leuk filmpje of ‘hoor je erbij’? Volgens mij accepteren vrienden jou ook als je je grenzen aangeeft. Kortom zal de challenge je niet veel opleveren, want waarom zou je überhaupt het antwoord geloven van een geest die met de duivel wordt geassocieerd? Voor degene die niet zoveel kennis hebben over het christendom, de duivel is de vijand van God. God wil het goede voor de mens en de duivel het kwade.  De duivel zou daarom nooit zomaar door middel van een geest iets ‘goeds’ aan jouw leven willen toevoegen. Hier zullen op korte of lange termijn consequenties voor volgen. Hoe je het ook went of keert, Charlie is een kwaadaardige geest, ook wel demoon genoemd, van de duivel.

Dusss…
In geen geval zal de Charlie Charlie Challenge jou iets positiefs in je leven geven. Dus waarom zou je het dan doen? Besteed je aandacht liever aan andere dingen. Iets wat wél een positieve aanvulling in jouw leven geeft en iets waar jij zeker weten wél blij of gelukkig van wordt. Moet je de hele ‘hype’ dan gewoon negeren? Ja, eigenlijk wel, mits je anderen informeert over de mogelijke gevolgen.

gebruikte bronnen:
foto: http://caribbeannewsservice.com/now/student-hospitalised-after-playing-demonic-game/
http://nos.nl/artikel/2038381-zorgen-om-charlie-charlie-rage-op-internet.html
http://www.bbc.com/news/blogs-trending-32887325
http://www.washingtonpost.com/news/the-intersect/wp/2015/05/26/the-complete-true-story-of-charlie-charlie-the-demonic-teen-game-overtaking-the-internet/
http://www.independent.co.uk/news/weird-news/charlie-charlie-challenge-explained-its-not-a-mexican-demon-being-summoned–its-gravity-10276557.html

Advertentie

16 reacties op “‘Charlie Charlie Challenge’: Wat moet ik hiermee?”

 1. Wat is dat prachtig geschreven.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik zag dit een paar dagen geleden voor het eerst en vond het ook maar heel raar allemaal. Weet er nu in ieder geval veel meer over, duidelijk artikel! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Joh wat heb je daar een werk aan gehad, om dat uit te zoeken allemaal. Heel duidelijk verteld ook!
  Maar ik denk dat het snel weer over zal waaien…
  Is net zoiets als vroeger ‘glaasje draaien’, was ook een hele tijd een hype, maar je hoort er niks meer over.
  Tenminste… ik niet..

  Geliked door 2 people

  1. Regenboogvlinder vergeet niet dat is nog een hype. Maar mensen weten niet met wat ze bezig zijn net als met een ouija bord.
   Je maakt je een open kanaal.

   Maar nogmaals ik had er ook over geschreven maar hoe deeserveit het beschrijft vind ik prachtig naar deze groep jongeren.

   Aum Shanthi

   Geliked door 2 people

   1. Dus dat glaasje draaien doen ze ook nog steeds?
    Eerlijk gezegd vind ik het allemaal maar eng hoor…
    Wat haal je allemaal overhoop? Niet doen zou ik zeggen…
    Groetjesss

    Geliked door 1 persoon

   2. Dat wordt zeker nog gedaan. Kijk alles wat met het paranormale te maken heeft moet men weten met wat je bezig bent. En juist deze groep mensen is nieuwsgierig en weet dat niet.
    Pendelen glaasje draaien ouija bord ik durf het ook wel eens gebruiken maar zal mij altijd als kanaal gebruiken.

    Je laatste zin is het belangrijkste om mee te geven.
    NIET DOEN

    Aum Shanthi

    Geliked door 2 people

   3. Inderdaad, het is iets waar je op een bepaald moment geen grip meer op hebt en wat dan hè.. Raken mensen in de war of wat.. Eng echt… Nee dus echt niet doen!

    Geliked door 2 people

   4. Het is inderdaad niet voor niks een ´hype´ en het zal dus niet lang onderwerp van discussie blijven… maar ik vond het wel interessant genoeg om het eens allemaal uit te zoeken, juist nu het een hype is. Want zoals Aum Shanthi volgens mij ook ergens als reactie heeft gezegd dat jongeren echt moeten oppassen wat betreft occulte bezigheden als ze er niet veel vanaf weten. En naar mijn wete wordt er echt nog wel met een ouija bord ´gespeeld´ door jongeren, alleen omdat het geen ´hype´ meer is, wordt hier geen aandacht meer aan besteed.

    Geliked door 2 people

   5. Enge dingen ja, net als dat glaasje draaien, het komt eigenlijk allemaal op hetzelfde neer… Er is dus echt wel meer tussen hemel en aarde hè.. pffffff

    Geliked door 2 people

   6. Daar geloof ik wel in ja!

    Geliked door 1 persoon

 4. Als je weet wat je doet en weten met wat je bezig bent blijf je grip houden.
  Maar eigenlijk is dat met alles wel zo in het leven.

  En we hebben allemaal wel eens geëxperimenteerd of wat dan ook.
  Maar nu tegenwoordig staan mensen te open.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 5. Deeserveit je mag shivatje of Bruno schrijven. Aum Shanthi daar ik onderaan mee afsluit is een goede dag 😉

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. Oooh hahhaha sorry XD. En je mag mij gewoon Deborah noemen, Deeserveit is alleen de naam van mijn blog haha 🙂

   Geliked door 1 persoon

 6. Net als shivatje mijn blog naam is. Maar met een achtergrond over me 🙂

  aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: