Het wonderbaarlijke van yoga

Ik zou yoga beschrijven als een levensstijl, waarmee je je lichamelijke en geestelijke gezondheid op peil kan houden. Ik dacht eerst altijd dat yoga (en vooral meditatie) een onderdeel van een religie was, maar toen ik meer informatie erover opzocht bleek dat het inderdaad bij bepaalde religies (hindoeïsme, boeddhisme) gebruikelijk is, maar dit betekent niet dat als je yoga beoefent je meteen tot een bepaald geloof (of cultuur) behoort.

Wat zo geweldig is aan yoga, is dat yoga juist toestaat dat iedereen dit kan beoefenen ongeacht levensovertuigingen. Net zoals een religie, bestaat ook yoga uit verschillende onderdelen. Zo heb je verschillende houdingen om vooral ‘tot rust’ te komen, ook wel mindfulness genoemd. Aan de andere kant heb je houdingen die zeker als je net begint, wat lastiger/zwaarder zijn. Deze lastigere houdingen kosten veel energie en hiermee train je dan ook zeker heel veel spieren in je lichaam. Zo zie ik yoga zeker ook wel als een (intensieve) sport. Natuurlijk houdt yoga nog veel meer in dan dat ik nu zo even kort vertel, maar omdat ik nog wat meer over mijn eigen ervaring met yoga wil vertellen zal ik aan het eind van dit artikel voor degene die hier geïnteresseerd in zijn een (naar mijn mening) erg handig en informatief boek vermelden die precies uitlegt wat yoga allemaal te bieden heeft en hoe je dit zelf kunt beoefenen.

Waarom yoga?
Wat ik ook veel heb gelezen en gehoord van personen die met yoga bezig zijn, is dat geen enkel iemand yoga op dezelfde manier beoefend. Iedereen is vrij in welke onderdelen hij/zij kiest en hier zitten geen verplichtingen aan. De een zal yoga beoefenen om rugklachten te verhelpen, de ander om rust in zijn/haar hoofd te krijgen en weer een ander om zijn/haar lichaam te trainen (of een mix). De reden dat ik begonnen ben met yoga is omdat ik mijn concentratie wilde verbeteren en om weer wat aan sport te doen voor mijn gezondheid (o.a. voor mijn zwakke knieën die dagelijks oefeningen ter versterking van mijn quadriceps nodig hebben en om mirgaine-aanvallen te verminderen/voorkomen).

IMG_5406IMG_5369IMG_5376

Betere concentratie
Een lange tijd had ik best wel moeite met me te concentreren op één ding tegelijk. Als ik bijvoorbeeld moest leren voor een toets, deed ik hier veel langer over dan de tijd dat ik er eigenlijk voor nodig zou hebben. Ik was snel afgeleid, als ik tijdens het leren een auto buiten hoorde toeteren raakte ik al flink geïrriteerd, waardoor ik me nog minder kon concentreren omdat het dan gewoon niet meer wilde lukken. Afgelopen jaar ben ik begonnen met pogingen tot yoga-houdingen die er toch wel heel  ingewikkeld of zelfs onmogelijk uitzagen. Ik had gelezen dat het zeker in het begin niet uitmaakte of je zo’n houding wel of niet perfect uitvoert, het gaat erom dat je je op bepaalde punten focust en op deze manier je concentratie bevordert. Mijn motivatie was erg groot en ik hield dit dan ook best goed vol, want ooit wilde ik ook gewoon zo’n intense houding kunnen. Al na een maand merkte ik dat het me lukte om bepaalde houdingen langer vol te houden en ook wat ‘mooier’ uit te voeren. Maar dit was niet het belangrijkste, want wat ik nog meer merkte is dat mijn concentratie (vooral op school) flink is verbeterd. Ook zit ik gewoon veel lekkerder in mijn vel (ook grotendeels omdat ik nu aan beweging toekom, haha). Maar doordat ik nu ook betere focus heb, heb ik ook meer rust in mijn hoofd.

Betere gezondheid
Natuurlijk is het logisch dat als je meer aan sport doet, je gezondheid beter is. Yoga doet hier alleen nog even een schepje bovenop. Niet alleen wordt je fitter, je traint ook veel meer spieren en door specifieke houdingen voor bijvoorbeeld rugpijn, nekpijn en hoofdpijn, maak je ook veel spieren los om deze pijn te verhelpen en op den duur te voorkomen. Zo had ik door mijn zwakke knieën (na scheurtjes in mijn kniebanden) steeds erg last van mijn rug, dat doortrok naar mijn nek en hoofd. Na de eerste keer bepaalde oefeningen te doen, merkte ik al dat mijn spieren loskwamen. Ik wil niet zeggen dat ik nu nooit meer ergens last van heb, maar wel veel minder waardoor yoga voor mij zeker de moeite waard is.

Oefening baart kunst
Daarnaast vind ik het ook gewoon super leuk om yoga te doen. Ik ben momenteel houdingen aan het oefenen waarbij je erg sterke armen moet hebben om jezelf op te tillen… De eerste keer dat ik dit probeerde kreeg ik mijn lichaam niet eens van de grond af en de keren erna ben ik verschillende keren achterover gevallen (doet nergens zeer dat vallen dus no worries). In elk geval ga ik hiermee nog even door totdat ik mijn benen helemaal omhoog krijg. Ik weet niet hoelang dat nog gaat duren, maar dan heb ik tenminste iets om op te focussen.
IMG_5973IMG_5971 IMG_5972

Tips voor geïnteresseerden
Het boek waar ik het over had, is door Robert Butera geschreven en heet ´Puur yoga´. Dit is vooral een basisboek over de basis, verdieping en houdingen. Dit boek heeft mij heel veel over yoga geleerd en is dus echt een aanrader als je er nog niet zo veel vanaf weet. Ook wil ik als tip meegeven om als je met yoga wil beginnen echt eerst wat informatie erover op te zoeken of een proefles nemen om zeker te weten wat en hoe yoga het beste bij jou past. Want nogmaals, yoga kan door iedereen worden beoefend en staat iedereen toe hierbij hun eigen religie of spirituele overtuiging te volgen.

Namasté
IMG_5957k

Liefs, Dee

~Deeserve it

Advertentie

5 reacties op “Het wonderbaarlijke van yoga”

 1. Mooi uitgelegd.
  Juist wil ik er nog aan toevoegen, gelijk welke yoga men doet het leert je ook terug op een juiste manier ademhalen. En door je ademhaling onder controle te krijgen maak je lichaam en geest leeg om zo tot de kern van een oefening te komen.

  Als de link niet mag, mag je hem verwijderen.
  https://shivatje.wordpress.com/2015/06/12/internationale-yoga-dag-in-antwerpen/

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat vind ik wel een mooie toevoeging!

   Geliked door 1 persoon

 2. Interessant zeg! Wat mooi ook dat het je echt geholpen heeft bij het verbeteren van je concentratie 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankje, Ja daar ben ik ook echt blij mee!:)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: