Bij deze wil ik je fijne feestdagen wensen. Ook wil ik even stilstaan bij het feit dat Kerst voor mensen met voedselintoleranties of -allergieën soms best spannend kan zijn. Voor mij ook. Sinds ik lymfeklierkanker heb gehad, ben ik extra bewust van wat voeding met mijn lichaam doet. Ik volg dan ook een bewust en gezond voedingspatroon. Maar kan ik er tijdens de kerstdagen écht op vertrouwen dat iedereen rekening houdt met mijn glutengevoeligheid en andere voedselintoleranties? En hoe ga ik om met de spanning die daarbij komt kijken?
Precies rond de Kerst in 2016 kreeg ik heftige buikklachten. Akelige steken. Menstruatiebuikpijn was er niets bij, terwijl ik daar ’s nachts ook wakker van kon liggen. Maar mijn huisarts nam me niet serieus genoeg. Twee maanden later waren mijn klachten alleen maar erger geworden. Met spoed werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Op 21-jarige leeftijd bleek ik in het een na laatste stadium van Hodgkin te zitten. Een halfjaar lang kreeg ik chemotherapie. In oktober 2017 werd ik schoon verklaard.
Inmiddels ben ik acht jaar genezen. Rond de feestdagen voel ik nog steeds een beetje spanning. Ik durf nu ook te zeggen dat voeding bij mij mogelijk een rol heeft gespeeld in het ontstaan van kanker. Mijn buikklachten gingen na kanker namelijk niet helemaal weg. Pas jaren later, toen ik een veel biologischer en glutenvrij dieet volgde, merkte ik een groot verschil. Ik voelde me ineens energievoller! Mijn buikklachten en extreme vermoeidheid verdwenen en bleven weg zolang ik dit dieet bleef volgen.
Mijn darmen kunnen geen gluten verdragen. Dan krijg ik snel last van ontstekingen, een opgeblazen gevoel, stekende buikpijn, vermoeidheid en zelfs een chagrijnig humeur. Deze klachten kunnen twee weken of langer aanhouden. Suiker (ook vanwege Candida), rood vlees en alcohol verergeren die klachten. Daarnaast kan ik beter geen soja, koemelk en lactose binnenkrijgen. Die ingrediënten vermijd ik sinds een paar jaar. Al ben ik suiker weer langzaam aan het herintroduceren.
Ik ben dankbaar dat ik dit nu weet. Dat ik nu in 2025 een voor mij gezonder voedingspatroon mag volgen én Kerst hopelijk mag meemaken zonder klachten.
Maar het is nogal wat om dagelijks rekening mee te houden. Voor mezelf, maar misschien al helemaal voor anderen. Zeker met Kerst. Ik vier de kerstdagen vaak met familie, en dat vind ik ergens toch een beetje spannend. Natuurlijk probeert iedereen rekening te houden met elkaars allergieën en voedselgevoeligheden (ik ben hiermee niet de enige in de familie), maar nu ik weet dat zelfs een kruimeltje gluten klachten kan veroorzaken… is het toch extra opletten. En wetende dat ik vorig jaar ondanks alle voorzichtigheid na Kerst met een voedselvergiftiging op de bank lag, helpt dan ook niet mee.
Maar als ik dan mijn situatie van nu vergelijk met 2016 of 2017 toen ik me nog zo ontzettend ziek en vermoeid voelde, stelt de spanning bijna niets meer voor. Ik voel juist veel rust en blijdschap. Mijn liefdevolle God is ook zoveel groter dan mijn menselijke gedachten en angsten! Hij heeft me genezen van kanker, al dan niet door chemotherapie heen. Ook al begrijp ik niet waarom mijn verdere zoektocht zo lang duurde, ik voel me nu zoveel gezonder en energievoller dan toen. En ik mag nu wéér een Kerst meemaken met de mensen om me heen! Is dat niet alleen al een groot geschenk?
Ik kan dit allemaal navertellen en daarom wil ik het ook hier met jou delen. Misschien om je herkenning en steun te geven of om je bewust te maken en een nieuw perspectief te geven. In mijn boek ‘Heb kanker lief’ vertel ik nog veel meer over mijn ervaring met (on)gezonde voeding vóór, tijdens en na kanker.
Voel jij spanning rondom de feestdagen? Misschien lees je dit wel met een knoop in je maag… door een ziekte, klachten, vermoeidheid, dieet, allergie of intolerantie. Of misschien omdat je alleen bent en je je eenzaam voelt. Weet dat je niet de enige bent.

Fijne kerstdagen en denk zowel aan anderen als aan je eigen gezondheid. Je hoeft niet alles te eten en drinken wat je lichaam niet wil. 🎄✨❤️
Liefs,
Dee

Geen blogs van mij missen? Abonneer je op Deeserve it en je ontvangt bij elke nieuwe blogpost een e-mail:
Lees ook deze blogposts en laat je inspireren:
- Ik ervaar spanning tijdens Kerst door mijn glutengevoeligheid en andere voedselintolerantiesIk ervaar spanning tijdens Kerst door mijn glutengevoeligheid en andere voedselintoleranties. Hoe ga ik daarmee om?
- Dit is de boekcover van ‘Heb kanker lief’ en je kunt nu pre-orderenMet ontzettend veel blijdschap laat ik je in deze blogpost de cover van mijn boek ‘Heb kanker lief’ zien. Ook mag ik de releasedatum met je delen: 4 februari 2026, op Wereldkankerdag. En vanaf vandaag kun je ‘Heb kanker lief’ bestellen als pre-order via mijn blog.
- Ik ben er voor jeVijf woorden met een grote betekenis: ik ben er voor je.Misschien dragen ze een nog grotere betekenis als mensen ze écht nakomen.





Geef een reactie